Foto: LETA
Starptautiskajā Teātra dienā, 27. martā, Eduarda Smiļģa Teātra muzejā norisinājās Teātra dienas balvu pasniegšanas ceremonija, ko ik gadu rīko Latvijas Teātra darbinieku savienība sadarbībā ar Latvijas Kultūras akadēmijas Eduarda Smiļģa Teātra muzeju.

Helēnas Tangijevas-Birznieces balvu Latvijas Profesionālā Baleta asociācija šogad piešķīra baleta māksliniecei Inārai Ābelei-Cerai. Balvu pasniedza baleta māksliniece, Baltijas Baleta festivāla direktore Lita Beiris un Latvijas Nacionālā baleta mākslinieciskais vadītājs Aivars Leimanis, bet ar dejas priekšnesumu uzstājās Rīgas Horeogrāfijas vidusskolas audzēkne Elianna Perhova.

Ināra Ābele-Cera savā pateicības runā uzsvēra, cik neatsverams ir Helēnas Tangijevas-Birznieces mūža ieguldījums gan Latvijas Baleta mākslā, gan arī viņas personības izaugsmē: "Viņa mani veidoja gan kā mākslinieci, gan kā personību. Bez viņas es būtu daudz nabagāka savā dvēselē."

Pasākuma turpinājums notika muzeja otrā stāva zālē un to atklāja dziesminiece Anta Enģele ar apsveikuma dziesmu Harija Liepiņa balvas laureātam – Jaunā Rīgas teātra aktierim Andrim Keišam. Balvu māksliniekam pasniedza 2015. gada balvas laureāts – Liepājas teātra aktieris Egons Dombrovskis.

Andris Keišs atzina, ka iegūstot šo godpilno balvu, jūtas tuvāks skatuves dižgaram Harijam Liepiņam un vienlaikus izteica cerību, ka viss vēl ir priekšā, jo kolēģis Gundars Āboliņš apsveicot Andri ar balvas saņemšanu norādījis, ka tā vēl esot tikai "pusmūža balva".

Lilitas Bērziņas balvu Mihaila Čehova Rīgas Krievu teātra aktrisei Jekaterinai Frolovai pasniedza 2016. gada balvas laureāte – Latvijas Nacionālā teātra aktrise Maija Doveika akcentējot, to, ka nav lielākas atzinības kā kolēģu atzinība, kas tiek pausta ar šī augstā apbalvojuma piešķiršanu.

Jekaterina Frolova pateicās par godu, atzinību un iespēju būt uz Teātra muzeja skatuves un sveica visus klātesošos Starptautiskajā Teātra dienā. Aktrisi sveica arī Latvijas mūzikas akadēmijas maģistrants - akordeonists Māris Rozenfelds izpildot Vjačeslava Semjonova skaņdarba "Divertisments", otro daļu "Nostaļģija".

Teātra dienas balvas tiek pasniegtas jau kopš 1986. gada, kad Eduarda Smiļģa balvu saņēma Eduards Pāvuls, Harijs Liepiņš un Artūrs Dimiters. 1987. gadā pirmo reizi tika pasniegta Lilitas Bērziņas balva aktrisei par izciliem sasniegumiem teātra mākslā un to saņēma Vija Artmane un Astrīda Kairiša. 1996. gadā par izciliem sasniegumiem baleta mākslā Lita Beiris saņēma Helēnas Tangijevas-Birznieces balvu, savukārt 2005. gadā tika iedibināta tradīcija pasniegt Harija Liepiņa balvu aktierim par izcilu, spilgtu aktierdarbu iepriekšējo sezonu laikā un to saņēma Ivars Puga. Balvu kandidātus iesaka Latvijas profesionālie teātri.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!