Foto: F64
Ceturtdien "Dizaina fabrikā" tika pasniegtas Latvijas Literatūras gada balvas - paziņoti un apbalvoti laureāti katrā no piecām nominācijām, sumināts mūža balvas ieguvējs – rakstnieks Alberts Bels, ka arī sveikti speciālbalvu ieguvēji.

Pasākuma sākumā svinīgi tika sumināts Latvijas literatūras gada balvas mūža balvas ieguvējs rakstnieks Alberts Bels par nozīmīgu un paliekošu devumu Latvijas rakstniecībā. Belam balvu pasniedza fotogrāfs Gunārs Janaitis.

Mūža balvas ieguvējs saņēma dizaina studija "Mājo" veidoto LaLiGaBas lampu un naudas balvu 1500 latu apmērā.

Nominācijā "Labākais dzejas krājums" par izcilāko veikumu dzejā atzīts dzejnieces Ingmāras Balodes dzejas krājums "alba". Nominācijā "Labākais prozas darbs" laurus guva rakstnieces Kristīnes Ulbergas romāns "Zaļā Vārna".

Savukārt nominācijā "Labākais tulkojums latviešu valodā" triumfēja dzejnieks un atdzejotājs Guntars Godiņš ar Heli Lāksonenas dzejas izlases "Kad gos smei" latviskojumu no somu valodas.

Nominācijā "Labākais Latvijas autora darbs bērniem" par balsojuma līderi kļuva rakstnieces Ineses Zanderes darbs "Līze Analīze un citi slimnīcas skaitāmpanti".

Savukārt, nominācijā "Spilgtākā debija" par daudzsološāko pieteikumu Latvijas rakstniecībā tika atzīts Dainas Sirmās dzejas krājums "Kailsals". Laureātiem tika pasniegti Dizaina studijas "Mājo" veidotās lampas, kā arī piešķirtas naudas balvas 1000 latu apmērā. Balvas nominantiem pasniedza cilvēki, kuru ikdienas darbs dažādos veidos saistīts ar gaismu.

Pasākumā sveikti arī autori, kuru darbi izvirzīti Literatūras gada balvas ekspertu komisijas speciālajām balvām kā īpaši notikumi Latvijas rakstniecībā 2012.gadā.

Bībeles jaunā tulkojuma tulkotāju grupa saņēma Literatūras gada balvas ekspertu komisijas speciālbalvu, kuru pasniedza literatūrfilosofe Ieva Kolmane, izsakot atzinību par ieguldījumu, radot kristīgās kultūras pamatteksta jauno redakciju latviešu valodā, kas nāca klajā 2012.gadā.

Rakstniekam Aivaram Kļavim par vēsturisko tetroloģiju "Viņpus vārtiem" ekspertu speciālbalvu pasniedza literatūrzinātnieks Jānis Ozoliņš. Rakstniecei Margitai Gūtmanei par izcilu dokumentālās prozas darbu "Dzīve ir viens vella izgudrojums" par dzejnieci Veroniku Strēlerti, ekspertu komisijas speciālbalvu pasniedza dzejniece Liāna Langa.

Annai Rancānei par spilgtu sniegumu dzejas krājumā "Pylni kārmani dabasu. Bezdelīgu pasts", kas tapis paralēli latviešu un latgaliešu mēlē, speciālbalvu pasniedza dzejniece Ērika Bērziņa, kā arī atzinību izteica Latvijas Bankas pārstāvis Kristaps Otersons, dāvinot dzejniecei Latvijas Bankas jubilejas monētu, kas veltīta Latgalei.

Ekspertu komisijas speciālbalvu ieguvēji saņēma atzinību un naudas balvas par radošo devumu Latvijas rakstniecībā 2012.gadā. Latvijas Literatūras centrs izteica atzinību rakstniekam un tulkotājam Matiasam Knollam par kritiķu un lasītāju augsti novērtēto Māra Putniņa grāmatas "Mežonīgie pīrāgi" tulkojumu vācu valodā.

Portāls "Delfi" pasniedza balvu portāla lasītāju balsojuma uzvarētājai – Ilonai Balodei par debijas romānu "Rīga-Pekina".

LU Botāniskā dārza atzinība tika izteikta dzejniekam un atdzejotājam Guntaram Godiņam par Heli Lāksonenas dzejas izlases "Kad gos smei" latviskojumu. Ventspils galvenās bibliotēkas lasītāju balva tika pasniegta debitantei Ilonai Balodei par romānu "Rīga-Pekina", bet "Vīna Studijas" atzinības balva piešķirta dzejniecei Ingai Gailei par dzejas krājumu "Migla". Grāmatnīcu tīkls "Jānis Roze" apbalvoja pirktāko Literatūras gada balvai nominēto grāmatu autorus– Andru Manfeldi ("Dzimtenīte") un Ilonu Balodi ("Rīga - Pekina").

Atzinību visiem autoriem, kas šogad nominēti kategorijā "Labākais Latvijas autora darbs bērniem" izteica pamatskolas "Rīdze" 4. a klases un Ropažu vidusskolas 4. klases skolotājas un skolēni, kas aktīvi iesaistījās nominēto darbu lasīšanā un vērtēšanā.

Savukārt Rīgas Franču liceja lasošā vidusskolas klase (skolotāja Lita Silova) sveica savus Latvijas Literatūras gada balvas nominētos favorītus – dzejnieci Ingu Gaili, rakstniekus - Juri Zvirgzdiņu, Ilonu Balodi un Egīlu Venteru. Vairāk informācijas par katru nominantu, speciālbalvām un mūža balvas ieguvēju, un citām aktivitātēm ir pieejama mājaslapā un portāla "Delfi" Literatūras gada balvas sadaļā.

Latvijas Literatūras gada balva (LALIGABA) ir nozīmīgākais gada notikums Latvijas literatūrā, kas nodrošina literāro darbu profesionālu izvērtējumu un atzinību izcilākajiem darbiem, kas Latvijas grāmatniecības nozares paspārnē nākuši klajā kārtējā kalendārā gada griezumā. Par balvas norisi kopš 2010.gada kopīgi rūpējas Starptautiskā Rakstnieku un tulkotāju māja Ventspilī, Latvijas Rakstnieku savienība un Latvijas Literatūras centrs.


Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!