Foto: Publicitātes foto
Eiropas Raidorganizāciju apvienība (EBU) izplatījusi paziņojumu, ka aptur Baltkrievijas deleģēto dziesmu šā gada "Eirovīzijas" dziesmu konkursam.

Pirms divām dienām "Eirovīzijas" oficiālajos sociālo tīklu kontos tika sveikta kārtējā dalībvalsts, kas izvēlējusies savu pārstāvi lielajam konkursam Roterdamā maijā – Baltkrieviju tajā pārstāvētu grupa "Galasy ZMesta" ar kompozīciju "Ya Nauchu Tebya" jeb "Es tevi iemācīšu".

Taču ceturtdien EBU izplatījusi paziņojumu, ka šīs dziesmas dalība konkursā ir apturēta. Baltkrievijai lūgts skaņdarbu vai nu pārveidot, vai izvēlēties citu.

Tas noticis pēc tam, ka sociālajos tīklos virkne "Eirovīzijas" fanu norādījuši: dziesmai ir politiska pieskaņa, tā atbalsta diktatora Aleksandra Lukašenko režīmu un, ļaujot tai piedalīties dziesmu konkursā, EBU pārkāptu gan ētikas normas, gan pašas reglamentu, kas paredz dziesmām būt apolitiskām. Piemēram, tekstā ir rinda "es pārvērtīšu tavas ciešanas jociņā", kas apstākļos, kad Baltkrievijā no režīma ik dienu cieš tūkstošiem cilvēku un daudzi arī iet bojā, "Eirovīzijas" faniem šķiet cinisms.

"Es tevi iemācīšu dancot pēc stabulītes, es tevi iemācīšu ķerties uz makšķeres, es tevi iemācīšu staigāt pa stīdziņu," dzied "Galasy ZMesta". Dziesmas kritiķi uzskata, ka tā leģitimizē Lukašenko režīmu.

"Tā ir baltkrievu tautas izsmiešana," ziņu aģentūrai "Reuters" sacīja dziedātāja Angelika Agurbaša, kas "Eirovīzijā" pārstāvēja Baltkrieviju 2005.gadā. Viņa sacīja, ka dziesmā tiek izsmiets viss, kas pašreiz notiek Baltkrievijā, un būtu nepareizi uzņemt "Eirovīzijā" Lukašenko režīma pārstāvjus.

Jāpiebilst, ka arī pati dziesma Baltkrievijā netika izvēlēta ar tautas balsojuma palīdzību, bet gan ir valsts oficiālā telekanāla noteikta.

EBU savā paziņojumā vēsta: "Ierastās procedūras ietvaros EBU rūpīgi pārbaudījusi Baltkrievijas iesniegto "Galasy ZMesta" dziesmu, lai pārliecinātos, ka tā atbilst konkursa noteikumiem. Tika secināts, ka dziesma pārkāpusi noteikumu, kas paredz nepolitisku to saturu. Šīs dziesmas dalība konkursā var nest reputācijas risku "Eirovīzijai". Esam uzrakstījuši Baltkrievijas raidorganizācijai, kas ir atbildīga par baltkrievu dalību "Eirovīzijā", informējām viņus, ka dziesma pašreizējā formātā nav piemērota dalībai konkursā. Esam lūguši dziesmai izstrādāt citu versiju vai arī piedāvāt jaunu dziesmu, kas atbilst konkursa nolikumam. Ja tas netiks izdarīts, Baltkrievija var tikt diskvalificēta."
Jau vēstīts, ka šobrīd virkne Eiropas valstu savos lokālajos konkursos izvēlas savu dziesmu, ko sūtīt uz lielo "Eirovīziju". Tā notiks Roterdamā ar mākslinieku uzstāšanos, bet bez skatītāju klātbūtnes.

65. konkursā piedalīsies 41 valsts. Pusfināli notiks 18. un 20.maijā, bet fināls, kurā piedalīsies 26 dziesmas - 22.maijā. Latviju konkursā pārstāvēs Samanta Tīna.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!