Foto: DELFI

Šobrīd tiek atzīmēti gada ģimeniskākie svētki, un savus paradumus atklāj bijušais Latvijas premjerministrs Aigars Kalvītis (attēlā), kurš svētkus sagaidīs pie bagātīgi klāta galda.

Aizdomājoties par svētku patiesajām vērtībām, bijušais politiķis un uzņēmējs labprāt atklāj savas ģimenes Ziemassvētku tradīcijas, kā arī raksturo īpašo cienastu, ar ko Kalvīšu saime mielosies svētku vakariņās.

"Ziemassvētkus jau kopš agras bērnības tradicionāli pavadu ģimenes lokā. Pie eglītes sēžamies kuplā skaitā, jo kopā pulcējas gan mani vecāki, māsas un brāļi, gan arī sievas tuvinieki un, protams, mūsu bērni un krustbērni," sarunā ar DELFI Izklaide stāsta Kalvītis.

Kā galveno šo kopā būšanas un piedošanas svētku tradīciju ekspremjers min dažādu maltīšu gatavošanu, lai Ziemassvētku vakarā, kā arī pārējās svētku dienās, priecīgo noskaņojumu vēl vairāk uzlabotu bagātīgi klāts vakariņu galds.

"Ziemassvētkos uz mūsu galda parasti ir visdažādākie cepeši un medījumi, pelēkie zirņi, visādu veidu pīrāgi un bulciņas un, protams, netrūkst arī ierasto piparkūku un mandarīnu, kas ir obligāta šo svētku tradīcija," atklāj Kalvītis.

Savukārt grādīgie dzērieni, neraugoties uz plašo ēdienu izvēli, bijušā premjera ģimenē Ziemassvētkos netiek lietoti nemaz.

"Mums šie svētki noteikti nesaistās ar alkohola lietošanu. Tā vietā gatavojam dažādus augļu sīrupus, piemēram, ābolu vai upeņu, un pamatā tos arī dzeram.

Jaunajā gadā gan ir nedaudz citādi, bet Ziemassvētki ir ģimenes nevis dzeršanas svētki, tādēļ ieteikumos par piemērotākā svētku dzēriena atrašanu šoreiz noteikti nevarēšu dalīties," nosmej omulīgais ekspremjers.

"Šo svētku galvenās vērtības, kam pievērsties, ir citam cita apdāvināšana, pantiņu skaitīšana un improvizētu koncertu baudīšana. Tos parasti sarīko mazākie bērni, kas spēlē, piemēram, flautu vai dzied.

Tā kā ģimene ir diezgan liela, kad visi sanāk kopā, šis koncerta un apdāvināšanās process ir samērā garš, bet pēc tam seko vakariņas," svētku noskaņojumā priecīgi dalās Kalvītis.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!