Foto: RIA Novosti/Scanpix
Lielākā daļa cilvēka uzturā lietoto pārtikas produktu ir bīstami mājdzīvnieku veselībai, tomēr nezināšanas dēļ ar tiem nereti barojam savus mīluļus, radot draudus pat to dzīvībai, informē izdevums "Vet Street".

Tiesa, daļu no tiem labprāt ēd gan suņi, gan kaķi, tomēr to lietošanai var būt pat letālas sekas. Turpinājumā seši ēdieni, ko nekādā gadījumā nedrīksti iekļaut savu mājdzīvnieku ēdienkartē.

Mākslīgie saldinātāji

Mākslīgais saldinātājs ksilitols atrodams gan konfekšu un košļājamo gumiju, gan zobu pastas sastāvā. Kamēr kaķu veselībai ksilitols neradīs būtisku kaitējumu, suņiem šī viela ir īpaši bīstama, jo var radīt strauju insulīna daudzuma pazemināšanos asinīs. Visbiežākie ksilitola iedarbības simptomi ir vemšana un koordinācijas traucējumi, kuru rezultātā var iestāties dzīvnieka nāve.

Šokolāde, kafija un citi kofeīnu saturoši dzērieni

Šokolāde satur teobromīnu, kas, patērēts lielās devās, ir īpaši kaitīgs suņiem. Tāpat šokolādē un kofeīnu saturošos dzērienos ir vielas, kas var izraisīt caureju, vemšanu, sirds darbības traucējumus, kā arī muskuļu spazmas un pat nāvi, kas iestājas divdesmit četru stundu laikā.

Vīnogas un rozīnes

Vīnogas un rozīnes var izraisīt akūtu nieru mazspēju gan kaķiem, gan suņiem. Nav zināms, tieši kādas toksiskas vielas izraisa šādu reakciju, tomēr ir novērots, ka divdesmit četru stundu laikā pēc minēto produktu lietošanas dzīvnieki cieš no vemšanas, caurejas un hroniska noguruma, kas var rezultēties ar letālām sekām.

Avokado

It visas augļa daļas ir kaitīgas dzīvniekiem, jo tajā esošās vielas izjauc gremošanas darbības līdzsvaru, radot vemšanu un caureju.

Ķiploki un sīpoli

Šajos dārzeņos esošās vielas nogalina sarkanos asinsķermenīšus kaķu un suņu organismā, kā rezultātā tiek pavājināta skābekļa piegāde organisma šūnām. Termiska dārzeņu apstrādāšana to kaitīgo ietekmi nemazina!

Makadēmijas rieksti

Šie rieksti bieži vien sastopami kā dažādu šokolādes konfekšu sastāvdaļa. Dzīvniekam apēdot šo riekstu daļiņas, tajos esošās vielas nonāk organismā, radot depresiju, vājumu, vemšanu, trīci, locītavu sāpes un smaganu nobālēšanu, kam var būt arī letālas sekas, ja konfektes patērētas lielā daudzumā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!