Foto: Valsts nekustamie īpašumi

VAS "Valsts nekustamie īpašumi" (VNĪ) un pilnsabiedrības "SBSC" ("Skonto Būve" un "Skonto Construction") noslēgtā vienošanās paredz Jaunā Rīgas teātra (JRT) ēku kompleksa nodošanu ekspluatācijā līdz 2023. gada nogalei.

Ēkai pilnībā jābūt nodotai VNĪ nākamā gada janvārī, preses konferencē ceturtdien, 23. martā, pavēstīja VNĪ valdes locekle Jeļena Gavrilova.

"Panāktā vienošanās rāda, ka esam orientēti uz rezultātu - lai teātris iespējami ātrāk atgrieztos mājās. Vienlaikus šī vienošanās kā papildu motivācijas instrumentu paredz ļoti apjomīgu soda naudu un noteiktus atskaites punktus, kas ļauj novērtēt, vai būvnieks ir izpildījis apņemšanos par tempa kāpināšanu," uzsver Gavrilova.

Viņa arī atklāj, ka nopietni izvērtēta arī esošā līguma pārtraukšana un citu būvnieku piesaistīšana darbiem, taču tad būtiski pagarinātos nodošanas termiņi un palielinātos izmaksas.

"VNĪ kā gādīgs valsts nekustamo īpašumu saimnieks to nevar atļauties, tādēļ neatlaidīga darba rezultātā panācām vienošanos ar esošo būvnieku par stingrākām prasībām. Mēs joprojām esam pārliecināti, ka atlikušos būvdarbus var paveikt savlaicīgi, ja tiek piesaistīti pietiekami daudz resursu," saka Gavrilova.

"Kultūras ministrijas mērķis ir Jaunā Rīgas teātra atgriešanās savās mājās pēc iespējas ātrāk - teātra pilnvērtīgai attīstībai ir svarīga māju sajūta. Ceru, ka šobrīd esam JRT pārbūves projekta pēdējā posmā un nekādi pārsteigumi turpmāk vairs nav gaidāmi, gan VNĪ, gan būvniekam kopā strādājot uz vienotu mērķi," preses konferencē pauda kultūras ministrs Nauris Puntulis (NA).

Foto: Valsts nekustamie īpašumi

VNĪ un pilnsabiedrība "SBSC" vienojušās par vairākiem būtiskiem aspektiem.

Pirmkārt, pilnsabiedrība "SBSC" ar bankas apliecinājumu par aizdevuma piešķiršanu apliecina apgrozāmo līdzekļu pietiekamību un līdz ar to spēju kāpināt būvdarbu tempu.

Otrkārt, JRT tiek nodots ekspluatācijā šī gada decembrī. Ar nākamā gada sākumu JRT varēs uzsākt pārcelšanos uz Lāčplēša ielu 25. Tāpat ir izstrādāta īpaša shēma un mehānisms soda naudas aprēķināšanai, proti, reālais līgumsods tiks aprēķināts pēc būvobjekta nodošanas ekspluatācijā un būs tieši atkarīgs no pilnsabiedrības "SBSC" spējas ievērot panākto vienošanos.

Treškārt, veicamo darbu grafikā ir iekļauti vairāki atskaites punkti, piemēram, inventarizācijas lietas pasūtīšana, ēkas blīvējuma pārbaude, ugunsdrošības sistēmu testi, visu fasāžu gala apdare, kas ļauj novērtēt, vai pilnsabiedrība "SBSC" pilda panākto vienošanos un apņemšanos par tempa kāpināšanu. Ja tiek fiksēts, ka paveiktie darbi atpaliek no grafika, tad VNĪ ir gatava pārtraukt līgumu ar pilnsabiedrību "SBSC".

"Šobrīd esam atrisinājuši neskaidrības ar finanšu līdzekļu pieejamību, kas dod garantiju būtiski kāpināt cilvēku skaitu objektā un darba tempus, lai līdz šā gada beigām ēku komplekss tiktu nodots ekspluatācijā," uzsver pilnsabiedrības "Skonto Būve" un "Skonto Construction" (SBSC) valdes loceklis Juris Pētersons.

