Foto: Shutterstock

Svētdien, 22. septembrī, pulksten 19.00, Rīgā, AB dambī, notiks Baltu vienības dienai veltīts pasākums, kurā ar īpašu rituālu tiks iededzināts ugunskurs, kā arī notiks Rīgas folkloras kopu "Skandinieki", "Grodi", "Vilkači" un folkmetāla grupas "Symbolic" koncerts, portālu "Delfi" informē pasākuma rīkotāju pārstāvji.

Baltu vienības diena tiek svinēta, pieminot 1236. gada 22. septembra vēsturiskos Saules kaujas notikumus, kad zemaiši un zemgalieši kopīgi sakāva Zobenbrāļu ordeņa bruņiniekus. 13.gadsimtā Baltijas jūras dienvidu un austrumu krastus apdzīvoja Baltu tautas: aukstaiši, žemaiši, jātvingi, skalvji, kurši, zemgaļi, sēļi, latgaļi, galindi un prūši, savukārt vēlākā laikposmā, apvienojoties mazākām tautām, izveidojās latvieši, lietuvieši un prūši.

Pasākumu ieskandinās Rīgas spilgtākās folkloras kopas – "Grodi", "Vilkači" un "Skandinieki", kuras šim notikumam par godu būs sagatavojušas īpašas koncertprogrammas. Pulksten 20.00 ar īpašu rituālu tiks iedegts Baltu vienības ugunskurs un uzreiz pēc tam uz skatuves kāps folkmetāla grupa "Symbolic". Grupas "Symbolic" veidošana aizsākās 2000. gadā un turpinājās līdz pat dalībai 2003. gada mūzikas un mākslas festivālā "Bildes 2003", kad pēc folkmetāla skaņdarba "Daugaviņa" izpildīšanas, grupa, sadarbojoties ar Niku Matvejevu, nolēma izkopt tieši šāda veida mūziku.

Kopš 2000. gada Latvijas un Lietuvas parlamenti Baltu vienības dienu pasludināja par oficiālu svētku dienu, kad tiek īpaši uzsvērta abu tautu tuvā radniecība.

Ieeja pasākumā – bez maksas.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!