Foto: AP/Scanpix
Karalis Artūrs, Sarkanās un Baltās rozes karš, Henrijs VIII un viņa astoņas sievas un karalienes Elizabetes I zelta laikmets – britu monarhija allaž ir bijis spilgts iedvesmas avots kinematogrāfam. Turklāt kaislību scenāristu iedvesmai netrūkst arī pēdējās simtgades karaļnama vēsturē.

Lai gan šobrīd tauta pamatīgi sašūpojusi karalistes, kurā reiz saule nekad nenorietēja, pamatus, britu karaļnamam šis ir zīmīgs gads – vēsturiski visilgāk valdījušais monarhs – karaliene Elizabete II ar dažādiem pasākumiem nosvinējusi savu 90 gadu jubileju.

Šogad bijušas arī citi zīmīgas gadskārtas. Pusapaļa jubileja šogad ir arī karalienes vīram Princim Filipam – 95 gadi, savukārt aprīlī apritēja pieci gadi kopš gadsimta kāzām – Prinča Viljama un Keitas Midltones greznās laulību ceremonijas. 1. jūlijā 55 gadu jubileju būtu svinējusi kādreiz tautā tik ļoti mīlētā princese Diāna.

No apšaubāmas kvalitātes televīzijas seriāliem līdz kinobalvu lutinātiem šedevriem – tik daudz un dažādas ir filmas par Lielbritānijas monarhiem. Piedāvājam piecas, ne vienmēr pašas karaliskās ģimenes akceptētas, spēlfilmas, kas vēsta par jaunāko laiku prinčiem, princesēm, troņmantniekiem, viņu noslēpumiem, kaislībām un vājībām.

'Oskarotais' valodas defekts un nelaimīgais Bērtijs

Foto: AP/Scanpix

Iespējams, viena no visu laiku godalgotākajām filmām, kas vēsta par kādu no britu karaliskās ģimenes personībām, ir "King's Speech" ("Karaļa runa"). Filmas stāsts ir par princi Albertu, ģimenē sauktu par Bērtiju, kurš negaidīti nonāk tronī, pēc tam, kad viņa vecākais brālis mīlestības dēļ atsakās no troņa. Bērtijs kļūst par karali Džordžu VI, taču lielākais izaicinājums ir publiskā uzstāšanās, ko iedzimts valodas defekts padara par teju neiespējamu. Ir Otrā Pasaules kara priekšvakars un karalis kopā ar logopēdu Laionelu Logu gatavo vienu no svarīgākajām runām 20. gadsimta vēsturē.

Filma ir apbērta ar dažādiem apbalvojumiem un atzinībām gan Lielbritānijā, gan citur pasaulē. "King's Speech" bija nominēta 12 ASV Kinoakadēmijas balvas "Oskars" kategorijām, saņemot četras, tai skaitā kā 2010. gada labākā filma.

"King's Speech" (2010). Režisors – Toms Hūpers ("Oskars" par labāko režiju). Galvenajās lomās – karalis Džordžs VI – Kolins Fērts ("Oskars" kā labākajam aktierim), karaliene Elizabete – Helēna Bonema Kārtere, Laionels Logs – Džefrijs Rašs.

Karaļnama tumšais laiks. Izcilā Helēnas Mirenas karaliene

Foto: Vida Press

20. gadsimta britu karaļnama tumšais laiks – prinča Čārlza bijušās sievas princeses Diānas traģiskā bojāeja – ir maz skarts temats spēlfilmu žanrā. Tomēr 2006. gadā uz ekrāniem nonāca Stīvena Frīrsa filma "The Queen" ("Karaliene") ar lielisko aktrisi Helēnu Mirenu karalienes Elizabetes II lomā.

Filma atklāja karaļnama stingrā protokola, atturības un tradīciju sadursmi ar cilvēcisku traģēdiju, līdzjūtību un tautas mīlestību ar Elizabeti II pārdzīvojumu centrā.

Filma tika godalgota kā gada labākā kinolente Lielbritānijā, bet Helēna Mirena par niansētu karalienes lomas tēlojumu saņēma gan BAFTA, gan "Zelta globusa" un "Oskara" balvas kā labākā aktrise. Bet pati Elizabete II uzaicināja viņu uz vakariņām Bekingemas pilī.

