Foto: Sarah Katharina
Liepājas koncertzālē "Lielais dzintars" svētdien, 1. maijā, ar iespaidīgo Eiropas koncertu uzstāsies Berlīnes Filharmonijas orķestris kopā ar diriģentu Kirilu Petrenko un operas zvaigzni Elīnu Garanču. Berlīnes filharmonijas ģenerālmenedžere Andrea Zīčmane saka – šis ir solidaritātes koncerts Ukrainai.

Jau ziņots, ka šogad orķestra 140. gadadienas koncertam sākotnēji bija paredzēts Odesas Nacionālajā akadēmiskajā operā, taču Krievijas militārais iebrukums Ukrainā licis mainīt norises vietu. Berlīnes filharmoniķi par iespējām sarīkot koncertu uzrunāja Liepājas koncertzāli.

"Parasti Eiropas koncerti ir svarīgākais sezonas notikums, un tos organizējam divus, trīs gadus, taču šoreiz apstākļu dēļ tās bija piecas, sešas nedēļas, un, pateicoties entuziasmam un atbalstam, tas ir izdevies," preses konferencē Liepājā pauda Zīčmane.

Viņa arī atgādina, ka Berlīnes filharmonijas orķestris Liepājā iepriekš viesojies 1938. gadā, bet kopumā Latvijā bijis sešas reizes.

Savukārt par iepriekš Odesā ieplānotā koncerta atcelšanu Zīčmane sacīja – tas biis liels trieciens. "Uzreiz iedomājāmies par Baltijas valstīm - to vēsture ir mentāli tuvāka vieta Ukrainai. Arī šo koncertu nosaucām par solidaritātes koncertu Ukrainai."

"Šis ir ļoti īpašs koncerts, lai vēstītu par mieru un vienotību visā Eiropā. Ceram, ka drīz piedzīvosim gan Ukrainā, gan citviet pasaulē," pauda Berlīnes filharmonijas ģenerālmenedžere.

Koncerta soliste ir pasaulē slavenā latviešu operas zvaigzne Elīna Garanča. Viņa medijiem pauda, ka ir laimīga būt Liepājā: "es esmu tik ārkārtīgi laimīga būt šeit, ar Berlīnes filharmoniķiem, šajā vēsturiskajā notikumā Eiropas koncertā. Īpaši šodienā, ar visu politisko situāciju, man ir dota iespēja ar savu balsi izteikt savu viedokli, būt daļai no šī brīnišķīgā pasākuma."

"Katru reizi, kad Berlīnes filharmoniķi mani uzaicina, es uzreiz saku "jā", un pēc tam skatos, vai tas vispār ir iespējams," preses konferencē sacīja Garanča. Arī šajā reizē viņa strādājusi pie iestudējuma Londonā, tomēr zvanījusi teātra vadībai un teikusi, ka brauc uz Latviju, kaut arī tas nozīmētu zaudēt lomu. "Lieliski, ka viņi saprata šī koncerta nozīmīgumu un palaida mani," preses konferencē atklāja dziedātāja.

"Vakar dziedājām pirmo koncertu, kas protams, nav mūsu pirmā sadarbība. Tomēr katru reizi tas ir īpašs piedzīvojums, un man ir ārkārtīgi patīkami redzēt, ka orķestra mūziķi vienmēr mani uzņem ar atklātību un sirsnību, ar atplestām rokām. Stāvēt viņu vidū un muzicēt ir ārkārtīgi liels gods. Man kā latvietei, protams, ir īpašs lepnums, ka tāds orķestris var uzstāties šajā brīnišķīgajā zālē. Visu komandu, kas šeit darbojas, var tikai apbrīnot," pauda pasaulē slavenā latviešu dziedātāja, kura šī koncerta tērpam bija izvēlējusies Ukrainas nacionālā karoga krāsas.

Koncertu atklās Pētera Vaska opuss "Musica Dolorosa". To turpinās itāļu komponista Lučāno Berio folkmūzikas dziesmu cikls "Tautas dziesmas". Tāpat koncertā izskanēs ukraiņu komponista Valentīna Silvestrova skaņdarbs "Elegie". Programmas otrajā daļā izskanēs Leoša Janāčeka ietvertās kara ainas no Nikolaja Gogoļa noveles "Tarass Buļba". Programmas noslēgumā tiks atskaņots Žana Sibēliusa skaņdarbs "Finlandia".

Koncerts būs skatāms arī televīzijā vairāk nekā 30 pasaules valstīs. Latvijas skatītāji koncertu varēs baudīt tiešraidē kinoteātrī "Splendid Palace" un Latvijas Televīzijā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!