Foto: Shutterstock
"Jāiet mājās, jo suns gaida," ja šie vārdi izklausās bieži dzirdēti, vērts padomāt, vai no draugiem tie nāk suņa vai nevēlamas kompānijas dēļ. Pienākumi un atbildība pret mājdzīvnieku saimnieka dzīvē ievieš daudz ko jaunu, turklāt rada tādas sajūtas, kuras saimnieks citādi varbūt nemaz nepiedzīvotu.

Reizēm cilvēki brīnās, kāpēc suns ir attaisnojums vai iemesls kaut ko nedarīt. Tāpat citiem nav pieņemams, ka suns guļ līdzās saimniekam gultā, kā arī neklausa ik uz vārda. Taču tikai mīluļu saimnieki zina, kādas sajūtas rada mājās mītošs četrkājains draugs, kura prieks ik dienu ir neizmērojams un neizsīkstošs.

Portāls PetMD.com piedāvā dažas pazīmes, ko noteikti atpazīs lielākā daļa suņu saimnieku. Iespējams, arī tava mīluļa paradumi atbilst dažām vai vairākām pazīmēm.

Dīvainas lietas, ko apēst, un pastaigas, kad negribas

Foto: Shutterstock

Suns tevi iepazīstinās ar jaunām garšām

Tiesa, ne visu, ko ēdīs suns, ēdīsi arī tu pats, tāpēc jaunas garšas vairāk attiecas tieši uz suni.

Jaunā mājdzīvnieka ēdienkartē var parādīties arī tādi pārtikas produkti, ko saimnieki uzturā pārsvarā nelieto. Nereti suns var pamanīties nočiept salveti, kas uzsūkusi taukus no gaļas, kā arī, piemēram, banāna mizu.

Protams, suns neēdīs visu pēc kārtas, bet daži ēdienkartes papildinājumi, iespējams, tev šķitīs pārsteidzoši.

Suns radīs jaunas emocijas

Protams, daudzi saimnieki stāsta par to, ka suns rada neatkārtojamas un pozitīvas emocijas, turklāt ar dzīvnieku pavadītais laiks ir īpaši vērtīgs. Mīlestība un lepnums pret dzīvnieku, kurš, piemēram, laukā ir pamanījis klaiņojošu ezīti un pasaucis saimnieku, var būt neizmērojams.

Taču pavisam citādas emocijas radīs brīži, kad no suņa slapjās mutes vajadzēs izņemt kādu lietu, ko suns nevēlas atdot vai ko paņēmis bez atļaujas. Krasa emociju gamma ar suni būs neizbēgama.

Pastaigas laikā un nelaikā

Ja suns ir mazs un viņam ir ierīkots īpašs paklājiņš dabisko vajadzību nokārtošanai ārā nebūs tik bieži jāiet, bet citu suņu saimniekiem var gadīties, ka četrkājainais draugs patraucēs gan agri no rīta, gan arī mīļākās sporta pārraides laikā.

Atceries - suns ārā prasīsies ne bez iemesla, tāpēc esi saprotošs dodies vien pastaigā. Pie vainas var būt arī tas, ko suns ir apēdis un kas negatīvi iedarbojies dzīvnieka kuņģī, veicinot neplānotu vēlmi no smaguma sajūtas atbrīvoties.

Turklāt, ja reiz ir nācies iet pastaigā pusnaktī, novērtē šo mirkli - paveries augšup, vēro zvaigznes un priecājies, ka šajā brīdī tomēr neesi viens, bet ar savu mīluli.

Jaunas teritorijas, smaržas un mācības

Foto: Shutterstock

Jaunu teritoriju iepazīšana

Pastaigas laikā suns var neplānoti izrauties no pavadas un savā vaļā aizskriet virzienā, kurā tu nekad iepriekš neesi gājis.

Turklāt vēlams iepriekš padomāt par pastaigu apaviem, izvēloties tos īpaši ērtus, lai gadījumā, ja tomēr nākas skriet pakaļ savam mīlulim, to varētu izdarīt veiklāk.

