Foto: Publicitātes foto

3. maijā plkst. 19:00 notiks apbalvojuma "Laiks Ziedonim" cildināšanas ceremonija Raiņa jubilejas gada noskaņās Vidzemes koncertzālē "Cēsis". Ceremonijas laikā iepazīstinās un cildinās šī gada nominantus un laureātus, savukārt tās mākslinieciskajā daļā fonda "Viegli" mūziķi izpildīs fragmentus no Imanta Kalniņa operas "Spēlēju, dancoju", kurai libretu pēc Raiņa lugas motīviem veidojis Imants Ziedonis.

Apbalvojums jau otro gadu tiks piešķirts pieciem cilvēkiem, kuri ar izcilību, degsmi, sūtību, veiksmi, stāju un savpatību iedvesmo labāku Latviju, stāsta fonda pārstāvji. "Mums vajadzīgs leģendārs cildenums. Tautai gribas leģendu. Tauta grib pati savu spēku redzēt," reiz teicis Imants Ziedonis. 

"No šī gada 6. janvāra līdz 13. februārim tika saņemti 170 pieteikumi piecās nominācijās: zinātnē "Taureņu uzbrukums", novadpētniecībā "Kedas", tautsaimniecībā "Zemi es mācos", bērniem un jauniešiem "Rabarbers" un par dzīvi literatūrā "Bize". 

Vizionāri kopā ar fonda "Viegli" pārstāvjiem izvērtēja katra pretendenta pieteikumu, sākotnēji katrā nominācijā izvirzot piecus līdz septiņus potenciālos nominantus, ar kuriem, iespēju robežās, tikās klātienē, lai meklētu ziedoniskās vērtības. Šogad Rainis ietekmēja mūsu laureātu atlases gaitu - meklējām dažādus varoņus, kuri līdzīgi Raiņa Totam," vēsta apbalvojuma veidotāja Žanete Grende.

Apbalvojuma "Laiks Ziedonim" radošais direktors Renārs Kaupers stāsta: "Ir beidzies viens ārkārtīgi interesants posms - potenciālo balvu ieguvēju un nominantu apzināšana. Ar daudziem pretendentiem komisijas satikās klātienē, un brīžiem radās tāda neparasta sajūta, ka šie tik ļoti interesantie, apņēmīgie un talantīgie cilvēki dzīvo tepat starp mums, bet par lielāko vairumu no viņiem mēs neko neesam dzirdējuši. Bet nu mēs viņus pazīstam, un 3.maijā par pieciem laureātiem un vēl piecpadsmit nominantiem stāstīsim visai Latvijai, cildinot atrastos Totus."

Cildināšanas ceremonija notiks pēc Raiņa lugas veidotās Imanta Kalniņa operas "Spēlēju, dancoju" noskaņās. "Dziedāsim paši: Renārs Kaupers, Jānis Holšteins-Upmanis, Māra Upmane-Holšteine, Raimonds Gusarevs, Jānis Strapcāns, koris "Balsis" Inta Teterovska vadībā un īpaši šim gadījumam pulcēts muzikālais orķestris. Protams, ka tas ir izaicinājums, jo muzikālais materiāls ir gana sarežģīts. Bet esam apņēmības pilni, ka mums tas izdosies. Jo vairāk tāpēc, ka mums ir brīnišķīga režisore Laura Groza-Ķibere, ar kuru sadarbojamies jau otro gadu, un ārkārtīgi dedzīgs, atsaucīgs un iedvesmojošs muzikālais direktors Juris Vaivods, pie kura dodamies vairākas reizes nedēļā, lai apgūtu repertuāru," ceremonijas organizēšanas aizkulises stāsta Renārs Kaupers.

Biļetes pieejamas portālā "Ekase", kino "Splendid Palace" un Vidzemes koncertzālē "Cēsis".

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!