Foto: Vida Press
Šovasar Lielbritānijā pirmizrādi piedzīvos jauna opera, kuras libreta pamatā ir stāsts par Velsas princeses Diānas un ēģiptieši izcelsmes uzņēmēja Dodi al Fajeda romantiskajām attiecībām un bojāeju autokatastrofā Parīzē. Operas autore ir britu komponiste Lisa Logana.

"Es vēlējos atrast stāstu, kas visiem ir labi zināms. Meklēju patiešām stipru sievietes tēlu un vēlos sasniegt pēc iespējas lielāku auditoriju," komponisti citē BBC. Opera tapusi 25 gadus pēc traģiskā notikuma.

"Centāmies maksimāli respektēt tos karaliskās ģimenes locekļus, kas kā tēli parādās operā," skaidro Lisa Logana.

Operas libreta autors Deivids Palmers saaka, ka nav vēlējies radīt kaut ko, kas izdabātu masu gaumei. "Nevēlējos ziepju operu vai pastāvīgu emocionālo spriedzi," saka Palmers, uzsverot, ka vēlējies vairāk ielūkoties iekšējā pasaulē.

Atgādinām, ka Velsas princese Diāna un Dodi al Fajeds, kā arī šoferis Anrī Pols, gāja bojā autokatastrofā Parīzē 1997. gada 31. augustā. Traģēdija emocionāli skāra desmitiem tūkstošus cilvēku un Lielbritānija piedzīvoja vēl nepieredzētas sēras. Nāves brīdī princese bija 36 gadus veca un jau gadu šķīrusies no troņmantnieka prinča Čārlza.

Operā atainotie notikumi sākas dažas nedēļas pirms traģēdijas un tiek skatīti no divu realitātē neeksistējošu cilvēku perspektīvas. Tie ir divi blēži, kuru sākotnējais laupījuma mērķis ir Diānas rotu un piemiņas lietu izstāde.

Komponiste Lisa Logana uzskata, ka Diānas un Al Faeda dramatiskais stāsts ir pateicīgs operai un viņa tā ietērpšanu mūzikas skaņās uztvērusi kā izaicinājumu.

Atgādinām, ka līdz šim ir tapuši dažādas formas un kvalitātes darbi, kas vēsta par pasaulē slavenās princeses dzīvi un kaislībām, kā arī britu karalisko ģimeni. Ar dažādām prestižām balvām ir novērtēts "Netflix" seriāls "Crown", tāpat "Oskara" balvas nomināciju izpelnījās aktrise Kristena Stjuarte par Diānas lomu filmā "Spencer" ("Spensere"). Savukārt pamatīga kritikas deva un dažādi apkaunojoši tituli tikusi pērn tapušajam Brodveja mūziklam "Diana". Tā ekrāna versija, kas tika demonstrēta straumēšanas platformā "Netflix", saņēma piecas "Zelta avenes", ko piešķir gada sliktākajām filmām, aktieriem, režisoriem, utt.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!