Foto: Privātais arhīvs
Bijušais Ropažu vidusskolas fizikas skolotājs, tagad uzņēmējs Juris Cinītis sociālajā tīklā "Facebook" izvērsis savdabīgu akciju, kas jau guvusi visai lielu popularitāti. Viņš publiskojis boksera Maira Brieža sašutumu par lidmašīnu atstātajām sliedēm debesīs – šis jautājums Briedi vajā jau sen –, un Juris aicina skolas solā atpakaļ visus tos savus skolniekus, kurus māc līdzīgas pārdomas kā bokseri.

Mairis Briedis, kurš jau vairākus gadus spītīgi izvairās uzzināt banālo patiesību par biedējošajām trasēm debesīs, savos sociālajos tīklos publiskojis paša uzņemtu video un vaicā saviem sekotājiem: "Nejauši nofilmēju video, pasakiet man, vai tā ir nejaušība, jauns fizikas likums vai apzināta pāri darīšana cilvēkiem/dabai? Kādas ir jūsu domas?"


Saņēmis vairākus ironijas pilnus komentārus, Briedis tomēr nelikās mierā, piedāvājot citu ieskatam vēl vienu video, kurā, viņaprāt, redzamas fizikas likumiem atbilstošas sliedes. "Komentāros pie mana posta ar lidmašīnu dīvainām gāžu astēm daži man pārmeta fizikas nezināšanu. Izskatās, ka katru dienu fizikas likumi mūsu debesīs strādā savādāk. Šodien beidzot redzēju normālās inversijas gāžu sliedes, kuras ir īsas un uzreiz izgaist, lidmašīnai virzoties uz priekšu. Citreiz var redzēt, ka vienai lidmašīnai ir parastas gāžu sliedes, bet tepat blakus lido ar biezu, ļoti lēni izgaistošu sliedi," vēsta dabiskas ziņkāres pārņemtais bokseris, joprojām gaidot apstiprinājumu savām aizdomām – kādi slepeni un ļauni spēki uz mums no debesīm kaisa indi.


Tad pie lietas ķērās fizikas zinātājs Juris Cinītis, kurš Brieža jautājumos par lietu kārtību saredz arī sevis neizdarītu darbu. Proti, ja arī viņa audzēkņi mokās ar tādām pašām pārdomām kā Briedis, Cinītis aicina atgriezties pie viņa, lai pabeigtu skološanos līdz galam.

"Ja kāds no maniem bijušajiem skolēniem, kuriem mācīju fiziku, saņēma sekmīgu atzīmi un atrodas līdzīgā neziņā kā Mairis Briedis par to indes kaisīšanu no debesīm, lūdzu, piesakieties: vai nu būs jāprasa, ka atpakaļgaitā tiek labota atzīme fizikā, ko saņēmāt Ropažu vidusskolā, vai nu jābrauc pie manis, un izskaidrošu šo pasaules "brīnumu".

Es par to saņēmu algu, bet darbu neesmu izdarījis. Aicinu akcijai pievienoties arī citus fizikas skolotājus. Darbs jāizdara līdz galam! Citādi kāds no jūsu skolēniem sāks uzskatīt, ka arī migla ir inde, ko pa nakti izpūš, lai cilvēki pa nakti, miegā guļot, saindētos. Kāds varbūt zina, kas bija Maira Brieža fizikas skolotājs, arī viņam vajadzētu sameklēt savu skolēnu," – tā feisbukā raksta bijušais skolmeistars.

Jāpiebilst, ka jau 2021. gadā pētniecības centrs "Re:Baltica" sniedza Briedim un viņa domubiedriem atbildi par tā dēvētajām "chemtrails" debesīs. Toreiz Latvijas "Civilās aviācijas aģentūras" pārstāvis Aivis Vincevs skaidroja, ka šo parādību sauc arī par gaisa kuģa dzinēju atstāto kondensācijas taku, kas ir normāla un aviācijā ierasta parādība. Viņš skaidro, kā veidojas inversijas gāzu sliedes, kuras gaisa kuģu dzinēji atstāj gaisā lidojuma laikā:

"Inversijas gāzu sliedes baltā krāsā veidojas, gaisa kuģim lidojot desmit un vairāk kilometru augstumā (tuvu vai virs tropopauzes), kur ārējā gaisa temperatūra ir kļuvusi konstanti nemainīga un ir mīnus 57°C. Ūdens tvaikiem sasalstot, veidojas šī inversijas gāzu sliede, kas parasti pēc neilga laika izgaist un līdz zemes virsmai nenonāk. Inversijas gāzu sliežu lielums un forma ir atkarīga no gaisa mitruma un vēja virziena šajā kreisēšanas lidojumu augstumā, tādēļ katrā reizē šīs sliedes izskatās dažādas (plašākas, šaurākas, paliek ilgāku laiku utt.)." Vincevs uzsver, ka Latvijas gaisa telpā lidojošiem gaisa kuģiem ir kategoriski aizliegts izsmidzināt (izliet) jebkādus šķidrumus vai izmest jebkādus priekšmetus, ja gaisa kuģa izmantotājs nav saņēmis īpašu Civilās aviācijas aģentūras atļauju.

Un nobeigumā retorisks jautājums: ja jau slepena sazvērnieku kopa vēlētos ļaunprātīgi no lidmašīnām izsmidzināt cilvēku dzīvi ietekmējošas vielas, kāpēc tas netiek darīts naktīs – tumsas aizsegā?

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!