JRT ēku kompleksa rekonstrukcija un pārbūve ir unikāls, sarežģīts un vienlaikus arī dzīvs projekts: blīvā pilsētas apbūvē, Rīgas vēsturiskajā centrā teju divtik tiek palielināts ēkas apjoms ar sarežģītu pazemes konstrukciju izbūvi. Projekta sarežģītība ir risks, ko pilnsabiedrība "SBSC" apzinājās un uzņēmās, slēdzot līgumu, norāda VNĪ.

VNĪ nepārtraukti ir aktīvi iesaistījušies līguma vadībā un projekta virzības uzraudzībā, ievērojot normatīvo aktu prasības un sabiedrības intereses un vienlaikus reaģējot uz pilnsabiedrības "SBSC" izteiktajām prasībām. Piemēram, tika rasts risinājums būvniekam papildus kompensēt cenu pieaugumu atbilstoši inflācijai 2,18 miljonu eiro apmērā, pēc "SBSC" lūguma piešķīrām arī viena miljona eiro avansu. Būvnieka iesniegtie rēķini par aktuālo darbu apmaksu tiek apmaksāti vairākas reizes mēnesī vienas līdz divu dienu laikā pēc to iesniegšanas, nevis vienu reizi mēnesī 30 dienu laikā, kā tas bija paredzēts sākotnēji.

Kā vēstīts iepriekš, JRT būvprojekta izstrāde tika sākta 2018. gadā, bet būvniecība – 2020. gadā. Par JRT būvniecību noslēgts līgums ar pilnsabiedrību "SBSC" par 32,4 miljoniem eiro, tostarp paredzot indeksāciju jeb samaksu par būvdarbu sadārdzinājumu.

JRT ēkas Lāčplēša ielā rekonstrukcijas būvdarbi notiek saskaņā ar arhitektes Zaigas Gailes ieceri, un bija plānots, ka tie jāpabeidz 2022. gada nogalē. 2022. gada pavasarī tika paziņots, ka termiņš tiek pārcelts uz 2023. gada pavasari. Pagājušā gada rudenī pilnsabiedrība "SBSC" informēja VNĪ par to, ka tā kā "SBSC" trūkst darbinieku darba tempu kāpināšanai, tad objekts lietotājam var tikt nodots tikai 2023. gada augustā.

Jau ziņots, ka šī gada 2. februārī JRT darbinieki izsūtīja atklāto vēstuli valsts augstākajām amatpersonām ar aicinājumu iesaistīties un rast risinājumu teātra ēkas Lāčplēša ielā 25 rekonstrukcijai, kura "atspoguļo kopējo Latvijas valstij piederošo ēku būvniecības, rekonstrukcijas un pārraudzības procesu nesakārtotību." Tāpat teātra mākslinieciskais vadītājs Alvis Hermanis publiski paziņojis, ka teātris uzsāks streiku un neizrādīs jaunus iestudējumus, iekams nebūs atgriezies mājās Lāčplēša ielā 25.

Rekonstruētā Jaunā Rīgas teātra ēka būs mūsdienīga, energoefektīva un aprīkota atbilstoši moderna teātra vajadzībām. JRT kompleksa telpu kopējā platība palielināsies līdz 9767 kvadrātmetriem, ko papildinās 649 kvadrātmetrus liels pagalms.

Kopējais skatītāju vietu skaits palielināsies no 400 līdz 840. Teātrī būs trīs skatītāju zāles: lielā Smiļģa zāle ar 325 vietām parterā un 175 vietām balkonā, lielā "Black-box" zāle ar 240 vietām un mazā "Black-box" zāle ar 100 sēdvietām. Tāpat paredzētas arī trīs mēģinājumu zāles. Otrajā stāvā aktieriem un citiem teātra darbiniekiem būs modernas ģērbtuves, dušas un plaša virtuve. Savukārt pagraba stāvā paredzēta moderna darbnīca.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!