Foto: Publicitātes foto

Šogad aprit 16. gads kopš Valsts Akadēmiskais koris „Latvija” un tā mākslinieciskais vadītājs Māris Sirmais aicina uz Starptautisko garīgās mūzikas festivālu, kas norisināsies no 17. augusta līdz 7. septembrim, vēsta festivāla rīkotāji.

Portāls "Delfi" piedāvā festivāla programmu un informāciju par Starptautiskā garīgās mūzikas festivāla īpašajiem viesiem.

Biļetes uz festivāla koncertiem pieejamas "Biļešu paradīzes" kasēs visā Latvijā un internetā.

Plašāka informācija par Starptautiskā garīgās mūzikas festivāla koncertiem pieejama www.koris.lv.

Festivāla atklāšanas koncerts

Festivālu koris "Latvija" šogad atklās 17. augustā Liepājā. Sv. Jāzepa Romas katoļu katedrālē izskanēs Ērika Ešenvalda kormūzika un Arvo Perta "Te Deum".

Koncerta sākums plkst. 19. Koncertā kopā ar kori uzstāsies arī kora un festivāla ilggadējais sadarbības partneris Liepājas Simfoniskais orķestris. Pie diriģenta pults kora mākslinieciskais vadītājs un galvenais diriģents Māris Sirmais.

'Grammy' balvas nominanti Garīgās mūzikas festivālā

24. augustā Rīgas Sv. Pētera baznīcā plkst. 19:00 viens no īpašajiem notikumiem – festivālā viesosies divi "Grammy" balvas nominanti.

Pasaulslavenais britu diriģents Stīvens Leitons (četrkārtējs Grammy balvas nominants) un komponists Uģis Prauliņš, (Grammy nominēts pērn par savu kompozīciju "Lakstīgalas"). Koncerta programmā Uģa Prauliņa jaundarba "O lux beatissima" pasaules pirmatskaņojums, Ērika Ešenvalda darba "67. psalms" Latvijas pirmatskaņojums.

Šogad visa pasaule atzīmē Bendžamina Britena 100. jubileju, kā arī franču kultūras cienītāji atcerās Fransisa Pulenka 50. nāves gadskārtu.

Kā vēsta tā rīkotāji, festivāls vēlas atzīmēt šīs gadskārtas, un šajā koncertā skanēs Fransisa Pulenka "Cilvēka seja" un Bendžamina Britena "Himna Sv. Cecīlijai".

Andresa Mustonen jubilejas koncerts

27. augustā Rīgas Domā klausītājus aicinās diriģents Andress Mustonens uz savas 60 gadu jubilejas koncertu. Kopā ar Valsts Akadēmisko kori "Latvija" un Latvijas Nacionālo simfonisko orķestri Latvijā tiks pirmatskaņoti Andresa Uibo "Jaunā Jeruzaleme", Josefa Bardanašvili "Vakara lūgšanas" un Džona Tavenera "Lūgšana Jeruzalemei". Bez šiem opusiem koncertā vēl dzirdēsiet V. A. Mocarta un K. Monteverdi skaņdarbus.

16. Starptautiskajā garīgās mūzikas festivālā aktuāla tēma būs Gruzija. Festivālā viesosies gruzīnu a capella grupa "Didgori" - desmit mūziķi, kuri izpilda tradicionālās un garīgās gruzīnu dziesmas.

Koncerts 'Gruzijas motīvi'

4. septembrī Rīgas Domā plkst. 19 izskanēs koncerts "Gruzijas motīvi", kuram, izmantojot "Didgori" dziedātās gruzīnu melodijas, duets "Instrumenti", Ēriks Ešenvalds un Uģis Prauliņš veidojuši jaunas oriģinālkompozīcijas. Koncertā piedalīsies arī maestro Raimonds Pauls, kurš improvizēs par sava drauga Gijas Kančeli radītajām tēmām.

Atskaņojumā piedalīsies koris "Latvija", duets "Instrumenti", "Didgori" dziedātāji un diriģents Māris Sirmais.

Grupas 'Didgori' solokoncerts

5. septembrī grupa "Didgori" Rīgas Sv. Pētera baznīcā sniegs solokoncertu.

