Foto: DELFI

Tuvojoties ikgadējam jauno izpildītāju konkursam Jaunais vilnis, kurā Latviju šogad pārstāvēs puišu grupas PeR bijušais dalībnieks Pēteris Upelnieks, publiskajā telpā tiek spriedelēts, kādas ir viņa izredzes.

Piemēram, vairāki pašmāju mūziķi, kuri piedalījušies Jaunajā vilnī, piedzīvojuši dažādas nedienas ar konkursa galveno režisoru Aleksandru Revzinu, kuram bieži vien ne apģērbs, ne repertuārs nav bijis pa prātam.

2002. gada konkursa trešās vietas ieguvējs Jānis Stībelis (attēlā) uzskata, ka Pēterim jābūt viņam pašam un nevajag mainīt savus priekšnesumus tikai tādēļ, ka kādām tā gribas.

"Manuprāt, ja liek mainīt priekšnesumu, apģērbu vai pat repertuāru, tas jau vairs nav konkurss, bet "zvaigžņu fabrika". Vienmēr esmu pieturējies pie uzskata, ka klonēt un pārveidot dalībniekus ir nekompetenti.

Nevajag paklausīt ikvienai galvenā režisora iegribai. Ir jābūt pašam. Kad 2002. gadā piedalījos Jaunajā vilnī, arī man lūdza mainīt repertuāru. Tā arī pateicu, ka nedziedāšu vispār, ja man kaut kas būs jāmaina. Pastāvēju uz savu.

Toreiz Laima Vaikule konkursā man bija tāda kā aizmugure. Iespējams, tādēļ neizslēdza manu dalību Jaunajā vilnī. Beigās tomēr man atļāva uzstāties pēc saviem ieskatiem," sarunā ar DELFI Izklaidi stāsta Jānis.

Pēc Stībeļa vārdiem, lielākā daļa konkursantu savu repertuāru, kuru paredzējuši izpildīt uz skatuves, dziedājuši un pieslīpējuši jau gadiem un savos priekšnesumos varētu justies kā zivs ūdeni, ja vien pēkšņi režisori neliktu kaut ko mainīt.

"Katrs mūziķis ir unikāls. Viņš uz konkursu dodas, lai sevi parādītu tādu, kāds ir. Katrs taču pats zina, kas viņam piestāv, ko un kā viņam labāk darīt. Režisoru kaprīzes mazina oriģinalitāti," uzskata Jānis.

Stībelis Jaunajam vilnim pēdējos piecus gadus līdzi neseko. Viņam neatliek laika, jo viņš aktīvi koncertē un strādā, tādēļ Pētera izredzes vērtēt ir pagrūti.

"Man ir ļoti grūti spriest, kā viņam šogad veiksies, jo neesmu redzējis, kāds ir Pētera repertuārs. Manuprāt, konkurss nevis paver iespējas jaunajiem māksliniekiem izsisties ārpus Latvijas, bet gan sniedz iespēju vietējiem mūziķiem iepazīt, kādas ir austrumu šovbiznesa aizkulises.

Ja kādam ir mērķis iegūt atpazīstamību un novērtējumu ārpus Latvijas robežām, domāju, ka to ir iespējams arī panākt bez piedalīšanās Jaunajā vilnī," uzskata Stībelis.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!