Foto: Publicitātes foto

Latvijas Nacionālajā operā šī gada 7. martā norisināsies ikgadējā Lielās mūzikas balvas ceremonija. Šogad kategorijā "Gada koncerts" uz valsts augstāko apbalvojumu mūzikā pretendē Paula Šūmane, Jevgēnija Frolova un Anna Veselova par koncertu Mazajā Mežotnes pilī, Riharda Vāgnera operas "Tristans un Izolde" koncertuzvedums Cēsu Mākslas festivālā, kā arī Matīsa Čudara, Edvīna Ozola un Ivara Arutjunjana koncerts "M/Darbnīcā".

Raksts publicēts sadarbībā ar Lielo mūzikas balvu.

Paula Šūmane, Jevgēnija Frolova un Anna Veselova Mazajā Mežotnes pilī

Foto: Publicitātes foto

Vijolniece Paula Šūmane, altiste Jevgēnija Frolova un čelliste Anna Veselova ir trīs spilgtas personības ar starptautiska vēriena koncertdzīvi. Ar pieredzi visplašākajā repertuārā, kopsaucēju viņas radušas latviešu kamermūzikā, kuru izjūt ļoti dziļi un patiesi. To apliecināja arī 7. maijā Mazajā Mežotnes pilī piedzīvotais Pētera Vaska fonda rīkotais koncerts, kurā dažādos instrumentālajos salikumos izskanēja Agra Engelmaņa un Tālivalža Ķeniņa, arī Aivara Kalēja un Gundara Pones mūzika. Nu jau par stīgu trio "Baltia" dēvējamā saskanīgā trijotne pārsteidza ar savu svaigo skatījumu un uzrunāja ar plašo domas vērienu un emocionāli tiešo izteiksmi.

Vāgnera operas "Tristans un Izolde" koncertuzvedums Cēsīs

Foto: Publicitātes foto

Tie, kuriem 9. jūlijā palaimējās būt piepildītajā koncertzālē "Cēsis", piedzīvoja vienu no spilgtākajiem aizvadītā gada kultūras notikumiem. Tovakar Cēsu Mākslas festivāla ietvaros izskanēja Riharda Vāgnera meistardarba "Tristans un Izolde" pilnmetrāžas koncertuzvedums. Latvijā šī opera visā apjomā nebija skanējusi veselu gadsimtu un atgriezās ar vērienu un plašu rezonansi. Līdz ar tādām Eiropas operzvaigznēm kā Gunbrita Barkmina un Marko Jenčs, Martina Dike, Olivers Cvargs un Ains Angers, sajūsmināja arī pašmāju solisti Mihails Čuļpajevs, Artjoms Safronovs un Rinalds Kandalincevs. Īpašas uzslavas te veltāmas arīdzan Latvijas Nacionālajam simfoniskajam orķestrim un mākslinieciskā pilnbriedā esošajam diriģentam Andrim Pogam.

Matīss Čudars, Edvīns Ozols un Ivars Arutjunjans "M/Darbnīcā"

Foto: Publicitātātes foto

Matīss Čudars droši dēvējams par vienu no daudzpusīgākajiem latviešu ģitāristiem. Savulaik Rīgas Doma kora skolā un Amsterdamas konservatorijā skolotais mūziķis kompozīcijas meistarību turpina spodrināt prestižajā Jeila universitātē ASV. Pēc ilgāka laika viesojoties dzimtenē, talantīgo mākslinieku varējām sastapt fenomenālā saspēlē ar diviem ne mazāk spilgtiem Latvijas mūziķiem – basistu Edvīnu Ozolu un sitaminstrumentālistu Ivaru Arutjunjanu. Svelmainajā 19. jūlija vakarā kultūrtelpā "M/Darbnīca" notikušais trijotnes koncerts bija pilnībā izpārdots un tika sveikts ar sajūsmu. Degsme tajā savijās ar elpu aizraujošu virtuozitāti un mākslinieciskais dziļums – ar emocionālu niansētību.

Jau ziņots, ka Lielās mūzikas balvas svinīgā ceremonija šogad norisināsies 7. martā. Svinīgo pasākumu tiešraidē atspoguļos Latvijas Televīzijas 1. kanāls un Latvijas Radio 3 "Klasika".

Atgādinām, ka šogad balvai septiņās dažādās kategorijās ir nominēti gan mūziķi, gan komponisti, gan uzvedumi, gan koncerti. Balvu par mūža ieguldījumu Latvijas mūzikā saņems dziedātājas Aina Bajāre un Lilija Greidāne.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!