Foto: Ira Polyarnaya
Festivāla "Zelta maska Latvijā" programmā Dailes teātrī 13. un 14. oktobrī būs skatāms Maskavas Nāciju teātra iestudējums "Irānas konference". Dramatura Ivana Visipajeva darbu iestudējis Viktors Rižakovs. Festivāla organizatori raksta, kāpēc būtu vērts šo izrādi apmeklēt.

Unikāls sastāvs jeb Zvaigžņu koris"

Ingeborga Dapkunaite, Ksenija Rapoporta, Nellija Uvarova, Igors Gordins, Venjamins Smehovs, Vitālijs Kiščenko, Aleksejs Vertkovs, Vladimirs Boļšovs, Iļja Isajevs, Andrejs Kuzičevs – tieši šī zvaigžņu komanda spēlēs "Irānas konferenci" Rīgā. Nāciju teātra mākslinieciskais vadītājs Jevgēnijs Mironovs skaidro, kāpēc savācis vienuviet tik daudzus interesantus un slavenus skatuves māksliniekus: "Materiāls man šķita iespaidīgs, jo bija godīgs un atklāts… Mēs nolēmām uzaicināt sadarboties vairāk nekā tikai labus aktierus: katram, kurš kāps uz skatuves, ir savs skatījums, sava pozīcija kā mākslā, tā dzīvē."

Tā kā visi izrādes dalībnieki ir ārkārtīgi pieprasīti, spēlēt katru no 10 varoņiem ir angažēti pa diviem trim aktieriem (pilnajā sarakstā ir arī Jevgēnijs Mironovs un Avangards Ļeontjevs, Staņislavs Ļubšins un Igors Verņiks, Dmitrijs Lisenkovs un Andrejs Fomins, Antons Kuzņecovs, Ravšana Kurkova, Marina Drovosekova un Svetlana Ivanova-Sergejeva). "Tas "Irānas konferenci" padara par visdzīvāko un neparedzamāko teātra priekšnesumu Maskavā: aktieri nemaz nelīdzinās cits citam, katrā izrādē iezīmējas jauni raksti, vijumi, samezglojumi, enerģijas un jēgas," raksta festivāla rīkotāji no "ART Forte".

Visaugstākais ekspertu vērtējums

"Irānas konference" bija viena no galvenajām 2020. gada Krievijas Nacionālās teātra balvas "Zelta Maska" favorītēm. Tā tika izvirzīta visās Drāmas teātra kategorijas pamatnominācijās: "Labākā izrāde, lielā forma", "Labākais režisora darbs" (Viktors Rižakovs), "Labākais dramaturga darbs" (Ivans Viripajevs), "Labākā sievietes loma" (Ksenija Rapoporta), "Labākā vīrieša loma" (Igors Gordins, Vitālijs Kiščenko, Jevgēnijs Mironovs). Un ieguva galveno no uzvarām – sezonas labākās izrādes godu.

Dramaturgs un režisors

Ivana Viripajeva lugas iestudē visā pasaulē. Arī Latvijā, taču šeit vairumā gadījumu latviski (svaigākais piemērs – on-line formāta "Irānas konference", kas pērn tika realizēta Elmāra Seņkova vadībā). Nāciju teātra izrāde oriģinālvalodā ļaus saprast, kāpēc Viripajevu dēvē par nozīmīgāko figūru mūsdienu krievu dramaturģijā, un novērtēt viņa poētiskās valodas spēku. Jo vairāk tādēļ, ka "Irānas koferenci" ir iestudējis Viktors Rižakovs – spīdošs meistars, visu iespējamo Krievijas un ārzemju teātra balvu laureāts, teātra "Sovremeņņik" mākslinieciskais vadītājs. Rižakovs un Viripajevs iepazinās vēl pagājušā gadsimta beigās Kamčatkas drāmas un komēdijas teātrī ("Vācot jaunus aktierus savai "ideālajai" trupai, es uzdūros pārim – Ivanam Viripajevam un Svetlanai Ivanovai-Sergejevai. Sadraudzējāmies, daudz strādājām un biedrojāmies, sacerējām lugas un iestudējām izrādes," atminas Rižakovs) un cieši sadarbojas līdz pat šai dienai. Viktors Rižakovs jau vairs neskaita, cikkārt pievērsies Viripajeva tekstiem, taču "Irānas konference" neapšaubāmi ir viena no šā tandēma izcilajām veiksmēm.

Runa ir par mums

"Mēs esam iestrēguši ikdienībā un tik reti runājam par svarīgo: kā iemācīties, citam citu neiznīcinot, dzīvot šajā namā, kur mums līdzīgo ir tūkstoši. Mīlēt cilvēkus – tā ir vesela zinātne. Un mūsu izrāde ir šai tēmai veltīta zinātniskā konference," uzskata Viktors Rižakovs.

Sižets vēsta par to, kā Kopenhāgenā sapulcējas intelektuālās elites pārstāvji, kuru nolūks ir apspriest cilvēktiesību pārkāpumus un brīvību ierobežošanu, dienišķos nāvessodus, spīdzināšanu un karadarbību Tuvajos Austrumos. Taču katram, kurš dodas pie mikrofona, ir vairāk jautājumu, kurus uzdot sev, ne apkārtējiem. Personiskais un vispārcilvēciskais diskusijas gaitā saplūst sprādzienbīstamā maisījumā. Un kas pats galvenais – sarunai domās pieslēdzas visi skatītāji, kuri jel reizi ir iedomājušies pajautāt sev: kālab mēs dzīvojam un kā to darām.

Jāpiebilst, ka bešā nepaliks arī tie, kuri iet uz teātri tīra skatuves baudījuma labad. Brīnišķīga aktierspēle, hipnotizējoši teksti, gudra un precīza režija – tās visas ir "Irānas konferences" stiprās puses.

Festivālu "Zelta Maska Latvijā" organizē kompānija "ART Forte". Biļetes uz festivāla izrādēm nopērkamas teātru kasēs un "Biļešu paradīzes" tīklā. Līdz 4. oktobrim spēkā ir īpašās jubilejas cenas – ar 15 procentu atlaidi par godu 15. festivāla gadskārtai.

Apmeklējot pasākumu, jāuzrāda Covid-19 sertifikāts, kurš apliecina, ka apmeklētājs (tai skaitā bērns) ir pabeidzis pilnu vakcinācijas kursu pret Covid-19 vai pārslimojis Covid-19 pēdējo sešu mēnešu laikā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!