Foto: LETA

Aprīļa sākumā dziedātājs Miks Dukurs LTV sarunu ciklā "Dzīvei nav melnraksta" pirmo reizi atklāti runāja par savu atkarību no alkohola. Iepriekš viņš nelietoja stipros dzērienus septiņu gadu garumā, taču kovida pandēmijas otrajā vilnī piedzīvoja atkritienu. Tagad Dukurs jau vairāk nekā mēnesi atkal dzīvo skaidrā un aicina citus saprast, ka alkoholisms nebūt nenozīmē dzīvi viszemākajā sociālajā slānī - šī liga var skart jebkuru, taču risinājums un atbalsts ir pieejams.

34 gadus vecais dziedātājs paviesojās jurista un pārmaiņu trenera Agra Starta projektā "1000 dienas skaidrā", kas cita starpā vēsta par sabiedrībā zināmiem cilvēkiem, kuri lēmuši atteikties no alkohola dāvātā mānīgā prieka.

Intervijā Dukurs pastāsta, ka pēc LTV raidījuma, iespējams, ticis pārprasts, jo cīņa ar alkoholismu nebūt nenozīmē vāļāšanos pa ielām un ilgstošu prombūtni no ģimenes. Gluži pretēji – alkoholisma purvā var nokļūt arī caur civilziētu sociālu iedzeršanu jeb divām vīna glāzēm katru vakaru. "Sākumā tas bija tā nevainīgi. Taču sistemātiski. Reizēm tu jau gaidi to pusdienlaiku," par saviem nesenajiem dzeršanas paradumiem saka viņš.

Dukura gadījumā dažas vīna glāzes līgani pārgājušas izdzertā pudelē un nedēļas beigās "iekavētais" atgūts ar uzviju, proti, māksliniekam nereti "pārtrūkusi filma" jeb iestājies tā dēvētais "blackout" – pārmērīga dzēruma izraisīta amnēzija. Pēdējie trīs mēneši pirms atmešanas viņam bijuši vissmagākie – tolerance pret izdzertā daudzumu arvien augusi un augusi.

"Bet man nav tā, ka es nedēļām esmu kaut kur prom no ģimenes, kaut kur gulējis vai atrasts apdirsies. Es biju tāds alkohola gurmāns, man patika baudīt," skaidro viņš. Dukurs skrupulozi rēķinājis, cik daudz drīkst "atļauties" izdzert, lai tuvākās dienas būtu kaut cik normāli dzīvojamas, taču tāpat vismaz divas dienas pagājušas, lai atkoptos no kārtējās dzeršanas.

Intervijā Dukurs arī atzīst, ka reiz pārkāpis pat savu tabu, proti, vadījis auto pēc daudzu stundu dzeršanas. Tas licis citādāk paskatīties arī uz saviem draugiem, jo viņi šādu soli akceptējuši.

Sarunā dziedātājs arīdzan pastāsta, ka nesen viņam uzstādīta pieaugušo uzmanības deficīta un hiperaktivitātes sindroms (UDHS), kas savas specifikas dēļ nav savienojama ar alkohola lietošanu. Viņš uzskata, ka dzeršanas problēmas lielā mērā saistāmas ar cilvēka mentālo veselību – tieši psihē meklējami iemesli, kāpēc gribas aizmirsties indīgā substancē. "Alkohols ir tikai sekas," saka mākslinieks un piebilst, ka tagad apmeklē terapeitu, kā arī daudz labu lietu saskata anonīmajās sapulcēs, kurās cilvēki par savu sāpi var runāt atklāti.

"Džins bija mans favorītdzēriens, uz džina nots es arī noslēdzu," par lēmumu otro reizi dzīvē pilnībā atteikties no alkohola saka Dukurs.

Pilns sarunas ieraksts:

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!