Foto: Capital Pictures/Scanpix/LETA
Vasara vilina ārā no mājām, piedāvājot siltus laikapstākļus un daudzum daudz piedzīvojumu. Tomēr arī starp piedzīvojumu un saules staru karuseli joprojām ir vēlme omulīgi iekārtoties uz dīvāna, paņemt gardu saldējumu un noskatīties labu filmu. Īpaši lietainos vasaras vakaros, kad zeme veldzējas, bet mēs atpūšamies.

"Mamma Mia!" (2008) un "Mamma Mia! Mēs atkal esam klāt" (2018)

2008. gada filma "Mamma Mia!" tiek iekļauta neskaitāmos topos. Pirmkārt, tai ir izcils aktieru sastāvs – Merila Strīpa, Amanda Seifrīda, Kristīne Baranski un Kolins Fērts. Otrkārt, dinamiskā un visu paaudžu iemīļotās grupas "ABBA" mūzika nevienu neatstāj vienaldzīgu. Savu artavu sniedz arī debešķīgās Grieķijas ainavas, kas "Mamma Mia!" pārvērš par ideālu vasaras vakara kino.

Ar nedaudz atšķirīgu aktieru sastāvu 2018. gadā pirmizrādi piedzīvoja "Mamma Mia! Mēs atkal esam klāt" ("Mamma Mia! Here We Go Again"). Šajā filmā galvenās lomas atveidoja Amanda Saifreda, Pīrss Brosnans, Dominiks Kūpers, Kolins Fērts, Endijs Garsija un Lilija Džeimsa.

Abās filmās stāsts ir par mīlestību. Kā gan citādi! Filmā tiek parādīts, kā galvenie varoņi, pārvarot pagātnē pieļauto kļūdu sekas, cenšas uzlabot savu tagadni. Neviens no varoņiem nav ideāls, un tieši tas abas filmas padara īpašas.

"Skumji trīsstūris" ("Triangle of Sadness", 2022)

Daudz apspriestā melnā komēdija, kuras režisors un scenārija autors ir Rūbens Ēstlunds, saņēma "Zelta palmas zaru". Filmā tiek kritizēta gan modes industrija, gan influenceri un bagātnieki, kuriem rūp tikai viņu komforts un izsmalcinātais dzīvesveids. Jau filmas sākumā skatītāji tiek iepazīstināti ar galvenajiem varoņiem – modeli Jaju un viņas mīļoto vīrieti, kuri dzenas pakaļ bagātam dzīvesveidam. Vasarā abi tiek uzaicināti kruīzā uz dārga kuģa, kurš cieš nelaimē, bet varoņi nokļūst uz neapdzīvotas salas. Rau, šeit arī atklājas neglaimojošā realitāte, kas slēpjas aiz spozmes un dārgakmeņiem.

"Sauc mani savā vārdā" ("Call Me by Your Name", 2017)

Vasara noteikti asociējas ar Itāliju. Tās skaistajām pludmalēm, picas ēšanu pilsētas laukumā, garšīgākajiem saldējumiem pasaulē un, protams, gaisā virmojušu romantiku. Par laimi ir filma, kas to visu apvieno. "Sauc mani savā vārdā" nav vienkārši kārtējā salkanā filma par mīlestību. Pēc Andrē Asimana romāna motīviem veidotais filmas scenārijs vijas ne tikai ap Elio (Timotejs Šalamets) un Olivera (Armijs Hammers) romantiskajām attiecībām, bet arī sarežģītām sociālām problēmām. Tā ir gan seksualitāte, gan reliģija, gan ģimene un sevis pieņemšana.

Lai gan filma izpelnījās arī kritiku, tās pamatā tomēr ir spēcīgs cilvēkstāsts, kas risinās uz gleznainā Ziemeļitālijas fona.

"Netīrās dejas" ("Dirty Dancing", 1987)


Absolūta kino klasika, kas skatītājus ierauj kaislīgos vasaras piedzīvojumos. Galvenā varone Frēnsisa kopā ar ģimeni dodas atpūsties uz kūrortu, kur vienā no pasākumiem satiek deju instruktoru Džoniju. Abu dzīvesveids krasi atšķiras – viņa nāk no turīgas ģimenes, bet viņš no vietējā graustu rajona.

Taču neskatoties uz dažādajiem dzīves apstākļiem un uzskatiem, abu starpā virmo romantiskas jūtas, kuras kļūst jo stiprākas pēc tā, kad Frēnsisa tiek ierauta deju virpulī.

2004. gadā tika uzņemta filmas otrā daļa "Netīrās dejas 2: Havanas naktis" ("Dirty dancing 2: Havana nights"). Šoreiz uz Havanu dodas Keitija Millere. Vecāki cer, ka viņa iekļausies vietējās elites aprindās, taču Keitiju vairāk interesē kubiešu kaislīgie deju ritmi, kuri viņu aizved līdz Havjerām. Ritmiskas kubiešu dejas mijas ar trauksmaino politisko situāciju valstī, kas noved līdz revolūcijai.

"Mis Saulstariņš" ("Little Miss Sunshine", 2006)


Ja kādā lietainā vasaras vakarā pārņem skumjas, tad jānoskatās filma "Mis Saulstariņš". Lai arī tā būtu simtā skatīšanās reize, tāpat līdzpārdzīvojums būs tikpat spēcīgs.

Filmas stāsta pamatā ir jautra un nedaudz dīvaina ģimene – Hūveri. Lai piepildītu mazās Olivas sapni, vecāki dodas garā ceļā uz Kaliforniju, kur tiek organizēts skaistuma un talantu konkurss. Taču pa ceļam viņiem nākas pārvarēt ne mazums pārbaudījumu – salūzušu mašīnu, ģimenes locekļa nāvi, vilšanos un sagrautus sapņus, bet galu galā Olivia sniedz absolūti negaidītu priekšnesumu konkursā.

Rakstam tika izmantota informācija no www.movieweb.com, www.elle.com.

Seko "Delfi" arī vai vai Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!