Foto: Privātais arhīvs

Latvijā sabiedrības atpazīstamību guvusī fitnesa modele Karīna Akmens (attēlā) fiziskās formas uzlabošanas nolūkos izturējusi nedēļu ilgu organisma attīrīšanas kūri, ko iesaka ikvienam, kurš pēc ilgajiem svētkiem vēlas atgriezties pie veselīga dzīvesveida pamatprincipiem.

"Cilvēka ķermeni var salīdzināt ar ļoti smalku automašīnu, kuras motors strādā labi tad, kad ir nomainītas visas eļļas. Attiecīgi - jo labāka degviela, jo labāk strādās mašīna. Un neviens taču neiedomāsies mašīnā, kura paredzēta dīzeļdegvielai, ieliet 95. markas benzīnu - tā mašīna uz priekšu neies.

Taču, ja runa ir par mūsu ķermeņiem, šādi mēs diemžēl rīkojamies ik dienas. Mēs barojam mūsu ķermeni ar pārtiku, kas netiek izmantota lietderīgi un ir nelabvēlīga un pat kaitīga.

Tāpat organismam kaitējumu nodara ne tikai pārtika, bet arī alkohols, cigaretes, stress un pārslodze. Tā rezultātā ķermenis tiek maksimāli noslogots, un tam nav ne mirkļa, lai pašattīrītos," iemeslus, kādēļ pievērsties organisma attīrīšanai, sarunā ar DELFI Izklaide skaidro Akmens.

"Detoksikācija pēc savas būtības bieži tiek nepareizi uztverta. Cilvēki domā, ka, iedzerot tādas vai šādas tabletes, ķermenis attīrīsies. Nē, tas strādā savādāk. Patiesībā labākais attīrīšanās mehānisms mums jau ir, un normālos apstākļos viss notiek pats par sevi.

Nav nepieciešamas dārgās "detox" zāles un pulveri. Situācijā, kad ķermenis ir pārslogots, šis process kavējas. Veicot attīrīšanās programmu, mērķis ir maksimāli atslogot ķermeni, ļaujot tam koncentrēties uz dabiskajiem procesiem.

Tīrs ķermenis ir vesels ķermenis. Liekais svars, dažādi strutaini iekaisumi - iesnas, klepus, angīnas, strutu pumpas - tās nav slimības, tie ir signāli par piesārņotu vidi, kas aizdomājoties šķiet pavisam loģiski.

Tāpat arī apātija, galvassāpes un vēdera problēmas bieži vien ir signāls par to, ka ķermenis ir piesārņots un tam vajag palīdzēt," skaidro fitnesa modele.

Lai gan attīrīšanās kūres vēlamais ilgums ir četrpadsmit dienu, Akmens izvēlējusies nedēļu ilgu programmu, jo modeli satraucis iespējamais muskuļu masas zudums.

"Sākot šo kūri, jāņem vērā, ka detoksikācija nav sinonīms notievēšanai. Protams, ir iespēja, ka attīrīšanās laikā paātrināsies vielmaiņa, bet novājēšanai nebūtu jābūt galvenajam mērķim.

Tā kā organismam kaitīgie toksīni pa lielai daļai atrodas zarnās, tad attīrīšanās kūre koncentrējas uz to iztīrīšanu. Galveno lomu spēlē šķiedrvielas, kas, nonākot zarnās, kā maza švammīte toksīnus uzsūc un izvada ārā.

Protams, attīrīšanās laikā ķermenis ir jāpabaro arī ar dabīgajiem vitamīniem. Ņemot vērā vajadzības, ideālā kombinācija attīrīšanās kūrei ir zaļie kokteiļi, kuri manā gadījumā sastāvēja no dažādiem zaļumiem, piemēram, četrām krūzēm spinātu, kāda augļa, piemēram, viena banāna un nedaudz ūdens konsistencei.

Tāpat kūres laikā papildus kokteiļiem uzņēmu arī svaigus dārzeņus, augļus, zaļumus, diedzētus graudus un ļoti daudz ūdens," stāsta Akmens.

Kā atzīst fitnesa modele, neraugoties uz detoksikācijas lietderīgumu, attīrīšanās procesa laikā gan jūtami pasliktinājusies pašsajūta.

"Kad ķermenis iekustina to, kas zarnās stāvējis jau ilgi, ir fiziski nepatīkami. Ir ārkārtīgs nogurums, bet tāpēc ir ļoti svarīgi dzert minētos kokteiļus.

Daudzi attīroties badojas, bet tā ir liela kļūda, jo šādā situācijā organisms par uzturu sāk uzsūkt zarnās pūstošos pārtikas pārpalikumus. Tā rezultātā toksīni tiek asinīs, un tā var pat saindēties. Tādēļ obligāti jāēd šķiedrvielas, lai zarnas tīrītos.

Tāpat šai laikā nav vēlami treniņi, jo organismam nebūs rezerves, no kā atjaunoties. Fiziskajai slodzei pietiekami būs ar pastaigām svaigā gaisā," skaidro fitnesa modele.

Kā lielākos attīrīšanās kūres ieguvumus Akmens min jūtamu enerģijas pieplūdumu, uzlabojumus gremošanas un imūnsistēmā.

"Sākot detoksikāciju, mani interesēja ne tikai tīrs organisms, bet arī neliels šoks visai organisma sistēmai. Ikdienā es pārsvarā pārtieku no olbaltumvielām un kompleksajiem ogļhidrātiem, tādēļ šāda kūre bija kā spēriens vielmaiņai, kas man arī sniedza lielāku progresu sporta zālē.

Pēc attīrīšanās nevēlējos pat našķoties, jo ļoti nostabilizējās sāta sajūta. Un tādā tīrā ķermenī jau arī nav vēlmes atkal ielikt neveselīgas drazas.

Tāpat atjaunojās enerģijas līmenis, uzlabojās pašsajūta, un pat skats uz dzīvi palika gaišāks. Par vienu no galvenajiem plusiem var uzskatīt arī stiprinātu imunitāti.

Pārbaudīto rezultātu dēļ es ko līdzīgu iesaku ikvienam, kurš vēlas labi justies un izskatīties. Detoksikācija arī ir lielisks veids, kā tikt atpakaļ uz veselības taciņas pēc svinēšanas, treknajiem salātiem un alkohola. Protams, pirms kūres uzsākšanas gan vajadzētu pakonsultēties ar savu ģimenes ārstu," iesaka Akmens.

Jāpiebilst, ka arī pati fitnesa modele svētku laikā paguvusi nedaudz atkāpties no veselīga uztura pamatprincipiem, tomēr figūrai tas nav traucējis.

"Daudzi man jautā - kā tev izdodas saglabāt šādu formu cauru gadu? Bet man tas neizdodas, un es nemaz necenšos. Skatuves liesums ir domāts skatuvei, ikdienā man patīk izskatīties nedaudz "mīkstākai". Bez tam, audzējot masu, nav iespējas palikt tik sausai, kāda esmu sacensību laikā.

Un manā uztverē ir tā: ir laiks, kad domāt par formu, un ir laiks, kad baudīt dzīvi. Ziemassvētki man bija laiks, kad es neskaitīju gramus, bet izbaudīju gan ēdienus, gan noskaņu. Protams, tas nenozīmē, ka ir jāpārēdas, bet saprāta robežās viss ir ļauts.

Nu ir klāt janvāris, pavisam drīz jau būs pavasaris, un pašlaik es atgriežos pie stingrākas ēdienkartes, lai jau pirmajās siltajās dienās varētu bez kompleksiem vilkt tādas drēbes, ko sirds kāro," nosaka Akmens.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!