Foto: LETA/Privātais arhīvs

Pazīstamais komponists Boriss Rezņiks kopā ar Valdi Pavlovski un Viktoru Zemgalu tiesājas ar bēdīgu slavu guvušo bijušo diplomātu Rūdolfu Brēmani par dziesmas "Atmostas Baltija" izmantošanu savās aktivitātēs pirms diviem gadiem it kā atjaunotajā Baltijas ceļā, kas faktiski bija ar valdības darbu neapmierināto "anitvakseru" burziņš.

Žurnāls "Kas Jauns" raksta, ka šonedēļ notiek tiesas sēde, kurā leģendārie mūziķi prasa atbildību no Brēmaņa par autortiesību pārkāpumiem – Brēmanis skaņdarbu vienkārši paņēmis, tai pa virsu ierunāts pavisam cits teksts un tā izmantota vakcinācijas pretinieku vēstījumu reklāmās sociālajos tīklos, kā arī aicinot cilvēkus uz atkārtotu "Baltijas ceļu".

Borisam Rezņikam ir 75 gadi un šī ir pirmā tiesvedība viņa dzīvē. Lai gan viņš pats neatklāj, cik lielu morālo kompensāciju no Brēmaņa pieprasījis, pats Brēmanis savos videovēstījumos minējis 90 tūkstošus eiro.

Komponists stāsta, ka tiesājas par nopietnu autortiesību pārkāpumu, jo ticis pilnībā nozagts skaņdarbs bez atļaujas prasīšanas, bez saskaņošanas. "Maigi sakot, tā bija liela cūcība! Iedomājieties manu reakciju, kad "YouTube" pirmo reizi ieraudzīju, ka visā garumā mana dziesma tiek atskaņota ar pavisam citiem tekstiem pāri! Turklāt šī ir īpaša dziesma, tā ir Atmodas laika simbols. Ja tā būtu kāda cita dziesma par mīlestību, varbūt tas man nebūtu tik ļoti nepatīkami, bet šī ir ļoti nopietna dziesma, tai nevar runāt virsū bez manas atļaujas," Rezņiks saka žurnālam "Kas Jauns".

Viņaprāt, Brēmaņa teksts varējis būt "kaut vai par cīsiņiem", taču tas nemaina zādzības faktu.

Pagājušajā rudenī šajā lietā jau notika viena tiesas sēde, un šonedēļ gaidāma jauna. Brēmanis savai aizstāvībai saka, ka pasākums, kura vajadzībām dziesma paņemta, bijis Baltijas ceļa atceres pasākums un ka Atmodas laika varoņi kļuvuši merkantili, prasot morālo kompensāciju.

Brēmaņa rīkotais "atkārtotais Baltijas ceļš" notika 2021. gada 23. augustā un, protams, ne tuvu neatgādināja īsto Baltijas ceļu 1989. gadā. Uz populista aicinājumu sadoties rokās atsaucās vien daži simti cilvēku, kuri iestājās par brīvības jēdzienu, pret vakcināciju un tamlīdzīgi.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!