Foto: F64
Mūžībā devusies folkloriste, lībiešu kultūras pārstāve Helmī Stalte, liecina piederīgo paziņojums sociālajos tīklos.

"Mūsu mīļā Helmī Stalte 6. jūnijā ir devusies līvu putnu ceļā, lai būtu kopā ar savu vīru un sarkanbaltsarkanā karoga nesēju Daini Staltu, savu dēlu – vareno Skandinieku dūdinieku Raigo Staltu, savu māti Mariju un tēvu – tālbraucējkapteini Oskaru Staltu," raksta ģimene.


"Pateicoties nesavtīgam Helmī un Daiņa Staltu cīņasgaram un darbam mūža garumā, Staltu dzimta kopā ar stingrajiem un nelokāmajiem Skandiniekiem, ir kļuvuši par neatņemamu daļu no Dziesmotās revolūcijas. Helmī un Dainis Stalti ir mūsu valsts atjaunotās neatkarības viens no nozīmīgiem simboliem," norādīts ierakstā sociālajos medijos.

"Lai arī daudziem no mums ir sajūta, ka līdz ar Helmī aiziešanu ir beidzies kāds liels un nozīmīgs laikmets, tomēr tas ir tikai noslēgums kādam skaistam un piesātinātam posmam mūsu līvu un latviešu tautu vēsturē. Cieņa pret savu zemi, valsti, tautu un tās dziesmu ir iesakņojusies jau nākamās paaudzēs, kas turpina un turpinās iesākto," raksta ģimene.

Aģentūras LETA arhīva dati liecina, ka Stalte dzimusi 1949. gada 7. augustā.

Viņa 1971. gadā beigusi Rīgas pedagoģisko skolu, bet 1977. gadā – Rīgas J. Mediņa Mūzikas vidusskolu.

Stalte bijusi Latvijas etnogrāfiskā brīvdabas muzeja līdzstrādniece, Latvijas Etnogrāfiskā brīvdabas muzeja Folkloras kopas "Skandinieki" vadītāja, "Latvijas folkloras biedrības" valdes locekle un biedrības "Līvu Savienība – Līvōd Īt" biedre.

No 1995. gada bijusi Nacionālās radio un televīzijas padomes locekle, kā arī 2001. un 2005. gadā kandidējusi Rīgas domes vēlēšanās un tikusi tikusi ievēlēta domē.

2006. gadā Stalte apbalvota ar Triju Zvaigžņu ordeni.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!