Kinofestivāla "Baltijas pērle" programmā kinoteātrī "Splendid Palace" šā gada 10. oktobrī varēs noskatīties krievu režisora Andreja Končalovska jaunāko filmu "Dārgie biedri" (Dorogie tovarishchi), kurai šogad Venēcijas kinofestivāla tika piešķirta īpašā Žūrijas balva.

Filmas sižets balstīts vēsturiskos notikumos, tā vēsta par 1962. gadā boļševiku sarīkoto asinspirti pret strādniekiem Novočerkaskā.

Filmas galvenā varone Ludmila ir pārliecināta komuniste un vietējā partijas funkcionāre. Pilsētā sākas strādnieku streiks, kas tiek vardarbīgi apspiests. Turklāt gan streika, gan miltārā spēka pielietošanas fakts tiek rūpīgi slēpts. Novočerkaskā valdošo nekārtību, arestu un uzbrukumu mutulī pazūd Ludmilas meita, kas nu viņai ir jāatrod. Galvenajā lomā – Jūlija Visocka.

Kā raksta festivāla "Baltijas pērle" rīkotāji, filma uzņemta 60. gadu labākajās tradīcijās un ir dokumentālā un spēles kino sakausējums, precīza notikumu un tajos iesaistīto personu rekonstrukcija. Filmā piedalās gan profesionāli aktieri, gan amatieri. Kā vērtē festivāla organizatori, šī filma ierindojama blakus izcilākajiem itāļu neoreālistu darbiem.

"Mirdzošs briljants! Nofilmēts ar ledainu niansētību menbaltos toņos tik asi un detalizēti, ka nav kur paslēpties kaunam. Izsmalcināti skaistā un salti niknā filma ir skrupuloza un majestātiska, episka savā mērogā un intīma tajā, cik iedarbīgi ekrānā atainots laikmets. Šis izcilais darbs ir griezīgs pierādījums tam, ka ne visi kinematogrāfisti kļūst pavirši vai izvairīgi niknuma izpausmēs... Neraugoties uz mērķu nopietnību un nevainojamo izpildījumu, "Dārgie biedri" piemīt arī jaudīga humora izjūta, kas robežojas ar nicīgu absurdu atsevišķu personāžu un situāciju attēlojumā..." šādi filmu novērtējusi Džesika Kianga no "Variety".

Savukārt aktrises un Končalovska dzīvesbiedres Jūlijas Visockas darbs novērtēts kā izcils. "Režisors uzlūko Jūlijas Visockas varoni kā antīko varoņu – Mēdejas un Antigones – inkarnāciju. Pilnīgi pretstati, tomēr abas ir izvēles priekšā – vai upurēt radniecības jūtas. Viena – sievišķās kaisles, otra – profānās varas likumu vārdā," raksta kino kritiķis Andrejs Plahovs.

Filmas recenziju publicējis arī britu medija "The Guardian" autors Hans Bruks: "Šī aizraujošā, satriecošā filma ar sīkgraudaini monohromo attēlu ir uzņemta jautrā intonācijā, kas akcentē drūmo sižetu. Gluži kā dzīvē, te rodams viss: humors un šausmas viens otru neizslēdz, bet visļaunākajos brīžos pat šķiet absurdi."

Jau ziņots, ka festivāls "Baltijas pērle" šogad notiks no 7. līdz 12. oktobrim. Festivālu atklās pasaulslavenā dāņu kinorežisora Tomasa Vinterberga komēdija "Druk" ("Vēl pa mēriņam", 2020) Filma tika iekļauta šī gada Kannu kinofestivāla oficiālajā programmā un tiks izrādīta gan Toronto, gan Sansebastjanas kinofestivālā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!