Foto: Reuters/Scanpix/LETA

2024. gada "Grammy" balvas pasniegšanas ceremonijā bija daudz pārsteigumu, taču neviens no tiem nepārspēja kanādiešu dziedātājas Selīnas Dionas iznācienu. Pirms pusotra gada māksliniece paziņoja, ka sirgst ar skarbu slimību, kopš tā laika Diona publiskos pasākumos neparādījās. Diona cīnās ar tā dēvēto stīvā cilvēka sindromu – neārstējamu neiroloģisku saslimšanu, kas nopietni ietekmē mobilitāti.

Pēc tam, kad ceremonijas vadītājs komiķis Trevors Noa paziņoja, ka vakara pēdējo balvu – kāroto gada albuma trofeju – pasniegs popmūzikas ikona, Diona uzkāpa uz skatuves tērpusies garā, oranži brūnā mētelī ar izteikti lielu kaklarotu. Publika veltīja viņai skaļas ovācijas – piecēlās kājās un dziedāja līdzi viņas dziesmai "The Power of Love", kas, protams, aizkustināja zvaigzni. "Paldies jums visiem. Es jūs mīlu," sacīja Diona, "kad es saku, ka esmu laimīga būt šeit, es to domāju no visas sirds."

Viņa turpināja: "Tie, kam bijusi tā laime būt "Grammy" balvu pasniegšanas ceremonijā, nekad nedrīkst uzskatīt par pašsaprotamu milzīgo mīlestību un prieku, ko mūzika sniedz mūsu dzīvēm un cilvēkiem visā pasaulē."

Viņa pasniedza vakara pēdējo balvu, sakot, ka viņai tas sagādājis "lielu prieku", un atgādinot, ka pirms 27 gadiem viņai to pasniedza divas leģendas – Diāna Rosa un Stings. Diona balvu pasniedza Teilorei Sviftai par 2022. gada rudenī izdoto albumu "Midnights".

Jau ziņojām, ka 2022. gada decembrī Selīna Diona bija spiesta atcelt plānoto pasaules koncertturneju – viņai atklāja neārstējamu neiroloģisku saslimšanu, kas nopietni ietekmē mobilitāti. Toreiz Diona paziņojumā saviem faniem teica, ka noteikti atgriezīsies. Arī ģimene – Dionas māsa un brālis – apliecināja: paies kāds brīdis, un Selīna būs atpakaļ.

Dionas māsa arī iepriekš neslēpa, ka, neraugoties uz to, ka ar Selīnu strādā "jomas labākie pētnieki", viņas veselība neuzlabojas. Nav arī izdevies atrast medikamentus, kas palīdzētu.

Pacienti, kas cieš no stīvā cilvēka sindroma, ar laiku kļūst "līdzīgi statujām" – viņiem ir grūtības staigāt un runāt. Sindroms izraisa arī spazmas, kas ir tik spēcīgas, ka varot pat lauzt kaulus. Šo sindromu diagnosticē galvenokārt sievietēm vecumā no 30 līdz 50 gadiem.

Lai gan virmoja baumas, ka Dionai ir nepieciešams ratiņkrēsls, šobrīd viņa pārvietojas patstāvīgi. Turklāt cer kādu dienu atgriezties uz skatuves.

Seko "Delfi" arī vai vai Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!