Foto: AFP/Scanpix/LETA

(Papildināta ziņa!) "Eirovīzijas" finālā sestdienas vakarā startēs 25, nevis 26 valstis, kā bija plānots iepriekš. Eiropas Raidorganizāciju asociācija (EBU) izplatījusi paziņojumu, ka Nīderlandes pārstāvis Josts Kleins un viņa dziesma "Europapa" tiek atsaukta no fināla. Tas radījis nelielu haosu balsošanas noteikumos, bet valstīm tiks saglabāti tie paši uzstāšanās – līdz ar to arī balsošanas – numuri.

Zviedrijas policija sākusi izmeklēšanu par incidentu Malmē, kurā iesaistīts Nīderlandes pārstāvis. Sūdzību iesniedza "Eirovīzijas" producenti. Kamēr rit tiesas process, mākslinieks nedrīkstēs piedalīties finālā. Viņš nepiedalījās arī piektdien ģenerālmēģinājumā.

"Vēlamies skaidri norādīt, ka, pretēji dažādiem paziņojumiem medijos un sociālo tīklu spekulācijām, incidentā nebija iesaistīts neviens cits izpildītājs vai kādas delegācijas loceklis," teikts EBU izplatītajā paziņojumā. "Mēs pieturamies pie nulles tolerances politikas un esam apņēmušies sniegt drošu vidi visiem konkursa dalībniekiem."

Atgādinām, ka par Josta nelāgo uzvedību Malmē vēstīja vairāki neoficiāli avoti, paužot, ka viņš, iespējams, kādam iesitis. EBU savā paziņojumā skaidro, ka Josta rīcība ir traktējama kā konkursa noteikumu pārkāpums.

Zviedrijas plašsaziņas līdzekļos izskanējis, ka cietušais ir kāds "Eirovīzijas" filmēšanas komandas pārstāvis. Lai gan oficiāli incidenta raksturs nav zināms, izskanējis, ka Kleinam ir stingri pret Izraēlu vērsti uzskati un viņš paudis nepatiku pret Izraēlas delegāciju.

Zviedrijas policijā apstiprināja, ka "vīrietis tiek turēts aizdomās par nelikumīgiem draudiem". Tiek apgalvots, ka noziegums pastrādāts Malmes arēnā ceturtdienas vakarā.

Policijā apstiprināja, ka aizdomās turētais ir nopratināts, bet nav aizturēts, bet prasības iesniedzējs ir "Eirovīzijas" darbinieks. Pēc iesaistīto un aculiecinieku iztaujāšanas policija izmeklēšanu ir pabeigusi, tomēr detalizētāku informāciju nesniedz.

Incidents izraisījis ažiotāžu "Eirovīzijas" dalībnieku vidū.

"Delfi" jau vēstīja, ka Nīderlandes pārstāvis nav slēpis savu nepatiku pret Izraēlas dziedātāju. Preses konferencē pēc otrā pusfināla Josts Kleins sedza savu seju ar valsts karogu brīdī, kad vārds tika dots izraēlietei Edenai.

Kad kāds žurnālists Edenai prasīja, ko viņa domā par to, ka Izraēlas dalība šai konkursā nozīmē drošības riskus citiem, no malas izskanēja "Tev nav jāatbild uz šo jautājumu!", bet Josts iekliedzās "Kāpēc nē?" Izraēlas dalība šogad "Eirovīzijā" ir iemesls praktiski visiem skandāliem, kas saistās ar Malmē rīkoto konkursu.

Kas notiek ar balsošanu

Nīderlandei nepiedaloties, "Eirovīzijas" finālā šovakar uzstāsies 25 valstis. Līdz ar to mainās arī Latvijas pārstāvja Dona uzstāšanās brīdis - viņš būs desmitais, nevis vienpadsmitais. Taču šova rīkotāji sola saglabāt iepriekš pieteiktos valstu dalības kārtas numurus, kas sevišķi svarīgi būs balsošanā. Līdz ar to par Latviju varēs nobalsot, ciparu kombinācijā iekļaujot skaitli "11".

Sestdienas pēcpusdienā EBU izplatīja jaunu paziņojumu saistībā ar balsošanas niansēm. Visi fināla dalībnieki saglabā savu secību, savu kārtas numuru. Piektā numura vienkārši nebūs.

Žūrijas rezultāti, kas aprēķināti pēc diviem ģenerālmēģinājumiem, ir pārrēķināti tā, ka Nīderlande punktus nesaņems. Nīderlandei arī skatītāji punktus nevarēs piešķirt, taču Nīderlandes iedzīvotāji varēs balsot par fināla dalībvalstīm. Un arī Nīderlandes žūrijas iepriekš sniegtais verdikts ir saistošs citām dalībvalstīm.

EBU informējusi visu valstu telefonoperatorus, ka Nīderlande nepiedalās un piektā līnija zvanīšanai ir bloķējama. Ja kāds tomēr centīsies nobalsot par "Europapa", viņa balsi neieskaitīs, taču maksa par zvanu gan var tikt iekasēta.

Nīderlande arīdzan nebūs redzama uz balsojuma tablo šā vakara fināla šovā.

Nīderlandes raidorganizācijas reakcija

EBU sadarbības partneris, Nīderlandes radio un televīzijas raidorganizācija AVROTROS, kas ir daļa no Nīderlandes sabiedriskās apraides sistēmas, sestdien pauž vilšanos par Kleina izslēgšanu no dalības "Eirovīzijā" un vērtē to kā neproporcionālu mūziķa nodarījumam. "Esam šokēti par tādu lēmumu. Mēs šo visu dziļi nožēlojam un atgriezīsimies pie šī jautājuma vēlāk," teikts paziņojumā.

Seko "Delfi" arī vai vai Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!