Foto: Mārtiņš Purviņš, DELFI

Līdz ar 2022/2023. gada sezonas noslēgšanu Tabakas fabrikā, Miera ielā, Jaunais Rīgas teātris (JRT) izziņojis nākamās sezonas pirmās pirmizrādes, ko veidos Marija Linarte un Gerds Lapoška.

Arī jauno sezonu JRT uzsāks telpās Miera ielā. Tā būs jau septītā sezona šajā teātra pagaidu mājvietā, kamēr ēkā Lāčplēša ielā 25. Tomēr teātris pārtrauks Alvja Hermaņa izziņoto streiku – neiestudēt jaunas pirmizrādes iekams nebūs pabeigta teātra mājvieta Rīgas centrā.

"Šobrīd no būvniekiem un VNĪ esam saņēmuši jaunu solījumu – Lāčplēša ielā varēsim atgriezties tuvākajā ziemā. JRT streiks nevar būt bezgalīgs. Cerams, ka arī solījumi mums tādi nebūs," teikts JRT "Facebook" kontā. Šādu paziņojumu teātris izplatījis arī saviem pastāvīgajiem skatītājiem.

Uzsākot jauno sezonu, 8. septembrī, pirmizrādi piedzīvos iestudējums "Pelēka vasara, saulaina ziema", ko veido jaunais aktieris un režisors Gerds Lapoška.

Iestudējums tiek pieteikts, kā piedzīvojums vienā daļā. Lugu Lapoška rakstījis pats un tā tapusi iedvesmojoties no franču "jaunā viļņa" režisora Žana Lika Godāra un viņa līdzgaitnieku darbiem. Jauns rakstnieks vārdā Klements dzīvo savu ierasto ikdienu, gaidot no dzīves "sižeta pagriezienu", un mēģina uzrakstīt savu pirmo romānu. Viņa draugi, Žaks un Gregorijs, turpina rakstīt slejas avīzei un fotografēt reklāmas, viņa māte turpina dejot baletu, Bella turpina diriģēt zēnu kori, taču Klements izdomā savu un visu dzīves pārvērst "piedzīvojumā".

Izrādē piedalīsies aktieri: Matīss Ozols, Agate Krista, Guna Zariņa, Dāvids Pētersons, Jānis Grūtups.

Savukārt 15. septembrī gaidāma pirmizrāde iestudējumam "Milžu cīņas", ko veido aktrise Marija Linarte. Viņa ir arī iestudējuma dramaturģijas autore.

Izrāde ir dokumentāls stāsts par depresiju, par pārdzimšanu, par to, kā ir būt šobrīd un ne tikai būt, bet arī dzīvot. Tā ir varones Annas dienasgrāmata, kur viņa apraksta savu nokļūšanu dienestā. Pasaule piedzīvo neaptveramas pārmaiņas – bet kas notiek ar cilvēku tajā visā? Par to arī izrāde.

Lomās: Inga Tropa un Jānis Grūtups.

Kā vēstīts iepriekš, JRT būvprojekta izstrāde tika sākta 2018. gadā, bet būvniecība – 2020. gadā. Par JRT būvniecību noslēgts līgums ar pilnsabiedrību "SBSC" par 32,4 miljoniem eiro, tostarp paredzot indeksāciju jeb samaksu par būvdarbu sadārdzinājumu.

JRT ēkas Lāčplēša ielā rekonstrukcijas būvdarbi notiek saskaņā ar arhitektes Zaigas Gailes ieceri, un bija plānots, ka tie jāpabeidz 2022. gada nogalē. 2022. gada pavasarī tika paziņots, ka termiņš tiek pārcelts uz 2023. gada pavasari. Pagājušā gada rudenī pilnsabiedrība "SBSC" informēja VNĪ par to, ka tā kā "SBSC" trūkst darbinieku darba tempu kāpināšanai, tad objekts lietotājam var tikt nodots tikai 2023. gada augustā.

Jau ziņots, ka šī gada 2. februārī JRT darbinieki izsūtīja atklāto vēstuli valsts augstākajām amatpersonām ar aicinājumu iesaistīties un rast risinājumu teātra ēkas Lāčplēša ielā 25 rekonstrukcijai, kura "atspoguļo kopējo Latvijas valstij piederošo ēku būvniecības, rekonstrukcijas un pārraudzības procesu nesakārtotību." Tāpat teātra mākslinieciskais vadītājs Alvis Hermanis publiski paziņojis, ka teātris uzsāks streiku un neizrādīs jaunus iestudējumus, iekams nebūs atgriezies mājās Lāčplēša ielā 25.

Šobrīd VAS "Valsts nekustamie īpašumi" (VNĪ) un pilnsabiedrības "SBSC" ("Skonto Būve" un "Skonto Construction") noslēgtā vienošanās paredz Jaunā Rīgas teātra (JRT) ēku kompleksa nodošanu ekspluatācijā līdz 2023. gada nogalei.

Rekonstruētā Jaunā Rīgas teātra ēka būs mūsdienīga, energoefektīva un aprīkota atbilstoši moderna teātra vajadzībām. JRT kompleksa telpu kopējā platība palielināsies līdz 9767 kvadrātmetriem, ko papildinās 649 kvadrātmetrus liels pagalms.

Kopējais skatītāju vietu skaits palielināsies no 400 līdz 840. Teātrī būs trīs skatītāju zāles: lielā Smiļģa zāle ar 325 vietām parterā un 175 vietām balkonā, lielā "Black-box" zāle ar 240 vietām un mazā "Black-box" zāle ar 100 sēdvietām. Tāpat paredzētas arī trīs mēģinājumu zāles. Otrajā stāvā aktieriem un citiem teātra darbiniekiem būs modernas ģērbtuves, dušas un plaša virtuve. Savukārt pagraba stāvā paredzēta moderna darbnīca.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!