Foto: Vida Press
Dažkārt, pat ja visu izdara pareizi un pat labāk nekā varēja, tāpat auditorijas sirdi darbs neaizķer. Šādos brīžos jāatminas folklorā sen iegājušo izteicienu – nav īstais brīdis. Vinsents van Gogs, Edgars Alans Po, Emīlija Dikensone un pat Galileo – visi aizgāja mūžībā, pirms viņu darbi tika pilnībā novērtēti. Par laimi, lielākā daļa no rakstā minētajiem scenāristiem un režisoriem vēl ir dzīvi un var baudītu savu darbu novēloto popularitāti, raksta "Movie Web".

"Ņujorkas karalis" ("King of New York") (1990)


Ābela Ferāras filma "Ņujorkas karalis" stāsta par Kristofera Volkena atveidoto Frenku Vaitu. Jau filmas sākumā viņš tiek atbrīvots no cietuma un uzsāk savu ceļu Ņujorkas noziedzīgās pasaules iekarošanā. Aukstasinīgais un ambiciozais Vaits tik ļoti aizkustināja reperi "Biggie Smalls", ka viņš to iekļāva dziesmas "The What" tekstā un pat pieņēma segvārdu "Melnais Frenks Vaits".

Filmā piedalījās arī Lorenss Fišbērns, kurš atveidoja psihopātu Džimijs Džampu. Veslijs Snaipss, Džankarlo Esposito un Deivids Karuzo.

Kas nogāja greizi? Tiek uzskatīts, ka groteskā un ārkārtīgi šausminošā veidā attēlotā vardarbība, ko filmā īsteno gan policisti, gan noziedznieki, sākotnēji skatītājiem nebija pieņemama.

Pīters Kobels savā recenzijā žurnālam "Entertainment Weekly" atklāja Ferāras noslēpumu: "Viņš ir pārāk amorāls un vardarbīgs mākslas filmu skatītājiem, vienlaikus pārāk smalks un savdabīgs asa sižeta cienītājiem."

Lai arī "Ņujorkas karalis" nekad nav veiksmīgi iekļāvies kinoteātru repertuāros, taču vēlāk tā kļuva par īstu kino kultu.

"Krāpnieki" ("Rounders") (1998)


Deviņdesmito gadu beigās pasaule joprojām bija pārņemta ar Džeimsa Bonda filmām, taču tas netraucēja drosmīgajam režisoram Džonam Dālam uzņemt filmu par kāršu spēlmani Maiku Makdermotu, kuru atveido neviens cits, kā pats Mets Deimons, un viņa seno draugu Vormu (Edvards Nortons). Zvaigžņotajā aktieru sastāvā bija arī Džons Malkovičs.

Filma atklāj 20. gadsimta deviņdesmito gadu Ņujorkas azartspēļu noziedzīgo pasauli. Abi varoņi dodas uz dažādiem Ņujorkas rajoniem, lai gūtu vieglu peļņu bāros, cigāru klubos, kazino un pagrīdes spēļu klubos. Savā ceļā viņi sastop kredītdevējus, krāpniekus, mafijas pārstāvjus un negodprātīgus likuma sargus.

Kaut arī filmai bija viss, lai tā kļūtu par kinoteātru kases grāvēju, tā nenotika. Taču, ja filma būtu iznākusi desmit gadus vēlāk, tās ieņēmumi, visticamāk, būtu trīskāršojušies, jo šobrīd tā ir viena no populārākajām filmām par azartspēlēm.

"Aplenkums" ("The Siege") (1998)

Filmā "Aplenkums" Denzels Vašingtons atveido FIB aģentu Entoniju Hubardu. Viņa uzdevums ir notvert virkni Tuvo Austrumu teroristu, kas mitinās Bruklinā. Kaut arī filma par starptautisko terorismu, kas pārtapis par vietējo, jau no paša sākuma tika uzskatīta par gana interesantu, tomēr ne pietiekami labu, lai kļūtu par populāru.

Epizodes, kurās tika attēlots kara stāvoklis un bombardēšana ASV teritorijā, tajā laikā, maigi sakot, šķita pārspīlētas. Līdz 2001. gada 11. septembrim, kad gandrīz trīs tūkstoši civiliedzīvotāju gāja bojā terakota rezultātā.

Kino stāstu papildina fanātiskā CIP aģente Anete Beninga un galvenā varoņa Huba partneris – libānietis no tiesībsargājošām iestādēm Tonijs Šalhūbs, kuru plosa dilemma starp uzticību savai kultūrai un valstij, kurā dzīvo. Tā ir asa sižeta drāma, kuras veidotāji, iespējams, savulaik pat nenojauta, cik pareģojoša tā izrādīsies.

"Vīrietis, sieviete un bērni" ("Men, Women, and Children") (2014)


Filmā kā alegorija tiek izmantota vidēja izmēra Teksasas pilsēta, lai attēlotu, kas notiktu, ja cilvēki atteiktos no darba, sabiedriskiem pasākumiem, draudzīgām un seksuālām attiecībām un kontaktētos tikai ar viedierīču palīdzību. Šobrīd tas šķiet tik pazīstami un ierasti, bet atgādinām, – filma tika uzņemta 2014. gadā – sešus gadus pirms Covid-19 pandēmijas.

Filmas varoņi ir komēdiju lietpratēji Ādams Sandlers un Džūdija Grīra, kā arī jaunie aktieri Keitlīna Devere un Ansels Elgorts. Stāsts skatītājus aicina atgriezties laikā, kad Marka Zakerberga izveidotais "Facebook" bija vienkārši sociālais tīkls, kur komunicēt, nevis privāto datu ieguves rīks.

Pēc nonākšanas uz ekrāniem filma tika nosodīta par to, ka ir pārāk utopiska un pamācoša. Savukārt tagad tā vairāk atgādina dokumentālo filmu.

"Kingpin" (1996)


Tiek uzskatīts, ka "Kingpin" ir šausminošākā filma, ko jebkad ir uzfilmējis Džons Kārpenters. Filmas stāsta centrā ir Vudijs Harelsons, kurš, spēlējot boulingu, cenšas atriebties savam bijušajam mentoram Ērnijam Makrekenam jeb "Lielajam Eram", kuru atveido Bils Marejs.

Kā jau jebkurā labā komēdijā, arī šajā ir stāsts par ceļojumu, kurā Vudijs savervē boulinga brīnumbērnu Išamelu (Rendijs Kveids) un iesaistās fiziskā cīņā ar Vanesas Eņģeles atveidoto Klaudiju.

Ir kaut kas saviļņojošs tajā, cik tuvu komēdija spēj pietuvoties absolūtai traģēdijai. Filma vienlaikus liek smieties, vēderu turot, un raudāt. Neskatoties uz neveiksmīgu startu, šobrī filma ir kļuvusi populāra un kino mīļu iecienīta.

Seko "Delfi" arī vai vai Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!