Foto: F64

Diskusiju krustugunīs šajās dienās nonākusi jaunā dziedātāja Patrisha jeb Patrīcija Ksenija Cuprijanoviča. 10. maijā iznāca viņas singls "Es varēju būt tā", tomēr jaunas dziesmas izdošanas svētkus aizēnoja dziedātājas sniegtā intervija radiostacijas "Star FM" rīta programmā, kurā mūziķe uz jautājumu par nostāju Krievijas uzsāktā kara Ukrainā jautājumā pauda neitralitāti, sakot, ka ir par mieru, tomēr nenostājas nevienā pusē.

Raidījuma "Zoopasta" vadītāji Baiba Sipeniece-Gavare un Jānis Romanovskis iztaujāja dziedātāju ne tikai par viņas jauno radošo veikumu, bet arī par ģimeni un radiniekiem, kas dzīvo gan Krievijā un Baltkrievijā, gan arī Ukrainā. Dziedātājas atbilde, ka šis ir sāpīgs un sarežģīts jautājums, un viņa nenostājas nevienā pusē, vēlāk izsauca asu reakciju un nosodījumu sociālajos tīklos, pārmetot dziedātājai laipošanu un izvairīšanos no pozīcijas ieņemšanas. Dienas izskaņā Patrisha savos sociālo tīklu kontos publicēja plašāku situācijas skaidrojumu, uzsverot, ka ir par mieru, pret karu un par Ukrainu.

Jāatgādina, ka dziedātāja bija viena no tiem Latvijas māksliniekiem, kas atsaucās Ralfa Eilanda aicinājumam un dienu pēc kara sākuma uzstājās atbalsta koncerta pie Rīgas Kongresu nama. Tāpat dziedātāja uzstājās arī koncertā Ukrainas atbalstam Daugavpilī.

Patrisha "Facebook" raksta, ka ir ļoti emocionāls cilvēks, it īpaši jautājumos, kas skar viņas ģimeni, tāpēc bijis sāpīgi lasīt nosodošos komentārus, kā arī "teju vai fiziski sajust naida vilni" pēc intervijas "Star FM".

"Lai uzreiz būtu skaidrs un visiem saprotams: jau dienu pēc Krievijas armijas iebrukuma Ukrainā es, dziedot dziesmu ukrainiski, uzstājos koncertā Ukrainas atbalstam. Jā, ukrainiski. Jo manā ģimenē ir arī ukraiņi. Un es domāju, ka jau tas vien skaidri apliecina manu nostāju par Putina režīma uzsākto karu Ukrainā. Es, tāpat kā citi mūziķi, kas uzstājās koncertā Rīgā, pie Kongresu nama, joprojām esam tikpat vienoti savā atbalstā Ukrainai un ukraiņu cīņai pret okupantu armiju. Es esmu pārliecināta, ka te pat nav vietas kādam papildu jautājumam, jo katrs normāls cilvēks zina un saprot, ka ukraiņi aizstāv savu valsti un savu brīvību, tāpēc pat lieki ir vaicāt "kurā pusē es esmu?" Es esmu par mieru, pret karu un par Ukrainu," raksta Patrisha.

Taču viņa uzsver, ka intervijā viņai uzdots jautājums par ģimeni un radiniekiem, kas atrodas visās trijās karā iesaistītajās valstīs. "Es esmu pret karu, es esmu pret Putina režīmu, es esmu par mieru. Un šeit ir lieki jautāt par "pusēm". Mani radinieki gan Krievijā, gan Baltkrievijā arī ir pret Putinu, pret viņa uzsākto karu. Vai tas nozīmē, ka man būtu jābūt arī pret viņiem – cilvēkiem, maniem radiniekiem Krievijā un Baltkrievijā, kuri, tāpat kā es, ir pret šo karu, pret vardarbību, pret cilvēku nogalināšanu Ukrainā? Kuri, starp citu, atrodoties savās valstīs, no tā paša režīma ir cietuši un kuriem šajā režīmā joprojām ir jādzīvo. Savukārt mani radinieki Ukrainā ir spiesti slēpties bumbu patversmēs. Es neesmu nevienā no "pusēm" attiecībā pret savas ģimenes locekļiem, jo patiesībā mēs visi – mana ģimene – esam vienā pusē: pret karu."

Dziedātāja cer ar šo atbildi pielikt punktu naidpilnajām diskusijām.

"Delfi" sazinājās arī ar dziedātājas izdevējiem no "Universal Music Baltics", kas atturējās komentēt konkrēto situāciju. Kā pauž "Universal Music Baltics" pārstāve Sabīne Brice, "Universal Music Group" ir pret karu, vienmēr ir nosodījusi Krievijas agresiju pret Ukrainu un pārtraukusi darbu Krievijā. Tāpat izdevēju pārstāve norāda, ka "Universal Music Group" globālā mērogā atbalsta nevalstiskās organizācijas, kas palīdz Ukrainai un tās iedzīvotājiem.

Jaunā dziedātāja Patrisha debitēja 2019. gadā, izdodot četrus singlus un minialbumu izdevniecības "Universal Music Group" paspārnē, kā arī saņemot "Zelta mikrofona 2019" balvu par labāko gada debiju. Patrisha dzied un uzstājas jau kopš agras bērnības – piedalījusies vairāk nekā 60 vokālistu konkursos, gūstot godalgas gan Latvijā, gan ārvalstīs, un jau no 15 gadu vecuma uzstājusies ar savu pavadošo sastāvu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!