Foto: LETA

Nacionālais filmu festivāls "Lielais Kristaps" šogad norisināsies no 15. septembra līdz 25. oktobrim, piedāvājot ikvienam skatītājam iepazīties ar pilnu Latvijas jaunākā kino kopainu. Festivāla šīgada devīze: "Mainām skatpunktu", ar to skatītājus aicinot pielaikot 87 dažādas dzīves, kuras atveidotas uz kinoekrāna.

Festivāla ietvaros pirmoreiz "Kino Citadele" tiks izrādītas visas festivālam iesniegtās filmas, bez iepriekšējas labāko atlases. Tādējādi iecerēts apjaust visu Latvijas kino kopainu, kādu to veido ikkatrs kino jomā specializējies autors. Žūriju - Lielā "Kristapa Forumu" - šogad veido 400 audiovizuālajā nozarē aktīvi strādājošie, profesionālo organizāciju un radošo savienību biedri.

Festivāla "Lielais Kristaps" mākslinieciskais vadītājs Aigars Grauba par gaidāmo stāsta: "Šogad mēs atjaunojam svarīgu tradīciju, kura saistās ar festivāla pirmsākumiem. Toreiz kino profesionāļi sanāca vienkopus lielā zālē un balsoja, vienkārši paceļot roku - kura filma pelnījusi iegūt Kristapa statueti. Kas var būt vēl labāks, kā saņemt atzinību no saviem kolēģiem? Šogad notiks faktiski tas pats, vienīgi "pacelt roku" varēs ar datora starpniecību. Skatītāju satikšanās ar kino un filmu veidotāju savstarpēja atzinība - tas ļauj mums "Lielo Kristapu" saukt par īstiem kino svētkiem!" Demokrātiskums un atvērtība atspoguļosies arī festivāla jaunajā vizuālajā identitātē un "Lielā Kristapa" statuetē. Otra tradīcija, kuru turpina festivāla organizatori, ir tā, ka "Lielo Kristapu" plānots rīkot katru gadu.

Pašlaik konkursam pieteiktas kopskaitā 87 filmas: viena spēlfilma, 11 dokumentālās filmas, 21 spēles īsfilma, desmit animācijas filmas un 18 dokumentālās īsfilmas, kā arī 26 dokumentālās TV filmas - tām izveidota atsevišķa kategorija. Visas konkursam pieteiktās filmas no 15. septembra līdz 15. oktobrim būs skatāmas "Lielā Kristapa" filmu seansos kinoteātrī "Kino Citadele", bet no 15. oktobra līdz 25. oktobrim filmu izlase tiks izrādīta Rīgas Starptautiskā kino festivāla ietvaros kinoteātrī "Splendid Palace".

"Forum Cinemas" direktors Normunds Labrencis: "Ja mēs paši neskatāmies Latvijas filmas, kāpēc lai to darītu kāds cits? Šī ir lieliska iespēja ikvienam skatītājam pielaikot filmu varoņu dzīves daudzajos festivāla seansos, ieraudzīt Latvijas kino kopainu un arī apmeklēt tikšanās ar filmu veidotājiem un piedalīties diskusijās, kas mēneša garumā norisināsies "Kino Citadele"."

"Lielā Kristapa" balvu pasniegšanas ceremonija notiks 25. oktobrī kinoteātra "Kino Citadele" lielajā auditorijā un tiešraidē tiks translēta LTV1. Balvas filmām piešķirs 5 kategorijās, savukārt labākajiem kinoprofesiju pārstāvjiem - 13 kategorijās. Būs arī skatītāju balsojums, kurā piedalīsies 80 tūkstoši "Forum Cinemas" lojālie klienti, kas izlems, kura no filmām saņems "Lielā Kristapa" Skatītāju balvu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!