Foto: DELFI
Salīdzinot ar sestdienu, PM10 diennakts vidējā koncentrācija svētdien ir samazinājusies – visizteiktāk Latvijas rietumu daļā, liecina Latvijas Vides, ģeoloģijas un meteoroloģijas centra (LVĢMC) sniegtā informācija.

Rīgā un Latvijas austrumos gaisa kvalitātes indekss ir novērtējams kā viduvējs, bet Latvijas rietumu pusē – labs, informēja centrā.

Pēc Eiropas Komisijas "Copernicus" Atmosfēras Monitoringa Servisa prognozēm PM10 piesārņojuma koncentrētākā masa Latvijas gaisa telpu ir pametusi un pirmdien un otrdien visā Latvijas teritorijā tas nepārsniegs 20 µg/m³. Pie šādas prognozes gaisa kvalitāte tiek novērtēta kā viduvēja – laba.

Gaisa kvalitātes indeksa noteikšanā PM10 vērtība atšķirībā no citām piesārņojošām vielām (tiek izmantota pēdējās stundas vērtība) tiek izmantota kā slīdošā 24 stundu vidējā vērtība. Par normālu PM10 līmeni tiek pieņemts, kad diennakts vidējā koncentrācija 50 µg/m³ netiek pārsniegta 35 reizes gadā, skaidro LVĢMC.

Eiropas Komisijas rekomendācijas gadījumos, kad novērojams augsts gaisa piesārņojums: jutīgās grupas locekļiem, kā bērniem ar astmu, pieaugušiem ar sirds problēmām jāierobežo pastaigas un lielāka fiziskā slodze ārā. Ikkatram, ja izjūt, ka sāk sūrstēt kakls vai nāk klepus, jāierobežo fiziskās aktivitātes un pastaigas ārā, atgādina LVĢMC.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!