Foto: Kadrs no video
Izdomāti personāži, saputrošanās faktos, neeksistējošas realitātes uzburšana, kā arī daudziem mūsu valsts robežās dzīvojošajiem nezināmi pieņēmumi, kas tiek klāstīti kā vistīrākā patiesība – šie ir tikai daži no veidiem, kādos Latvijas un latviešu vārds tiek pieminēts dažādos pasaulslavenos seriālos un filmās. Lai gan nereti tikai epizodiski, jāteic, ka šādu kinolenšu ir patiesi daudz, tāpēc, samazinot laika periodu, ielūkosimies dažās no tām, kas uzņemtas 21. gadsimtā.

"New Girl" (2011)


Ar smieklīgiem pārpratumiem, pārdzīvojumiem un jautriem piedzīvojumiem skatītājus septiņu sezonu laikā iepriecināja seriāla "Jauniņā" "(New Girl") varoņi. Iespējams, daudziem vislabāk atmiņā palicis Lamorna Morisa atveidotais Vinstons Bišops, kurš, kā atklāj seriāla sižets, kādu savu dzīves laiku pavadījis Latvijā, spēlējot basketbolu. Viena no spilgtākajām epizodēm ir gremdēšanās atmiņās par profesionālo pieredzi, kā arī mazgāšanos vannā. Kā redzams fragmentā, jaunība Latvijā Vinstonam asociējas ar vannu svaigā gaisā kazas kompānijā, tāpēc viņš nosaka: "Ir daļas, ko var atmazgāt tikai vannā".

Tāpat Vinstonam karjeras laikā Latvijā paziņots, ka viņš tiek novirzīts uz Krāslavas komandu, kur, kā parādīts seriālā, basketbols tiek spēlēts ārā, uz absolūti šķība laukuma. 2018. gadā seriālam ar Zoju Dešanelu galvenajā lomā tika pielikts punkts, taču, ļoti iespējams, amizantās epizodes fani skatīsies vēl ilgi.

"The Young Pope" (2016)


Paolo Sorrentino seriāla "Jaunais pāvests" ("The Young Pope") pirmās sezonas trešajā epizodē norisinās saruna starp Džūdas Lova atveidoto pāvestu un kardinālu Ozoliņu, kura ādā iejūtas Vladimirs Bibiks. Kardināls Ozoliņš krīt pāvesta nežēlastībā, tāpēc viņam laiks doties prom. Ar aizvērtām acīm un ar pirkstu iebakstot globusā, viņš tiek nosūtīts uz Aļasku. Jāpiebilst gan, ka kardināls Ozoliņš pirkstu bija pielicis pie Sanfrancisko, taču pāvests savā prātā jau galamērķi bija noteicis.

Seriāls atklāj stāstu par Leniju Belardo – pirmo amerikāni, kas tiek ievēlēts kristīgās baznīcas pāvesta statusā. Starp citu, seriālā skan arī komponista Pētera Vaska skaņdarbs-meditācija "Vientuļais eņģelis". "Es ļoti ceru, ka seriāls nebeigsies. Man tas likās ārkārtīgi aizraujošs. Viena detaļa gan – bija virkne mūzikas, ko es nesapratu – kāpēc tā tur ir. Tāda virspusēja, izklaidējoša. Mūzika, manuprāt, spēj ļoti daudz iedot kino," portālam "Delfi" atklājis komponists.

"Brooklyn Nine Nine" (2013)


Šī amerikāņu komēdijseriāla veidotāji, kas dod iespēju skatītājiem sekot pa pēdām Bruklinas 99. iecirkņa darboņu ikdienai ar visnotaļ zvaigžņotu aktieru sastāvu, latviešiem atvēlējuši veselu ceturtās sezonas epizodi (pēc skaita 10.)! Šīs sērijas notikumi risinās ap fiktīvu supervaroni vārdā Kapteinis Latvija un pat veselu grupējumu, kas sastāv no latviešiem. Kas interesanti, galvenie varoņi centušies runāt latviski!

Vienu no galvenajām seriāla lomām atveido Endijs Sambergs. Jāteic, ka šis seriāls iemantojis popularitāti sava humora dēļ, kas izpaudies ne tikai par latviešiem, bet arī citām tautām un cilvēku grupām. Piemēram, seriāla epizodē iekļauts arī šāds dialogs: "Ko viens igauņu zemnieks teica otram? Mūsu labības lauki ir daudz mazāki nekā visvarenajai Latvijai." Tāpat epizodē tiek atklāts, ka Kapteinim Latvijai ir arī īpašais ierocis, kas tiek saukts par "Riga Hammer".

