Foto: Publicitātes foto
Kārtojot mājas bēniņus gadījies atrast vecas fotogrāfijas, kas uzņemtas pēckara gados Latvijā. Rokot tranšeju interneta kabelim, uziets cirvja asmens, kas pēc izskata ir vismaz 100 gadus sens. Kā rīkoties šādos gadījumos?

Arheoloģiskās senlietas

Īpaši aizsargājamas ir arheoloģiskās senlietas, kas ir senākas par 1701. gadu. Arheoloģiskās senvietās atrastas senlietas pieder Latvijas valstij un tās glabā publiskie muzeji.

Senlietas ir senatnē izgatavoti, kultūrvēsturiski nozīmīgi priekšmeti – rotaslietas, darbarīki, ieroči, sadzīves priekšmeti, keramikas un tekstila izstrādājumi, monētas u.c.

Šāda veida senlietas ir aizliegts iznīcināt, bojāt, pārsūtīt, pārvietot vai glabāt. Šīs senlietas aizsargā Krimināllikuma 229. pants, un par tā pārkāpšanu paredzēts naudas sods vai pat brīvības atņemšana līdz 2 gadiem. Izņēmumi ir gadījumi, kad personas spēj pierādīt senlietu likumīgo izcelsmi.

Tātad, ja gadījies atrast arheoloģisko senlietu vai tai līdzīgu priekšmetu, par to ir nekavējoties jāziņo Nacionālajai kultūras mantojuma pārvaldei (NKMP).

Monētu atradums Baldonē

2020. gada augusta sākumā NKMP tika informēta par gandrīz 200 senu monētu atradumu netālu no Baldones. Saņemtā informācija liecināja, ka atradējam ir izdevies uziet vērtīgu, ar nodomu noglabātu monētu depozītu.

Monētas tika atrastas izklaidus, kas visticamāk nozīmēja, ka depozīts, kā tas nereti gadās arot zemi, ir ticis aizķerts ar arklu un izsvaidīts pa lauku. Izpētes laikā, kurā piedalījās arī pats atradējs, tika konstatēts, ka atradums bijis tiešām pilnībā izpostīts depozīts un monētas sākotnēji bijušas ieraktas ne dziļāk par 30 cm no mūsdienu zemes virskārtas.

Kopumā atradumu vietā iegūtas 380 dažāda nomināla 16.–18. gs. sākuma monētas. Jaunākās monētas – 1701. gadā kalti trīspelheri – ļāvuši secināt, ka šī depozīta izveidošana un noslēpšana saistāma ar Ziemeļu kara sākumu.

Tā kā depozīts, ņemot vērā tā sastāvā esošo monētu vecumu, uzskatāms par vēsturiski, arheoloģiski, zinātniski jeb kultūrvēsturiski vērtīgu atradumu, tad, piedaloties depozīta atradējam, tas tika nodots glabāšanā Latvijas Nacionālajam vēstures muzejam. Muzejā ir veikta saudzīga monētu attīrīšana un konservācija, un depozīts turpmāk apskatei un pētniecībai būs pieejams jebkuram interesentam.

Kultūras priekšmeti

Ja jūsu īpašumā ir nonācis:

  • kultūras priekšmets, kas senāks par 50 gadiem un tā izcelsme ir saistīta ar Latviju;
  • mākslas vai antikvārs priekšmets, kas senāks par 100 gadiem neatkarīgi no tā izcelsmes vietas;
  • transporta līdzeklis, kas senāks par 75 gadiem,

jāatceras, ka šādu priekšmetu ir aizliegts izvest no valsts bez atļaujas. Atļauju izsniedz NKMP.

Taču tikpat svarīgi ir apzināties, ka kultūras mantojums ir mūsu identitāte. Ja nevarat izprast, kāds priekšmets ir nonācis jūsu rokās, meklējiet speciālistu, kurš palīdzēs identificēt to un, iespējams, pastāstīs ko vairāk par tā vēsturiskajām un kultūras vērtībām. Izturieties pret to ar cieņu un rūpību, dokumentējiet, ja nav nekādas iespējas lietu saglabāt. Leposimies, rūpēsimies un sargāsim mūsu kultūras mantojumu!

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!