Interesants fakts, bet gadu iepriekš Helēna Mirena bija spoži nospēlējusi vēl vienu karalieni – Elizabeti I – televīzijas divsēriju filmā "Elizabeth I".

"The Queen" (2006). Režisors Stīvens Frīrs. Galvenajās lomās: Elizabete II – Helēna Mirena, premjerministrs Tonijs Blērs – Maikls Šīns, princis Filips – Džeimss Kromvels.

Pirmā biogrāfiskā filma lielajam ekrānam par princesi Diānu

Foto: Vida Press

Par trauslo, sabiedrībā populāro Velsas princesi Diānu un viņas nāvi autokatastrofā 1997. gadā ir daudz publikāciju un notikumu rekonstrukciju televīzijas filmās. Tāpēc īpaši tika gaidīts spožs spēlfilmas pieteikums. Pie tautai tuvākās un reizē sarežģītākās personības mūsdienu britu karaļnamā ķērās režisors Olivers Hiršbīgels, kura līdz šim pazīstamākais darbs ir augstu vērtētā filma "Downfall" ("Sakāve") par Ādolfu Hitleru. Titullomai tika izraudzīta divas reizes "Oskara" balvai nominētā aktrise Naomi Votsa.

Filmas scenārijs ir balstīts Keitas Snellas 2001. gadā izdotajā grāmatā "Diana: Her Last Love", kas vēsta par princeses pēdējiem diviem dzīves gadiem, attiecībām ar pakistāniešu ķirurgu Hasnatu Hānu un satikšanos ar savu pēdējo romantisko aizraušanos – miljonāra dēlu Dodi al Fajedu.

Lai gan pirmā biogrāfiskā filma lielajam ekrānam pēc princeses nāves tika pieteikta skaļi un to veidoja spēcīga komanda, pēc pirmizrādes 2013. gada septembrī, Londonā "Diana" piedzīvoja iznīcinoši sliktas atsauksmes, savukārt karaļnams atturīgi klusēja un filmu nekomentēja vispār.

Naomi Votsa par šo lomu saņēma apkaunojošo nomināciju "Zelta avenes" balvai, ko piešķir dienu pirms "Oskaru" ceremonijas sliktākajām filmām un aktieriem.

"Diana" (2013). Režisors – Olivers Hiršbīgels. Galvenajās lomās. Princese Diāna – Naomi Votsa, Hasans Hāns – Navīns Endrūss, Kass Anvars – Dodi al Fajeds.

Princeses brīvsolī – 'Nakts bez kroņa'

Foto: Publicitātes foto

Ir leģenda, ka karaliene Elizabete II vienīgo reizi savā 90 gadus garajā mūžā bez miesassargu klātbūtnes devusies Londonas ielās 1945. gadā, naktī pēc Otrā pasaules kara beigām, kad Lielbritānijas galvaspilsētā notika grandiozas un nebeidzamas svinības. Šo stāstu par 19 gadus vecās princeses Elizabetes un viņas jaunākās māsas princeses Mārgaretas romantiskajiem piedzīvojumiem prieka pārņemtajā Londonā filmā "A Royal Night Out" ("Nakts bez kroņa") iemūžināja režisors Džulians Džerolds.

Filma ir jauks, pasakai līdzīgs stāsts, kam visticamāk ir maz sakara ar realitāti. Arī šo filmu britu karaļnams atteicies komentēt.

"A Royal Night Out" (2015). Režisors – Džulians Džerolds. Princese Elizabete – Sāra Gadona, princese Mārgareta – Bela Povelija, Džeks – Džeks Reinors.

Edvards, Vollisa un Madonna

Foto: Publicitātes foto

Viens no visu laiku neprātīgākajiem un romantiskākajiem britu karaļnama stāstiem ir par jauno karali Edvardu VII un amerikāņu šķirteni Vollisu Simpsoni, kuras dēļ nepilnu gadu novaldījušais karalis 1936. gada nogalē no troņa atteicās. Šo leģendāro mīlasstāstu uz lielā ekrāna iemūžināja neviens cits kā popmūzikas karaliene Madonna, kura ir gan filmas režisore, gan piedalījusies tās scenārija izstrādē.

"W.E." (2011). Režisore: Madonna. Galvenajās lomās: Vollisa Simpsone – Andrea Rīsenboro, karalis Edvards VIII – Džeimss Dārsijs.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!