Foto: Roberts Blaubuks
Šā gada 3. decembrī uz Lielās ģildes skatuves norisinājās Latvijas Nacionālā simfoniskā orķestra (LNSO) rīkotais labdarības koncerts "Es nākšu, lai Tu dzīvotu", ar mērķi rast līdzekļus Sondras Zaļupes un citu metastātiskās melanomas pacientu ārstēšanai.

Savu atbalstu grūtībās nonākušajiem bija ieradušies sniegt arī tādi sabiedrībā zināmi cilvēki kā režisors Andrejs Ēķis, mūziķis Ralfs Eilands, plastikas ķirurgs Jānis Žaržeckis un daudzi citi.

Koncertā piedalījās tautā iemīļotie dziedātāji Linda Leen un Daumants Kalniņš, vokālā grupa "Latvian Voices", pianists Andrejs Osokins, saksofonists Kārlis Vanags, sitaminstrumentālistu ansamblis "Perpetuum ritmico", dejas māksliniece Alise Putniņa, LNSO sitaminstrumentālistu ansamblis, kā arī LNSO un Latvijas Radio bigbenda mūziķi. Visu mākslinieku uzstāšanās izpelnījās skaļas publikas ovācijas.

Koncerta "Es nākšu, lai tu dzīvotu" mērķis ir rast līdzekļus metastātiskas melanomas BRAF pozitīvo pacientu zālēm, ko Latvijā valsts neapmaksā, kā arī pievērst sabiedrības uzmanību melanomas ārstēšanas kritiski zemajam finansējumam mūsu valstī.

Melanoma ir bīstamākais ļaundabīgo ādas audzēju veids. Ja melanoma netiek laicīgi pamanīta, tai var rasties metastāzes jeb vēža šūnu izplatīšanās caur asins plūsmu vai limfātisko sistēmu.

Ik gadu Latvijā melanomu atklāj vidēji 200 cilvēkiem un katru gadu ar melanomu mirst aptuveni 80 cilvēku. Ja vēl pirms desmit gadiem, attīstoties metastāzēm, šo vēzi Latvijā nebija iespējams ārstēt, un pacients bija nolemts nāvei, šodien, izmantojot jaunākās paaudzes terapiju, arī melanoma kļūst par hronisku slimību. Diemžēl, valsts budžetā nav atrasti līdzekļi melanomas pacientu dzīvībai nepieciešamajām zālēm, un daudzu pacientu vienīgā cerība ir ziedojumi.

Sondrai Zaļupei un citiem metastātiskās melanomas pacientiem joprojām nepieciešama palīdzība, lai viņi kopā ar savām ģimenēm var sagaidīt ne tikai šos, bet arī nākamos Ziemassvētkus. Atbalstīt viņu ārstēšanu iespējams, ziedojot portālā ziedot.lv.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!