Foto: Shutterstock

Ieraugot slaidpirkstaiņa (Daubentonia madagascariensis) foto, daudzi neizpratnē rausta plecus, sak, tas ir īsts dzīvnieks vai tēls no kādas šausmu filmas? Mazais, pēc ģīmīša sikspārnim līdzīgais zvēriņš ar lielajām, melnu loku ieskautajām acīm tiešām izskatās mazliet spocīgs, taču ir pilnīgi nekaitīgs. Slaidpirkstainis ir viens no retākajiem un interesantākajiem dzīvniekiem pasaulē.

Slaidpirkstainis ir lemurveidīgo pārstāvis, kas sastopams vienīgi Madagaskaras salā. To mēdz dēvēt arī par ai-ai (ang. val. aye-aye), jo, ja to kaut kas pārsteidz, izdveš līdzīgas skaņas. Savukārt par slaidpirkstaini to sauc, jo dzīvnieciņam no tiesas ir gari un slaidi pirksti.

Kad 18. gadsimtā šis dzīvnieks tika atklāts, tā neparastā izskata dēļ zinātniekiem radās problēmas, kā viņu klasificēt. Vispirms viņu pieskaitīja vāverēm, bet pēc tam koku somaiņiem. Beigu galā ai-ai tika iekļauts primātu kārtā, puspērtiķu apakškārtā, un ir lielākais tai piederīgais nakts dzīvnieks. Lai gan pēc pirmā acu uzmetiena zvēriņš nebūt neizskatās pēc pērtiķa, tas tiešām ir radniecīgs šimpanzēm un cilvēkiem.
Slaidpirkstaiņa kažociņš ir vai nu tumši brūns, vai melns, un dzīvnieks izceļas ar ārkārtīgi kuplu asti, kas ir lielāka par viņa ķermeni. Vēl slaidpirkstainim raksturīgas lielas acis, slaidi pirksti un lielas, jutīgas ausis.

Dzīvnieka ķermeņa garums ir 40–45 centimetri, bet astes garums var sasniegt 50–60 centimetrus. Slaidpirkstainis sver aptuveni divus kilogramus.

Neparastā dzīvnieka slaidajiem pirkstiem ir gari un asi nagi. Izņēmums ir vien īkšķi, kas ļauj dzīvniekam pārlēkt no zara uz zaru.

Slaidpirkstainis savu dzīvi vada lietusmežu kokos un izvairās nolaisties uz zemes. Kā jau minēts, viņš ir nakts dzīvnieks. Dienā slaidpirkstainis guļ saritinājies no lapām un zariem būvētā ligzdā augstu kokā. Zvēriņa ligzda izskatās pēc bumbas ar cauru vidu un vienu ieeju.

Dzīvnieka priekškāju vidējais pirksts ir neparasti tievs un kaulains – tas slaidpirkstainim ir galvenais "instruments" savas iecienītākās barības – zem mizas dzīvojošo kaitēkļu kāpuru – atrašanā. Ai-ai ar savu garo pirkstu klauvē pa koka mizu un pēc skaņas nosaka, vai tajā atrodas kāds izgrauzts tunelis un kāpurs. Pēc tam ar asajiem priekšzobiem slaidpirkstainis izcērt mizā caurumu un ar tievo vidējo pirkstu cenšas "izmakšķerēt" ārā kāpuru.
Šis pirksts ai-ai noder arī, lai izķeksētu no kokosriekstiem un citiem augļiem mīkstumu, kas papildina dzīvnieka kukaiņu diētu. Labprāt mielojas arī ar saldo sulu, kas atrodas bambusa un cukurniedres viducī.
Slaidpirkstaiņa spēcīgie priekšējie zobi, līdzīgi kā bebram, pastāvīgi aug.

Daudzi Madagaskaras pamatiedzīvotāji ai-ai ieraudzīšanu uzskata par sliktu zīmi, kas vēstī par nelaimes tuvošanos. Šī iemesla dēļ neparastie dzīvnieciņi bieži tikuši nogalināti.

Slaidpirkstaiņu slepkavošana māņticības ietekmē, kā arī zvēriņu dabiskās dzīves vides sarukšana apbūves dēļ padarījusi sugu par kritiski apdraudētu. Slaidpirkstaiņu nonāvēšana Madagaskarā ir aizliegta ar likumu un par to draud bargs sods.
Slaidpirkstaiņa mūža ilgums ir aptuveni 20 gadu.

Raksta tapšanā izmantota informācija no "Nationalgeographic.com" un "Theanimalworld.ru".

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!