Foto: Vida Press

Apvienotās Karalistes valdniece Elizabete II mirusi no vecuma, pausts medicīniskajā izziņā jeb nāves iemesla slēdzienā. Dokumentu sociālajos tīklos publiskojis karaļnama ziņu redaktors Kriss Šips.

Karaliene Elizabete II mirusi dabiskā nāvē no vecuma, nevis no kādas slimības, kā iepriekš varēja uzskatīt, jo pēdējā gada laikā viņas dzīvi lielā mērā noteica ārstu dotie norādījumi.

Monarha nāve iestājusies 8. septembrī plkst. 15:10 (17:10 pēc Latvijas laika). Karaliene bija 96 gadus veca.

Viņas nāves dienā Balmoralas pilī Skotijā viens pēc otra ieradās karalienes tuvākie radinieki. Pulksten 12:32 britu karaļnams izplatīja paziņojumu, kurā bija paustas ārstu bažas par Elizabetes veselību, savukārt 18:30 visu pasauli pāršalca vēsta, ka "karaliene šopēcpusdien mierīgi nomira". Nāves laiks liecina, ka tobrīd pie mātes klāt bija divi viņas bērni – princis Čārlzs un princese Anna. Čārlzu nākamajā dienā pasludināja par karali Čārlzu III.

Pēc desmit dienu ilgušām valsts mēroga sērām Elizabete II apbedīta Svētā Džordža kapelā blakus saviem vecākiem, māsai un vīram.

Elizabetes II kronēšana notika 1953. gada 2. jūnijā. 2015. gada 9. septembrī Elizabete II kļuva par visilgāk valdījušo britu monarhu, apsteidzot savu vecvecvecmāmiņu karalieni Viktoriju. Elizabete bija visvecākā valdniece, kāda bijusi britu tronī.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!