Foto: Publicitātes foto

Andra Kalnozola romānu "Kalendārs mani sauc", kas nule saņēmis Latvijas Literatūras gada balvu par labāko debiju, kā arī "Delfi" auditorijas simpātijas balvu, plānots ekranizēt filmā, kuras režisors būs Juris Poškus.

Kā informēja producente Madara Melberga, tiesības uz ekranizāciju, jeb tā sauktās "option rights" tika aizrunātas tūlīt pēc grāmatas publicēšanas, jau decembra beigās un līgumu studija "FA Filma" parakstīja februārī.

Filmas režisors būs Juris Poškus, savukārt Andris Kalnozols veidos dialogus. Režisors skatītājiem zināms ar filmu "Kolka Cool", Andris Kalnozols iepriekš rakstījis dramaturģiju, kā arī iestudējis teātra izrādes. "Kalendārs mani sauc" ir viņa debijas romāns.

Abi autori ir sen un labi pazīstami, ar līdzīgu humora izjūtu un izpratni par kino. Veidot šo filmu būs izaicinājums, jo grāmata ir iztēli rosinoša un tiem, kas to lasījuši, noteikti ir individuāls vizuāls priekštats, raksta producente.

"Šajā gadījumā mēs piedāvāsim režisora Jura Poškus un viņa komandas redzējumu par šo viennozīmīgi spilgto debijas darbu "Kalendārs mani sauc". Darbam līdz šim bijušas četras tirāžas, kas liecina par lasītāju interesi. Filmas ceļš no ieceres līdz ekrānam ir garš un laikietilpīgs, tāpēc par pirmizrādes laiku, tāpat kā par aktieru ansambļa izvēli šobrīd ir pāragri runāt," stāsta Melberga.

Kalnozola pirmais romāns "Kalendārs mani sauc" sērijā "Orbītas bibliotēka" iznāca 2020. gada decembrī, kļūstot par bestselleru par spīti pandēmijas dēļ slēgtajām grāmatnīcām.

Romāna centrālais tēls ir jauns vīrietis ar grūti definējamu garīgās veselības stāvokli. Brīžiem šķiet, ka viņa prāts strādā kā bērnam, citkārt – ka labāk nekā vairumam pieaugušo. Stāsta struktūru veido vietējās mazpilsētas mācītājam rakstītas vēstules, kurās galvenais varonis reflektē par savā dzīvē notiekošo, tādējādi iepazīstot pats sevi un apkārtējo pasauli. Nelaimīga iemīlēšanās viņu novedusi pie eksistenciālas nepieciešamības no galvas iemācīties katra kalendāra datumā svinamās vārdadienas, lai "nokļūtu tuvāk" iecerētajai meitenei, proti, – starp visiem vārdiem atrodams arī viņējais.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!