Foto: VidaPress/Reuters/Scanpix/LETA

"Es atgriezīšos" ("I'll be back") ir viena no populārākajām Terminatora frāzēm, kuru neizbēgami saista ar tā atveidotāju Arnoldu Švarcenegeru. Pirmo reizi ar nākotnes kiborgu iepazināmies 1984. gadā, savukārt tieši pirms 30 gadiem filmai iznāca turpinājums "Terminators 2: Pastarā diena". Kā atklājis kinolentes režisors Džeimss Kamerons, otrās filmas scenārijs pie viņa atnācis pēc tam, kad iedarbojusies psihotropā viela MDMA jeb ekstazī.

Filmas vēsturiskais atskats publicēts izdevumā "The Ringer". Runājot par scenārija veidošanu, Kamerons arī piebildis, ka, veicot piezīmes, klausījies "Sting" 1985. gada dziesmu "Russians". Tieši šīs dziesmas vārdi viņā modinājuši ideju, ka varonei Sārai Konorai vajadzētu dēlu. Kā zināms, zēnu kinolentē sauca Džons, un viņu atveidoja Edvards Furlongs.

"Es nodomāju: "Vai ziniet? Ideja par kodolkaru ir neētiska pret dzīvi kā tādu." Un tā radās ideja par bērnu filmā," sacījis Kamerons.

Pēc tam viņš uzreiz zvanījis Lindai Hamiltonai, aktrisei, kura atveidoja Konoru 1984. gada filmā. "Es zvanīju un teicu: "Klau, viņi mums gatavi maksāt milzu naudu, lai uzņemtu turpinājumu. Tu piekrīti vai nē? Taču, runājot tikai starp tevi un mani, es īsti negribu filmu veidot, ja Sāra neatgriezīsies. Un es negribu vēlreiz meklēt jaunu Sāru, tāpēc tev vienkārši ir jāpiekrīt"," atminas Kamerons. Režisors arī piebildis, ka kopš pirmās filmas viņi praktiski nerunājuši un netikušies. Aktrise bijusi iesaistīta citas filmas projektā. Kas interesanti, pēcāk abi divus gadus bija pat ļoti tuvi – 1997. gadā viņi mija gredzenus, savukārt šķiršanās dokumentus noslēdza 1999. gadā, vēsta "People".

Lai piekristu vēlreiz filmēties "Terminatorā" un atveidotu nākotnes līdera māti, Hamiltonei bijis tikai viens nosacījums. Viņa vēlējusies tās kontekstā būt "novesta" tik tālu, ka kļūst traka. Režisors sarunas noslēgumā piekritis, piebilstot, ka nu tik viņa redzēs, ko nozīmē "traka" Džeimsa Kamerona redzējumā.

"Terminators 2: Pastarā diena" seko pa pēdām Sārai Konorai un viņas 10 gadus vecajam dēlam Džonam, kuriem uzglūn briesmas jaudīgāka un advancētāka "radījuma" T1000 izskatā (Roberts Patriks). Viņa uzdevums ir nogalināt Džonu, lai viņš nekļūtu par nākotnes līderi. Lai aizstāvētu Džonu, palīgā ierodas arī mazāk jaudīgais, taču jau labi pazīstamais Arnolda Švarcenēgera Terminators.

1991. gadā filma kļuva par milzīgu grāvēju. Tās kopējie ieņēmumi sasniedza 520 miljonus ASV dolāru (aptuveni 440 miljoni eiro), un kļuva par konkrētā gada pašu ienesīgāko filmu.

Starp citu, Kamerons apgalvo, ka ideja kā tāda par slepkavu-kiborgu viņam ienākusi prātā sapnī. Citās domās bija zinātniskās fantastikas autors Harlans Elisons, kurš Kameronu apsūdzēja plaģiātismā un vēlāk pat tika minēts kā idejas līdzautors. Runa šeit ir par 1964. gadā uzņemtu seriāla "The Outer Limits" epizodi "Soldiers", kurā divi karavīri tiek atsūtīti no nākotnes.

Vēl citus interesantus faktus par leģendāro filmu uzzini šeit.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!