Foto: Lauris Vīksne
Ar četru stundu ilgu lielkoncertu "Dzejnieka sirdsvārdi" sestdien, 8. jūnijā, "Arēna Rīga" tika ieskandināta dzejnieka Jāņa Petera 80 gadu jubileja, portālu "Delfi" informē koncerta rīkotāji.

Jubilāru sveica dziedātāji Juris Vizbulis, Normunds Rutulis, Viktors Lapčenoks, Samanta Tīna, Ginta Krievkalna, Žoržs Siksna, Ieva Sutugova, Artūrs Biķernieks, Ingus Pētersons, Igo, Imants Vanzovičs, Ivo Grīsniņš-Grīslis, Juris Jope, aktieri Andris Bērziņš, Gunārs Placēns, Varis Vētra, Jānis Paukštello, Edgars Lipors un Jānis Kirmuška, ansamblis "Dzeguzīte" (vadītāja Daila Martinsone), Rīgas Doma zēnu koris (diriģents Mārtiņš Klišāns), koris "Pa saulei" (diriģents Jānis Ozols), komponisti Mārtiņš Brauns un Jānis Strazds, kā arī deju kolektīvi "Ačkups" un "Dzintariņš".

Koncertā skanēja gan visiem labi zināmie superhiti no kinofilmām, teātra izrādēm un koncertprogrammām, gan jubilāra personīgi izvēlētie dzejoļi, tostarp pirmatskaņojumu piedzīvoja dzejolis "Atmoda antikvariātā" Vara Vētras lasījumā, kas uzreiz pēc tā atskaņošanas guva plašu rezonansi skatītāju vidū. Koncerta skatītājiem bija iespēja redzēt arī iepriekš publiski nedemonstrētus kinohronikas kadrus, kuros iemūžināta viena no pirmajām Jāņa Petera dzejas lasījumu reizēm paša autora izpildījumā.

Koncerta laikā jubilāru klātienē sveica Valsts prezidents Raimonds Vējonis, pasniedzot ziedus un Pateicības rakstu, bet Ministru prezidents Krišjānis Kariņš nosūtīja dzejniekam Pateicības rakstu par nozīmīgu ieguldījumu tautas pašapziņas bagātināšanā un Latvijas valsts neatkarības atjaunošanā. Viesu vidū bija kādreizējā Valsts prezidente Vaira Vīķe-Freiberga, Rīgas mērs Dainis Turlais, kā arī daudzi citi sabiedrībā pazīstami cilvēki un jubilāra draugi. Koncertu veidoja producents Juris Millers, režisors Jānis Mūrnieks, horeogrāfi Sanita Misika, Elita Treilone, Gunta Rudene un Ēvalds Ābelskalns, koru aranžetājs Edgars Linde, diriģents Jānis Ozols, gaismu režisors Reinis Smiltenis, kā arī muzikālās apvienības "Vintāža" vadītājs Rihards Bērziņš.

Dzejnieks Jānis Peters ir viens no spilgtākajiem mūsdienu dzejniekiem. Viņa dzeja ir izmantota vairāk nekā 1000 dziesmās, aptuveni 50 teātra izrādēs, vairākās kinofilmās, kā arī izdota dzejoļu krājumos. Nenovērtējama ir dzejnieka Jāņa Petera darbība Atmodas laikā – viņš ir uzskatāms par vienu no mūsu valsts neatkarības atjaunotājiem. Vairākus gadus Peters strādāja Latvijas diplomātiskajā korpusā – viņš bija Latvijas vēstnieks Krievijā.

Lielkoncerta "Dzejnieka sirdsvārdi" TV ierakstu skatītāji redzēs LNT, ber radio ierakstu – dzirdēs Latvijas Radio 2 ēterā tieši jubilāra dzimšanas dienā – 30. jūnijā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!