Foto: Publicitātes foto

Nepieradinātās mūzikas festivāla "Skaņu mežs" desmitgades izlaiduma pirmais koncerts noritēs 6.oktobrī, Latvijas Radio 1 studijā, un tā pirmais priekšnesums pirms amerikāņu avangarda komponista Kristiana Volfa uzstāšanās būs dzejas/mūzikas projekta ''Vārdrūme'' prezentācija, portālu "Delfi" informē festivāla rīkotāji.

''Vārdrūme'' ir "Skaņu meža" iniciēts sadarbību cikls – tā ietvaros no mūziķiem un dzejniekiem tikuši izveidoti, iespējams, samērā negaidīti radoši pāri, kas nebūtu sanākuši kopā paši par sevi gluži vienkārši tāpēc, ka tajos pastāvošo mākslinieku radošās pasaules ikdienā nekrustojas vai krustojas reti. Ar uzdevumu radīt viengabalainas un saturiski mērķtiecīgas vārdu/mūzikas simfonijas tikuši savesti kopā drone/noise žanru mūziķe Jeļena Glazova un dzejnieks Edvīns Raups, elektroniskās un kamermūzikas komponists Platons Buravickis un dzejniece Rūta Mežavilka, kā arī ambientas un eksperimentālas elektronikas projekta Sound Meccano autors Rostislavs Rekuta un dzejniece Inga Gaile.

"Projekts "Vārdrūme'' ir cēlies no pārdomām par pašu tipiskāko dzejas lasījumu būtību, kad tie notiek mūzikas pavadījumā – šajos gadījumos mūzika ir, pat, ja spēcīga un emocionāli bagāta, tomēr gluži funkcionāla, un tā lielākoties pilda vienu uzdevumu: neverbāli ilustrēt dzejas tekstu. Lai vai kā, tā ir tikai viena perspektīva uz šo mākslas disciplīnu sintēzi un, protams, ir iespējamas citas. Eksperimentālā mūzika ir abstrakta un pašpietiekama – mēģinājums, paceļoties virs ierastas lietu konkrētības, gūt pieeju cita līmeņa skaidrībai un izteikumiem. ''Vārdrūme'' ir mēģinājums uz dzeju paskatīties kā uz tieši tikpat abstraktu parādību, cik instrumentālā mūzika, un rosināt tādu vārdu un skaņu savijumu izveidi, kuros mūzikas loma ir līdzvērtīgi būtiska tās pavadījumā lasītajai dzejai, rezultējot nemitīgā ''cīņā starp divām nekonkrētībām'', kurā viens ik pa laikam pakārtojas otram," stāsta "Skaņu meža" organizatori.

Projekta pirmā izlaiduma ietvaros radīto trīs priekšnesumu autori strādāja ar sekojošu pieeju: dzejnieks no sākuma izveidoja zināmu priekšnesuma scenāriju – dzejas tekstu klāstu ar dramaturģisku attīstību un iekšēju loģiku, savukārt mūziķis, vadoties pēc šī materiāla un paša dzejnieka balss sāka veidot kompozīcijas un skaņu vides; mēģinājumu laikā tikuši nomainīti daudzi teksti un to vietā izveidoti jauni. Būtisks apsvērums visos trīs darbos bijusi iespēja aplūkot dzejnieka balsi kā instrumentu – daļu no skaņu savijuma vai muzikālas kompozīcijas.

Dzejnieks Edvīns Raups, kā norāda Jeļena Glazova, strādā ar viņai labi saprotamām ''mūžīgām'' kategorijām – "'cilvēks'", ''nāve'', ''saprāts'', ''tagadne'', un tas devis viņai iespēju dziļāk ieskatīties jautājumos, ar kuriem savā radošajā darbībā viņa strādājusi vienmēr. Viņas mūzikai, trokšņainām drone ekskursijām, veidotām no pašas mūziķes balss ierakstiem, piemīt zināma melanholija, kuru būtu pat grūti no pirmās reizes saskatīt, ņemot vērā tos žanrus, kurā viņa strādā; tā vienmēr ir kaut kur ''zem virsmas'' un Edvīna Raupa stoiski drudžainā dzeja paver uz to tiešāku ceļu.

Tāpat arī Rūtas Mežavilkas teksti ir ar materiālo pasauli cieši saistītas vārdu ainavas – vizuāli tverami skati un notikumi, kuru metafiziskā puse ir vienmēr kaut kur blakus, taču netiek kaili nosaukta vārdā. Tieši tāpēc viņas sadarbības partneris Platons Buravickis priekšnesumam nāks klajā ar salīdzinoši lirisku klaviermūziku, ko viņš sacerējis ar ideju nepateikto ar vārdiem līdzsvarot muzikāli.

Pēdējais ''Vārdrūmes'' priekšnesums būs Sound Meccano sadarbība ar dzejnieci Ingu Gaili, kuras pēdējais dzejas krājums ''Migla'' nācis klajā pavisam nesen. Viņas dzeja balansē starp neviltotu patosu un ikdienišķu poētiku, tāpēc Sound Meccano mūzika tai no malas varētu šķist kā vienlaikus pārsteidzošs, bet savdabīgi iederīgs fons. Tā ir tikpat pilna ar apkārtējās pasaules skaņām, cik ar kosmisku un ikdienišķā līmenī neuztveramu intonāciju, kurā cauri elektroniskajam un tehniskajam pavīd atmosfēriskais un cilvēcīgais.

"Skaņu mežs" ir dalībnieks Eiropas eksperimentālās mūzikas festivālu asociācijā "European Cities of Advanced Sound". Šo tīklu atbalsta Eiropas Savienības programma "Kultūra 2007-2013" un Latvijas Kultūras ministrija.

Biļetes uz "Skaņu mežu" nopērkamas "Biļešu servisa" kasēs un internetā. Trīs dienu abonements maksā 16 latus, atsevišķa vienas dienas biļete – no 7 līdz 10 latiem.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!