"The End of The F***ing World" (2017)


Straumēšanas giganta "Netflix" otrās sezonas pirmās epizodes sākumā atmiņu uzplaiksnījumā tika pārbaudītas mazās meitenes zināšanas ģeogrāfijā, jo, kā viņa pēcāk atklāj pati, – māte vēlējusies, lai atvase turpina mācības universitātē. Viņa pareizi atbildēja uz jautājumu, kas ir Austrijas, Ķīnas un Kongo Demokrātiskās Republikas galvaspilsētas, taču apjuka pie Latvijas vārda. "Kijeva?" meitene jautājuši vaicāja, uz ko saņēma mātes atbildi: "Es jūtos tā, it kā tikko man būtu iesists pa seju."

Seriāla pirmās sezonas pamatā ir stāsts par ļoti atšķirīgiem septiņpadsimtgadniekiem Džeimsu un Alīsiju, kuri apvieno spēkus, lai atrastu meitenes tēvu, raksta "Imdb".

"Community" (2009)


Seriālā "Kopiena" jeb "Community" iespējams redzēt epizodi, kas novembrim piestāv jo īpaši labi. Tajā atveidota nedaudz savdabīga, taču jebkurā gadījumā Latvijas Neatkarības dienas parāde, kuras izpildījums diezgan pamatīgi pārsteidz seriāla varoņus. Tajā redzami tautas tērpos ģērbušies ļaudis, dāmas ar ziedu rotām, kā arī ar dažādiem mūzikas instrumentiem, taču vislielāko iespaidu uz visiem atstāj, šķiet, mums labi zināmais trejdeksnis.

"Messiah" (2020)


Šī gada sākumā straumēšanas vietnē "Netflix" nonāca seriāls "Mesija" par mūsdienīga Jēzus nākšanu uz Zemes un par divējādajām reakcijām, ko viņa ierašanās izraisa. Seriālā vairākkārt izskanējis Latvijas vārds, piemēram, lasot ziņas par to, ka pie Latvijas robežas pulcējas Krievijas karaspēks. Notikumiem attīstoties, turpinās arī Latvijas pieminēšana, un tas nav gājis garām arī pašmāju skatītājiem.

"The Simpsons" un "Family Guy"


Lai gan abu populāro amerikāņu animācijas seriālu pirmsākumi meklējami vēl pagājušajā gadsimtā, to popularitāte mūsdienās nav zudusi – ja ne pat vairojusies. To daudzajās sezonās pat vairākkārt nav izpalikuši jociņi arī par latviešiem. Piemēram, "Simpsonu" 28. sezonas piektajā sērijā Liza interesējas par latviešu akcentu. Epizodē viņa ar Bārtu satiek kādu velosipēda vadītāju, kurš tos laipni aicina kāpt iekšā sava velosipēda piekabinātajā piekabē. Liza viņam saka: "Tavs akcents ir ļoti interesants. No kurienes tu esi?" Savukārt vīrietis atzīst, ka ir "no mazas pilsētiņas, kas atrodas Latvijā. Tu to tāpat nezināsi".

Savukārt populārā amerikāņu animācijas seriāla "Family Guy" veidotāji pasmējušies par Latvijas sportistu apaviem, kā arī jokojuši par Latvijā dzīvojošajiem un draudīgajiem lāčiem.

MacGuyver (2016)


Jānis Lapa – tieši šo izdomāto personāžu Latvijā meklē asā sižeta seriāla "MacGuyver" galvenie varoņi vienā no sērijām. Vēstīts, ka viņš ir lietas kursā par trim uzbrukumiem, kas notikuši pēdējā mēneša laikā, tāpēc notverams, cik vien ātri kājas nes. Tā kā viņam nomirusi māte, Jānis Lapa būs Latvijā un dosies uz Bankas ēku, lai saņemtu mantojumu, un tieši tur viņu plānots sagūstīt. Jāteic, ka latviešiem noteikti uzreiz acīs iekritīs mums svešā ēka, kas šajā kontekstā tiek saukta par Latvijas Banku.

Kā minēts iepriekš, seriālu ar Latvijas un latviešu "piedalīšanos" ir patiesi daudz. Ja kāda cita kinolente šajā kontekstā uz tevi atstājusi iespaidu, padalies komentāru sadaļā!

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!