Jau otro nedēļu uz lielajiem ekrāniem visā Latvijā skatāma Latvijas simtgades filmu programmas noslēdzošā spēlfilma "1906". Filmas režisors Gatis Šmits ekranizējis pārgalvīgu, jaunu cilvēku stāstu, kura darbība risinās vairāk nekā pirms simts gadiem, revolūcijas laikā.

Studijā "Tanka" tapusī krimināldrāma ir žanriski orientēts, spriedzes piepildīts darbs, kas piedāvā neierastu skatījumu uz laiku pēc 1905. gada notikumiem. Lai radītu šim laikam nepieciešamo vidi, filmas veidošanas komanda veica sagatavošanās darbus – sākot ar tā laika posma vēsturisko izpēti, konsultējoties ar vēstures speciālistiem, notikumu norises vides un telpas iekārtojumu, kostīmu izveidi.
Sadzīvisku sajūtu pastiprināšanai filmā tika izmantoti dzīvnieki – vistas, aitas, tītars, zosis, suņi un zirgi.

"Sākot darbu pie filmas "1906", ātri sapratām, ka nevarēsim iztikt bez vizuālo efektu izmantošanas – Rīga ir pārāk izmainījusies. Filmā nebūtu iespējams parādīt nevienu plašu pilsētas ārskatu vai ielas perspektīvu, ja netiktu izmantoti specefekti. Tāpēc, sadarbojoties ar Francijas kompāniju "Spline", ķērāmies pie filmas kadru plānošanas, " stāsta filmas režisors Gatis Šmits, "Vispirms kopā ar filmas mākslinieku Rūdolfu Baltiņu un operatoru Jurģi Kminu zīmējām skices katrai no specefektu ainām. Doma laukumam un Baseina ielas namam Liepājā tika izveidoti gan digitāli, gan papīra modeļi. Šie modeļi palīdzēja iztēloties, kā filmā izskatīsies konkrētā vieta, kā arī vēlāk noderēja specefektu veidošanā."

Baseina ielas nama 3D modeli var aplūkot šeit!

"Kompānijas "Spline" kolēģi mums pievienojās filmēšanas laikā (viens no viņiem pat nofilmējās filmas masu skatos) un vēlāk Parīzē veica visus sarežģītākos vizuālo efektu pēcapstrādes darbus."

"1906" ir noslēdzošais darbs programmā "Latvijas filmas Latvijas simtgadei". Tā vēsta par trauksmaino 1906. gadu, kad pēc 1905. gada revolūcijas soda ekspedīcijas un slepenpolicija ir gandrīz apturējušas sociāldemokrātu kaujinieku darbību, taču viena grupa tās līdera Oratora vadībā spītīgi turpina savu cīņu. 1906. gada novembris Rīgā vēl ilgi palika atmiņā kā asiņaina terora un neprātīgas uzdzīves mēnesis.

Režisors Gatis Šmits. Lomās aktieri Mārtiņš Kalita, Inese Pudža, Kaspars Zvīgulis, Toms Auniņš un citi.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!