Foto: Shutterstock

Pastāv uzskats, ka mājas kaķi sākotnēji, pirms pāris tūkstošiem gadu, ieviesti Ēģiptē, taču nu publiskots pētījums, kas, iespējams, rada pamatu diskusijai, vēsta Daily Mail. Vai ēģiptieši tiešām bija pirmie, kas pieradinājuši kaķus?

Pētnieki no Ķīnas Zinātņu akadēmijas noskaidrojuši, ka 2001. gadā Senši provincē Ķīnā atrastie dzīvnieku kauli ir apmēram 5000 gadus seni. Lai noskaidrotu, kādai sugai tie pieder, tika veikta ģeometriski morfometriskā analīze, ar kuras palīdzību analizēti atrastie apakšžokļi un noteikts, kurai kaķu sugai tie varētu būt vislīdzīgākie. Analīžu rezultāti rādīja, ka atrastie kauli pieder leopardkaķim (Prionailurus bengalensis), kurš ir ļoti līdzīgs mājas kaķim, lai gan viņam ir garākas kājas un mazāka galva. Leopardkaķi joprojām dzīvo Āzijā.

Savukārt meža kaķis (Felis silvestris), saukts arī par savvaļas kaķi, novērots Ēģiptē un Tuvajos Austrumos. Meža kaķis tiek uzskatīts par visu kaķu priekšteci.

Pētnieki secinājuši, ka kaķi un cilvēki kopā dzīvojuši līdz ar Ķīnas lauksaimniecības attīstību. Acīmredzot, cilvēki izmantoja kaķu mednieku spējas, izķerot nevēlamos grauzējus, kuri traucēja gūt ražu. Arī Ēģiptē kaķi esot izmantoti kā aizsargs pret grauzējiem un, protams, kā kulta dzīvnieks, piedēvējot dzīvniekam pat dievišķas spējas.

Pētnieki izvairās minēt, kurā no vietām kaķis pieradināts vispirms, taču abas valstis - Ēģipti un Ķīnu - atšķir pieradināto kaķu sugas. Ēģiptē tie bija meža kaķi, taču Ķīnā - leopardkaķi. Kaķu pieradināšana notika neatkarīgi vienai no otras, tāpēc pētnieki neapstiprina hipotēzi, ka pieradinātie kaķi Ķīnā būtu ieceļojuši no Ēģiptes. Turklāt 2001. gadā atrastie kaulu fragmenti lliecina par visagrāko Ķīnas vēstures posmu, kad datējama cilvēka un mājdzīvnieka saikne.

Lai arī Ķīnā pašlaik mīt dažādu sugu kaķi, tiek minēts, ka sugas neilgi pirms mūsu ēras ieceļojušas pa Ķīnas Zīda ceļu, kura viens no galvenajiem punktiem bija Senši province. Pētnieki uzskata, ka leopardkaķis kā mājdzīvnieks Ķīnā neesot kalpojis ilgi.

Plašāk par pētījumu lasiet šeit.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!