Repertuārā gruzīnu tradicionālā un garīgā mūzika. Koncerta sākums plkst. 19.

Festivāla noslēguma koncerts

Festivāls noslēgsies 7. septembrī Rīgas Sv. Pētera baznīcā plkst. 19 ar skaņdarbu, ko nereti dēvē par šī komponista skaistāko operu – Džuzepes Verdi Rekviēma atskaņojumu. Visā pasaulē šogad atzīmē Džuzepes Verdi 200. jubileju.

Koncertā piedalīsies Valsts Akadēmiskais koris "Latvija", Latvijas Nacionālais simfoniskais orķestris, solisti Liene Kinča, Ksenija Dudņikova (Krievija), Rafals Bartmiņskis (Polija), Rihards Mačanovskis.

Pie diriģenta pults – uzlēcošā latviešu diriģēšanas zvaigzne Andris Poga. 

Festivāla īpašie viesi

Stīvens Leitons (1966)

Pasaulslavenais britu diriģents Stīvens Leitons ir četras reizes nominēts "Grammy" balvai. Kembridžas universitātes Sv. Trīsvienības koledžas muzikālās daļas mākslinieciskais vadītājs, Londonas pilsētas orķestra galvenais diriģents un mākslinieciskais vadītājs. Pazīstams kā laikmetīgās mūzikas atskaņotājs visā pasaulē, pirmatskaņojis Perta, Makmilana, Adesa un Tavenera darbus. 1986. g. izveidojis un vada profesionālo kori "Polyphony".

Andress Uibo (1956)

Viens no labākajiem Igaunijas ērģelniekiem, komponists Andress Uibo dzimis 1956. gada 16. aprīlī. Kā komponists viņš raksta skaņdarbus kameransambļiem, kā arī kompozīcijas korim un solo darbus ērģelēm. Uibo mūzika ir melodiska, labskanīga, ar cieņu pret klasisko tradīciju. Tajā var atrast arī austrumnieciskas skaņas. Viņa skaņdarbi ir atskaņoti Eiropā, Amerikā, Āzijā. 1987. gadā Uibo izveidoja Tallinas ērģeļu festivālu, kas šobrīd kļuvis par vadošo ērģeļu festivālu pasaulē. Andress Uibo ir izdevis 33 ierakstus, tajā skaitā 12 solokompaktdiskus.

Josefs Bardanašvili (1948)

Pirms komponists Josefs Bardanašvili emigrēja uz Izraēlu 1995. gadā, viņš jau bija atzīta un ievērojama mūzikas ikona savā dzimtajā Gruzijā, būdams Batumi mūzikas koledžas vadītājs un deputāts Adžārijas Kultūras ministrijā. Bardanašvili ir viens no Gruzijas vadošajiem komponistiem, kas veicinājis daudzu žanru attīstību, sākot no rokoperas Alternativeto, dažādiem kameransambļu darbiem līdz mūzikai filmām un teātra izrādēm. Pēc emigrācijas viņš kļuvis par vienu no vadošajiem modernās mūzikas komponistiem Izraēlā, kā arī turpinājis sacerēt filmu mūziku. Pirmā komponista spožā debija Izraēlā iezīmējas ar divcēlienu operu Ceļojums uz tūkstošgades beigām, kas pirmizrādi piedzīvoja Izraēlas operā Tel-Aviv-Yafo, atzīmējot tās 20. gadadienu.

"Didgori"

Gruzīnu "a capella" vīru ansamblis, kas izpilda gruzīnu tradicionālos un reliģiskos dziedājumus. Nosaukums "Didgori" godina vēsturisko cīņu 1121. gadā, kas palīdzēja apvienot Gruziju un izveidot tās tradicionālās kultūras pamatus. Šī kauja iesāka laikmetu, kas Gruzijas vēsturē pazīstams ar strauju mākslas un kultūras attīstību.

Ansambli 2003. gadā izveidoja Levans Citaišvili, lai pētītu un apgūtu tradicionālo gruzīnu dziedāšanas manieri, izzinātu folkloras tradīcijas.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!