Foto: AFP/Scanpix/LETA

Lielbritānijas karaliene Elizabete II 21. aprīlī atzīmē savu 94. dzimšanas dienu, un šī ir pirmā reize viņas valdīšanas 68 gadu laikā, kad svinības notiek bez lielgabalu zalvēm.

Jau iepriekš Bekingemas pils izplatīja paziņojumu, ka karantīnas pasākumu dēļ karaliene neapmeklēs publiskus pasākumus, kā arī šogad nenotiks tradicionālā militārā parāde un neskanēs lielgabalu šāvieni.

Pils paziņojumā tika norādīts, ka tradicionālie pasākumi par godu Elizabetes II dzimšanas dienai nevar notikt laikā, kad "valsts ir krīzē".

Britu mediji ziņo, ka karaliene, būdama pašizolācijā Vindzoras pilī, savos svētkos saņem apsveikumus telefoniski un arī tiešsaistē "tiekoties" ar karaliskās ģimenes locekļiem. Šīs sarunas paliks privātas un netiks publiskotas. Karaliskās ģimenes locekļi apsveikumus veltījuši arī sociālajos tīklos.

Bet Bekingemas pils oficiālais tvitera konts publiskai apskatei izlicis senu video, kurā karaliene redzama bērnībā. "Paldies visiem par apsveikumiem," vēstīts paziņojumā vietnē "Twitter".

Tikmēr Londonā un citās Lielbritānijas pilsētās uz vairākām sabiedriski nozīmīgām ēkām lasāms uzraksts "Daudz laimes dzimšanas dienā, mamm!"
Foto: AP/Scanpix/LETA

Elizabete II pašizolācijā uzturas kopā ar vīru, Edinburgas hercogu Filipu, ar kuru karaliene aizvada 72. laulības gadu.

1926.gadā dzimusī Elizabete tronī kāpa 1952.gadā, kad viņa bija 25 gadus veca. Elizabete ir Lielbritānijas tronī visilgāk valdījušais monarhs, un jau 2015.gadā viņa pārsniedza karalienes Viktorijas valdīšanas gadu skaitu, kas ilga no 1837. līdz 1901.gadam.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!