Foto: DELFI

Trešdienas, 27. februāra, vakarā mūžībā aizgāja latviešu dzejnieks Imants Ziedonis, un par šo zaudējumu līdz ar pārējo latviešu tautu sēro arī dziedātāja Kombuļu Inese, kura rakstīt dziesmas sākusi, tieši pateicoties Ziedonim un viņa daiļradei.

"Kad vakar vakarā ieraudzīju ziņas, man bija šoks. Protams, tas ir normāli - mēs visi aiziesim, bet šī ziņa ir skumja. Kā cilvēks un spēcīga personība viņš mums visiem pietrūks," par sava iedvesmotāja nāvi sarunā ar DELFI Izklaide sajūtās dalās Inese.

Viņa gan uzsver, ka zaudējuma sāpes palīdz remdēt tas, cik daudz labā un skaistā Ziedonis ir atstājis - dzejoļu krājumi, epifānijas, savas pārdomas un citas publikācijas, kas Inesei ir tuvas jau kopš agriem skolas gadiem.

Pamatskolas laikā viņa ar Ziedoņa dzejoli Bez mīlestības nedzīvojiet piedalījusies daiļlasīšanas konkursā, kur ieguvusi pirmo vietu un no paša Ziedoņa rokām saņēmusi balvu. Tas arī bijis pavērsiena punkts Ineses dzīvē. 

"Viņš man pēc tam pienāca klāt un teica, ka ļoti maz ir tādu cilvēku, kuriem, kad viņi uzkāpj uz skatuves, acīs parādās mirdzums. Viņš saprata, ka es to daru no visas sirds. Vēlāk es mājās skatījos spogulī un pati pamanīju, ka, jā, ir dzirkstele. Šie vārdi mani iedvesmoja un lika noticēt, ka es varu radīt un būt uz skatuves," seno tikšanos atceras Inese.

Ziedoņa darbus Inese lasījusi gan skolas laikā, kad tie iedvesmojuši viņas sacerējumus, gan vēlāk, kad tie jau kļuva par Ineses dziesmu iedvesmas avotu.

"Viņa darbi ir vienīgie, kas man iekrituši sirdī un tur arī palikuši. Jebkas, ko Ziedonis rakstījis, ir vienkāršs, bet reizē abstrakts un ar dziļu domu. Tieši no viņa darbiem es iemācījos, ka par ikdienišķām lietām - mīlestību, cilvēkiem - var rakstīt bez pliekanības," skaidro dziedātāj.

"Viņš man deva vadošu impulsu, un es ticu, ka arī daudziem citiem jauniem cilvēkiem viņš ir devis atspēriena punktu kaut ko darīt," stāsta Inese.

Ziedoņa darbi Ineses dzīvē ir visu laiku blakus esoši. "Kad man uznāk nostalģija, pārlasu viņa darbus un vienmēr atrodu kādu domugraudu, kas liek uz lietām paraudzīties citādi. Ziedonis bija, ir un būs mans atbalsta punkts," pārliecināta ir Inese.

Inese arī iecerējusi Ziedoņa aiziešanu godināt ar pašas radītu kompozīciju. "Es noteikti radīšu dziesmu cilvēkam, kurš man ir daudz nozīmējis. Tā būs balāde par dzīvi un mūžību. Man tas ir jāizdara, jo kas zina, kas notiks mūžībā - varbūt mēs aizsaulē satiksimies un tad varēsim paspiest rokas un pateikt viens otram paldies," skumji smaidot, pieļauj Inese.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!