Foto: Shutterstock

Amerikā plaši pazīstamais aktieris, komiķis un rakstnieks Kevins Džeimss nesen intervijā izteicies par savām svara zaudēšanas metodēm. Izrādās, ka, filmējoties kādā jaunā filmā, viņš piedzīvojis visai dramatisku svara zudumu, tad atkal svara pieaugumu un tad vēl lielāku zudumu. Viņa aprakstītā "ekstrēmā" metode, protams, ka ir tālu no veselīgas pieejas.

58 gadus vecais komēdijas aktieris, viesojoties "The Joe Rogan Experience" paskaidroja, ka reiz, lai tēlotu priesteri kādā vārdā nenosauktā, bet gaidāmā šausmu filmā, viņš īsā laika periodā zaudējis ievērojamu apjomu svara. Pēc filmēšanas beigām viņa svars atkal pieaudzis, līdz viņš uzzinājis, ka būs jāveic atkārtota filmēšana...

Viņš turpināja stāstīt, kā viņš vairākas nedēļas gavējis, precīzāk, 41 ar pusi dienas, lai ātri nomestu svaru dažu kadru pārfilmēšanai. Taču tā nebija pārtrauktā gavēšana jeb "fastings", proti, pieeja, kurā tiek ierobežots stundu skaits dienā, kad drīkst ēst, bet tā vietā viņš aptuveni sešas nedēļas dzīvoja bez jebkāda ēdiena, patērējot tikai ūdeni un sāli, lai atjaunotu elektrolītu līmeni. Citiem vārdiem sakot, viņš ievēroja visai drastisku diētu.

Pēc vairāk nekā 40 dienu ilgas badošanās viņš nometa aptuveni 27 kilogramus liekā svara. Tomēr intervijā Džeimss neslēpj, ka viņa diētas ievērošanas metode nebija efektīva ilgtermiņā, jo svars nāca atpakaļ, tiklīdz tika pārtraukta badošanās.

Attiecībā uz veselīgu, ilgtermiņa ieradumu veidošanu zinātniski pierādījumi ir skaidri – cilvēkiem, kuri svaru zaudē lēnā, bet vienmērīgā tempā, ir lielāka iespēja to noturēt gan tuvākā, gan tālākā nākotnē. Savukārt straujš svara zudums bez ilgtermiņa plāna var izraisīt virkni veselības problēmu.

Jā, lai gan ilgstoša badošanās vai visai drastiskas diētas var dot ātrus rezultātus, "Obesity Action Coalition" (OAC) uzsver, ka šādas krasas diētas var radīt riskus, tostarp attīstīt zemu cukura līmeni asinīs, dehidratāciju, vājumu, matu izkrišanu, sirdsdarbības ritma traucējumus, elektrolītu līdzsvara traucējumus un daudz ko citu. OAC neiesaka izmantot šādas straujas svara samazināšanas metodes bez "medicīniskas uzraudzības".

Un, kā apgalvo pats Džeimss, pēdējā laikā viņš ir sācis pētīt ilgtspējīgākus veidus, kā saglabāt labu fizisko formu, kas, viņaprāt, ietver veselīgu līdzsvaru starp uzturu un fiziskām aktivitātēm.

Seko "Delfi" arī vai vai Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!