Foto: F64

Dziedātāja Maija Stuģe jeb Jenny May (attēlā) laiku, ko veltīt literatūras baudīšanai, cenšas atrast no darba un ģimenes pienākumiem brīvajos brīžos, un gadu gaitā dziedātāja iepazinusies ar visdažādāko autoru darbiem.

"Grāmatu lasīšanai manā ikdienā laika pietiek, tomēr nereti lielākais traucēklis ir slinkums. Bieži ir tā, ka brīžos, kad meitiņa guļ, lasīt it kā varētu, tomēr atrodas citi darbi, kas uz doto mirkli šķiet svarīgāki.

Tādēļ šobrīd neesmu kaislīga lasītāja, lai gan gribētu to darīt vairāk. Tomēr ik pa laikam manās rokās kaut kas nonāk, un, ja kāds man kādu grāmatu iesaka, tad šim cilvēkam uzticos, grāmatu izlasu, un līdz šim vēl savu draudzeņu vai vecāku izvēlē neesmu vīlusies," sarunā ar DELFI Izklaide stāsta dziedātāja.

"Man ļoti patīk Ēriha Marijas Remarka grāmatas. Viens no maniem mīļākajiem darbiem ir Rietumu frontē bez pārmaiņām. Interesanti, ka Remarka grāmatas agrāk nelasīju vispār, jo, lai gan zināju, ka viņš ir populārs rakstnieks, šķita, ka šī literatūra ir pārāk smaga, jo lielākoties atspoguļo karu.

Bet, kad mācījos par vācu valodas skolotāju, tad Rietumu frontē bez pārmaiņām bija iekļauta obligātās literatūras sarakstā, un, kad to piespiedu kārtā izlasīju, biju sajūsmā par šī rakstnieka darbiem un ar tiem aizrāvos vēl uz ilgu laiku," atklāj Jenny May.

"Savukārt pamatu pamatu un visas dzīves gudrības grāmata, kas man vienmēr ir bijusi iecienītākā no visām, ir Bībele. Man šķiet, ka tajā iespējams rast atbildes uz visiem jautājumiem, kas dzīves laikā rodas, ja vien cilvēks spēj lasīt starp rindām un uztvert grāmatā paustos zemtekstus.

Ja dzīvē notiek kādi starpgadījumi, tad Bībele patiešām stiprina un liek justies labāk, sniedzot arī vajadzīgās atbildes uz jautājumiem.

Reizēm man pat ir tā, ka, aizejot uz baznīcu un klausoties mācītāja lasījumos, rodas sajūta, ka tie ir par mani, jo skar tēmu, kas man tobrīd ir aktuāla. Uzskatu, ka Bībele ir grāmatu grāmata, un, to palasot, ikreiz kļūst skaidrs, kā labāk dzīvē rīkoties," prāto dziedātāja.

Tāpat mūziķes atmiņā spilgti palikušas arī bērnībā lasītās grāmatas - Nezinītis uz Mēness, Karlsons un Pepija Garzeķe.

Savukārt no pēdējā laikā lasītām grāmatām neviena gan nav ierindojusies Jenny May iecienītāko grāmatu sarakstā. Iespaidu uz ikdienas dzīvi atstājsui vien Džeimsa Daigena sarakstītā grāmata Tīrs un slaids dzīvesveids, kuras iespaidā dziedātāja mainījusi savus ēšanas paradumus, uzlabojot veselību.

"Vēl man ļoti patīk Mika Džegera draudzenes Mariannas Feitfulas sarakstītā autobiogrāfija Uzticīgā jeb Faithfull. Šī grāmata mani neizsakāmi aizrāva tādēļ, ka tajā tiek stāstīts par lietām, kas sākotnēji šķiet pretīgas, bet grāmatu tik un tā nav iespējams nolikt malā.

Neraugoties uz to, ka vairākas reizes vēlējos to darīt, darbu tomēr izlasīju, un esmu patiešām gandarīta. Grāmatā skaudri atspoguļota narkotiku ietekme un apkārtējo cilvēku vienaldzība.

Tā ļauj ielūkoties tā laika rokenrola dzīvē un šo pasaules slaveno mūziķu domāšanā, liekot saprast, ka viņu dzīvesveids tiešām bija pārāk neprātīgs un tieši tāpēc arī tik daudzas dzīves un karjeras beidzās vēl to plaukumā.

Nesen lasīju arī Inetas Neimanes sarakstīto Noras Bumbieres biogrāfiju Nepalikt vienai tumsā. Nora Bumbiere. Tā mani ļoti uzrunāja, jo tajā atspoguļota Latvijas mūzikas vide, kas ir man tuvāka.

Tā kā es biju vēl maza, kad Bumbieres karjera bija tās pilnbriedā, par dziedātāju zināju samērā maz faktu. Izlasot to, ļoti daudz ko sapratu, kā arī ir interesanti salīdzināt to, kā citu mūziķu dzīve atšķiras no tavas, kā arī to, kāda tā ir kļuvusi tagad, salīdzinot ar pagātni.

Bumbiere arī ir dziedātāja, par kuras dzīvi ir ļoti daudz runāts, un viņas pieņemtie lēmumi nereti tiek kritizēti. Tomēr iemesli, kuru dēļ viņa attiecīgi rīkojusies noteiktās savas dzīves situācijas, skaidri nav nevienam.

Šī biogrāfija ļāva tos saprast, kā arī spilgti attēlo tā, kādiem pārbaudījumiem cilvēkam nākas iet cauri panākumu vārdā. Lasot grāmatu, arī sapratu, ka ir mazāk jāsatraucas par neveiksmēm, jo arī kļūdoties iespējams kāpt augšup, lai gan šis ceļš visbiežāk ir ērkšķiem kaisīts," nosaka Maija.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!