Foto: VidaPress/Helen Sloan/HBO?VidaPress
Redzētais seriālos bieži vien kalpo kā iedvesma dzīvē izmēģināt kaut ko jaunu. Iespējams, tā ir kāda recepte, ceļojuma galamērķis vai ģērbšanās stils, taču nereti no kulta daudzsēriju kinolentēm tiek aizņemtas arī idejas jauniem matu sakārtojumiem. Lai nebūtu jāiet cauri visām seriāla sezonām un sērijām, bieži vien ļaudis iemet aci ideju krātuvē "Pinterest". Kuru varoņu matu sakārtojums tad cilvēkus uzrunājis visvairāk?

"LongevitaHairTransplant.com" apkopotie dati liecina, ka ikoniskāko matu sakārtojumu pirmajā vietā izvirzās seriāls "Troņu spēle" ("Game of Thrones") un Dinerīsa Tārgārjena. Viņas firmas zīme vienmēr bijusi interesantās bizes, kuras, kā redzams, novērtējuši arī skatītāji. Ar seriālu saistītie matu sakārtojumi pie "Pinterest" iedvesmas dēļiem pielikti 30 263 reižu, savukārt 341 dēlis atvēlēts tikai seriāla frizūrām vien.

Otro vietu ieņem jauniešu seriāls "Intrigante" ("Gossip Girl"). Visspilgtāk skatītāju atmiņās palikušas Blēras Valdorfas drosmīgās matu stīpiņas, kā arī Serēnas Vandervudsenas zeltainās matu cirtas, kopā seriālam vietnē nopelnot 12 657 piespraudes un iedvesmas dēļus.

Godalgoto trio noslēdz dāmu iemīļotais seriāls "Sekss un lielpilsēta" ("Sex and the City"), kurā galvenās varones – Kerija, Miranda, Samanta un Šarlote – atklāj savas mīlas dzīves aizkulises Ņujorkā. Nenoliedzami, arī šajā daudzsēriju kinolentē netrūka ideju matu sakārtojumiem, kopējam iedvesmas dēļu un piespraužu skaitam sasniedzot 4522.

Foto: Vida Press

Ceturtajā vietā iedvesmojošāko seriālu frizūru topā ierindojas policijas akadēmijas apmācītās, privātās detektīves no "Čarlija eņģeļiem" ("Charlie's Angels"). Šajā sacensībā klasika sevi pieteikusi ar 3817 piespraudēm un dēļiem.

Ar 2476 pozīcijām un Tomasa Šelbija matu griezumu piekto vietu ieņem britu krimināldrāma "Peaky Blinders", savukārt komēdijseriāls "Bewitched" savācis 1022 piespraudītes un iedvesmas dēļus. Septītajā un astotajā vietā ierindojas jaunais "Netflix" dārgums "Bridgerton" (468) un "The Last Kingdom" (343).

2020. gadā "Netflix" lietotājus visā pasaulē pārsteidza seriāls "Karalienes gambīts" ("Queen's Gambit"), parādot, ka šahs var būt daudz interesantāks, nekā varētu šķist. Taču seriāla fani novērtējuši ne tikai galda spēles krāšņumu, bet arī vēsturiskās drāmas frizūras, ar 252 piespraudēm šajā topā sasniedzot devīto pozīciju. Savukārt svinīgo desmitnieku noslēdz godalgotais un kritiķu augsti novērtētais seriāls "Vikingi".

Metodoloģija: "LongevitaHairTransplant.com" pēc visdažādākajiem rakstiem atlasīja labi atpazīstamus seriālus, kuru popularitātes viena no atslēgām ir tieši matu sakārtojumi. Lai iegūtu "Pinterest" datus, izmantots vārdu savienojums "Konkrētais seriāls frizūra", apkopots piespraudīšu un iedvesmas dēļu, kas ar to saistīti, skaits. Izmantojot datu apstrādes sistēmu (web scraping approach), atmests liekais, taču daļa filtrēta manuāli, jo ne visām bildēm ir pievienoti atbilstošie seriāla atslēgas vārdi. Dati ievākti 2021. gada 22. aprīlī.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!