Foto: Publicitātes foto

Čehija savā nacionālajā atlasē izvēlējusies uz lielo "Eirovīziju" sūtīt meiteņu ansambli "Vesna" ar dziesmu "My Sister's Crown" ("Manas māsas kronis"). Tā ir pirms sešiem gadiem Prāgā dibināta folkgrupa ar sešām dāmām sastāvā. Viena no viņām ir krieviete, un ļaudis sociālajos tīklos spriež, cik ētiska ir viņas dalība "Eirovīzijā".

Ātra, dejojama dziesma ar folkmūzikas un Balkānu ritmu ietekmi – tā var raksturot "Vesna" dziesmu, kas apvienojusi sešas feministiski noskaņotas sievietes. Vesna slāvu mitoloģijā ir auglības dieviete un vairākās slāvu valodās apzīmē pavasari.

Grupas līdere ir čehiete Patrīcija Fuksova, mūziķes Bāra Šustkova un Marketa Vedralova arī ir čehietes, Terēza Čepkova ir slovākiete, Tanita Jankovova nāk no Bulgārijas, dziesmas mūziku un tekstu apdarināja ukrainiete Katerina Vačenko, un grupā spēlē arī Oļesja Očepovska no Krievijas.

Kā vēsta čehu prese, Očepovska jau ilgāku laiku dzīvo Prāgā un savos sociālo tīklu profilos redzams, ka viņa nosoda Krievijas iebrukumu Ukrainā. Iepriekš cirkulēja runas, ka Oļesjas vīrs it kā karojot krievu armijas sastāvā, taču tās izrādījās tikai baumas.

"Vesna" soliste Patrīcija savā paziņojumā "Instagram" pauda, ka viņu dziesma "My Sister's Crown" ir veltījums Ukrainai. "Ukraina pašreiz iet cauri ļoti grūtiem laikiem, un mēs gribējām ar šo dziesmu paust tai atbalstu," skaidro dziedātāja.

"Vesna" godā tur slāviskās tradīcijas, kas kopumā apvienojot 13 dažādas nācijas. Dāmas iestājas par empātiju, solidaritāti, savstarpēju cilvēciskumu un atbalstu tieši slāvu sieviešu starpā.

Dziesmas videoklipā viņas rāda "slāvu valstību, kurā plūst mīlestība un visi ir vienoti", taču tad pār "Slāviju" savelkas tumši mākoņi. Tautas, kuras vēl nesen bija ļoti tuvas, nu vairs tādas nav. Meitenes dzied, ka "kronis ir tavs, un neviens tev, mūsu skaistā māsa, to neatņems". Skaņdarbs iedziedāts angļu, čehu, bulgāru un ukraiņu valodās.
Par uzvaru nacionālajā atlasē "Vesna" jutās ļoti priecīga. "Ar mūziku nodarbojamies jau kopš bērnības," izteicās Fuksova un piebilda, ka visas jūtas ļoti gatavas cienīgi pārstāvēt savu valsti "Eirovīzijā".

Čehija uzstāsies pirmajā pusfinālā, kurā startēs arī Latvija.

Atgādinām, ka konkurss notiks maijā Liverpūlē, Anglijā. Lai gan pērn "Eirovīzijā" uzvarēja ukraiņi, Eiropas Raidorganizāciju asociācija pieņēma lēmumu drošības aspekta dēļ tur koncertu nerīkot.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!