Izmēram ir nozīme, atklājuši dzīvnieku pētnieki. Šāds secinājums radies par dzīvnieku smadzenēm un gudrību, ko pētījuši eksperti ASV, vēsta Daily Mail.

Pētījumā secināts, ka dzīvnieki, kuriem smadzenes ir lielākas, spēj atrisināt uzdevumu un ir gudrāki par tiem, kuriem smadzenes ir mazākas.

Pētnieku paveiktais liecina, ka lāči ar uzdevumu tika galā veiksmīgāk par mazajiem surikatiem, kuri tomēr ir zināmi kā mazi un čakli, bet ne attapīgi, vismaz šī pētījuma ietvaros.

Lai noskaidrotu, vai izmēram patiesi ir nozīme, pētnieki no četrām universitātēm ASV apvienojās un apmeklēja deviņus pašmāju zoodārzus. Kopā tika nofilmēti 140 dzīvnieki no 39 sugām. Kas tad dzīvniekiem bija jādara, lai pierādītu savu gudrību? Pētnieki katra dzīvnieka aplokā ievietoja kasti, kurā atradās kāds gardums. Našķi izvēlēti katrai sugai atbilstoši. Kaste nebija pilnībā noslēgta, un dzīvnieks gardumu varēja gan saredzēt, gan sajust, kas veicināja viņa vēlmi tikt pie ēdiena.

Uzdevums - atvērt slēdzi, to aizbīdot no vienas malas uz otru, un pavērt vaļā kastes durvis, lai tiktu pie cienasta. Dzīvniekiem tika dota pusstunda laika, lai uzdevumu izpildītu.

Dzīvnieku izvēlētā kastes atvēršanas taktika atšķīrās. Viens kasti plosīja, otrs - gāzelēja no vienas puses uz otru, bet cits raka bedri zem kastes.

Visveiksmīgāk kasti atvērt izdevās lāčiem, kuri to atvēra 70 procentos gadījumu. Kopumā statistika liecina, ka 35 procenti no visiem dzīvniekiem uzdevumu izpildīja un pie kāruma tika, atverot kasti.

Pētnieki gan neapstiprināja hipotēzi, ka dzīvnieki, kuri dzīvo baros, ir attapīgāki. Sākotnējais pieņēmums vēstīja, ka dzīvnieki, raduši dzīvot kopā ar citiem, būs pieraduši pie savstarpējām nesaskaņām un problēmām, tāpēc uzdevumu spēs veiksmīgāk atrisināt.

Savukārt ne reizi kasti neatvēra jenoti un surikati.

Tiesa, ne tikai lielākas smadzenes ir rādītājs dzīvnieka gudrībai. Pētnieki uzsver, ka smadzeņu lielums jāskata attiecībā pret ķermeņa masu.

Pētījuma galvenā autore Sāra Bensone-Amrama stāsta: "Šis pētījums apstiprina pieņēmumu, ka smadzeņu izmērs ietekmē dzīvnieka spējas atrisināt uzdevumu."

Pētījums publicēts zinātniskā žurnālā "Proceedings of the National Academy of Sciences", un tā apraksts pieejams šeit.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!