Foto: Jānis Deinats
Latviešu operas zvaigzne, soprāns Marina Rebeka šā gada 1. jūlijā piedalījusies īpašā pandēmijas laika operas "Traviata" uzvedumā Madrides "Teatro Real", raksta ārvalstu mediji.

Pazīstamā operas māksliniece šajā iestudējumā dzied galveno – kurtizānes Violetas lomu. Tiek uzskatīts, ka viņa ir viena no šobrīd meistarīgākajām šīs lomas interpretētājām pasaulē.

Slavenais Madrides operanams ir pirmais pasaulē, kas pēc Covid-19 uzliesmojuma vēris durvis skatītājiem. Iestudējums noticis, kora dziedātājiem uz skatuves esot divu metru attālumā vienam no otra, bet orķestra mūziķi muzicējuši, valkājot sejas maskas.

"Ir cilvēki, kuri labāk sež'rokas sakrustojuši un gaida, kad viss atgriezīsies pie normālā. Un tad ir teātri, kas tomēr cenšas par normālu padarīt situāciju, kurā esam," sacīja "Teatro Real" mākslinieciskais direktors Džoans Matabaošs (Joan Matabosch).

Kā raksta "The Guardian", šī ir ambicioza uzdrīkstēšanās, ņemot vērā, ka Spānija šopavasar bija viena no vissmagāk Covid-19 skartajām valstīm Eiropā.

Tomēr līdz ar situācijas stabilizēšanos "Teatro Real" vadība saskatīja iespēju atvērt opernamu, ņemot vērā piesardzības pasākumus gan uz skatuves un aizkulisēs, gan skatītāju zālē. Izrādi bija iespēja apmeklēt pusei no iespējamā skatītāju skaita – 869 cilvēkiem.

"Šis, protams, nav ierasti veidots operas uzvedums, tas drīzāk uzskatāms par "Teatro Real" aktīvu grūdienu virzībai uz normāliem apstākļiem," sacīja teātra mākslinieciskais direktors. Lēmums ticis pieņemts arī domājot par māksliniekiem, no kuriem daudzi pēdējos piecus mēnešus nav nopelnījuši ne eiro.

Katra skatuviskā kustība tikusi smalki izkalkulēta, lai solisti visu laiku atrastos divu metru atstatumā viens no otra. Savukārt 56 orķestra mūziķi valkājuši maskas un sēdējuši pusotra metra attālumā viens no otra, bet pūšaminstrumentu sekcijai priekšā atradušies plastikāta paneļi.

Gan izrādes māksliniekiem, gan arī skatītājiem mērīta temperatūra, apmeklētājiem kā obligāta prasība bijusi masku valkāšana. Tāpat teātra vadība ieguldījusi labierīcību uzlabošanā, lai pēc iespējas mazāk būtu ierīču, kam jāpieskaras ar rokām, savukārt starpbrīdis paildzināts līdz 40 minūtēm, lai nekur neveidotos rindas.

Plānots, ka jūlijā notiks 27 pandēmijas laikā "Traviatas" izrādes. Violetas lomu tajās dziedās kopumā piecas dziedātājas.

Interesentiem Marinu Rebeku būs iespēja redzēt arī viena no Metropolitēna operas iestudējumu tiešsaistes izrādēm – 3. jūlijā (pēc Latvijas laikā naktī no 3. uz 4. jūliju) Metropolitēna operas mājaslapā tiks publicēts Mocarta operas "Dons Žuans" 2011. gada ieraksts. Marina Rebeka ar Donnas Annas lomu šajā iestudējumā 2011. gadā debitēja uz prestižās Metropolitēna operas skatuves.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!