Foto: Reuters/Scanpix/LETA

Trešdien, 31. augustā, Lido salā atklāts 79. Venēcijas filmu festivāls. Svinīgajā atklāšanas ceremonijā Palazzo del Cinema "Zelta lauvu" par mūža ieguldījumu franču kino dīva Katrīna Denēva, bet klātesošās ekrāna zvaigznes ar vide starpniecību uzrunāja Ukrainas prezidents Volodimirs Zelenskis.

Katrīna Denēva (Catherine Deneuve, 1943) saņemot pagodinošo apbalvojumu sacīja, ka šis ir viens no viņas karjeras spilgtākajiem mirkļiem Venēcijā. Pirmo reizi šajā – pasaules vecākajā kinofestivālā – aktrise piedalījās 1967. gadā ar filmu "Belle de Jour". Denēva arī atsauca atmiņā vēl pāris vizītes festivālā un prātoja par mūža ieguldījuma balvas statusu, sakot, ka pirms pāris nedēļām noslēgusi vienu filmēšanos un jau paspējusi sākt darbu pie vēl vienas filmas.

Līdzīgi kā Kannu kinofestivālā un citos ar filmu mākslu saistītos pasākumos, ar video starpniecīgu klātesošos uzrunāja Ukrainas prezidents Volodimirs Zelenskis. Viņš sacīja, ka "Krievijas iebrukums ir šausmas, ka neilgst 120 minūtes, bet jau 189 dienas." Viņš turpināja, sakot, ka Krievijas scenārijs ir likt pieļaut pasaulei trīs kļūdas – pierast pie kara, aizmirst karu un pagriezt karam muguru.

Foto: EPA/Scanpix/LETA

"Taču šis plāns nekad nekļūs par realitāti. Kultūras cilvēki, filmu režisori, producenti, aktieri... no vienas un tās pašas ģimenes – jūsu nostāja ir svarīga, jūsu balsij ir nozīme, jūsu vārdi ir spēcīgi. Mazākais, ko varat darīt, ir neklusēt," sacīja Ukrainas prezidents.

Festivāla atklāšanas seansā viesi varēja noskatīties Noa Baumbaha filmu "White Noise" ar Adamu Draiveru un Grētu Gervigu galvenajās lomās. Šī ir pirmā reize, kad prestižo kinofestivālu atklāj platformas "Netflix" paspārnē tapusi filma. Gaidāms, ka ar to tiks atklāts arī Ņujorkas kinofestivāls, uz lielajiem ekrāniem pasaulē tā tiks izrādīta no 25. novembra, bet visiem "Netflix" skatītājiem tā būs pieejama 30. decembrī.

1932. gadā dibinātais Venēcijas filmu festivāls ir vecākais šāda veida pasākums pasaulē. Šogad festivāla galvenā balva tiks pasniegta 10. septembrī. Festivāla žūriju vada aktrise Džuliana Mūra.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!