Ja vieta, kur pastaigājaties, ir labi zināma, suns ar savām okšķera spējām var atklāt vēl kādu nezināmu stūrīti, tāpēc kopīgi pavadītais laiks būs jo vērtīgāks.

Mācīsies ne tikai suns, bet arī tu pats

Uzņemoties rūpes par četrkājaino draugu, neizbēgama ir arī suņa apmācīšana. Dzīvniekam jāiemāca, ko mājās drīkst darīt un ko nē, tāpat jānovēro arī viņa uzvedība, piemēram, pret bērniem.

Tāpat suņa apmācīšana ir arī treniņš pašam, jo tikai saimnieks izvēlas, kad un kā par labi padarītu darbu atalgo savu mīluli. Noteicējs pār gardumiem būsi tu pats, tāpēc jāspēj nepakļauties suņa iežēlinošajam skatienam.

Jaunas smaržas

Suņa smarža ir specifiska, gluži kā dzīvnieka pārtika, tāpēc tās noteikti mājoklī būs jaunums.

Protams, te arī jāņem vērā dažādi suņa kopšanas līdzekļi, kas dzīvnieka uzturēšanas laikā būs jālieto.

Jauna valoda un brīva mīlestība

Foto: Shutterstock

Jaunas valodas apguve

Tu iemācīsies saprast valodu, kurai nav vārdu, bet ir skatiens un skaņas to dažādākajās kombinācijās. Tādā veidā suns komunicēs ar tevi.

Taču arī tā valoda, ko saimnieks izmantos sarunā ar suni, noteikti nebūs pilnos teikumos strukturēta. Dažādi izsauksmes vārdi, mīļvārdiņi un īsi, sunim saprotami teikumi būs tava ikdiena.

Vārdu patiesā nozīme

Lai arī tu, labu gribēdams, vēlēsies iemācīt savam mīlulim dažas komandas, piemēram, sēdēšanu un ķepas došanu, suns var tās neuztvert kā pavēli. Drīzāk tas būs kā ieteikums tam, ko saimnieks vēlas.

Nereti ir pieredzēti gadījumi, kad saimnieks saka "Dod ķepu!", bet mīlulis neko nedara un šķietami nevainīgi skatās sāņus. Turklāt reizēm suns var kaut ko izdarīt pretēji, piemēram, lūdzot sunim "Nāc!", dzīvnieks var palikt nekustīgs un turpināt sēdēt.

Brīvas mīlestības izpausmes

Dodoties kārtējā pastaigā tur, kur laiku pavada arī citi suņi, tavs mīlulis var sajust pavasara vēsmas un ar kādu pretējā dzimuma pārstāvi nodoties kaislībām.

Šādus gadījumus vieglāk pieskatīt saimnieka klātbūtnē, taču citādi ir tad, ja suns izraujas no pavadas vai pat aizskrien no mājām un padara grūtu kādu kaimiņu suneni, kuras saimnieks pēc tam var nākt skaidrot situāciju.

Diena pēc suņa noteikumiem un nepārtraukta mīļošanās

Foto: Shutterstock

Suns valdīs pār tavu dienaskārtību

Pastaigas no rīta un vakarā, protams, ir pašsaprotamas, taču jāņem vērā arī tas, ka suns pēc saimnieka ir sailgojies. Tāpēc ilgi gaidītā atpūta dienas beigās var nepienākt tik ātri, ja suns vēl grib, lai tu ar viņu paspēlējies.

Protams, mīlulis būs priecīgs, ja tu aizmigsi un ļausi viņam gulēt tev līdzās, taču, ja dzīvnieks dienu pavada vienatnē, viņam ir vēlme pēc aktīvākas komunikācijas ar saimnieku.

Vienmēr gatavībā samīļoties

Pat tad, kad no rīta vēl neesi pamodies, tevi jau sagaidīs divas mirdzošas acis un priekā luncināta aste.

Arī tas, ka rīta elpa nav svaigākā (ne tava, ne viņa), sunim nebūs šķērslis.

Sarunu biedrs, kas uzklausīs

Ja darba diena nav bijusi īpaši veiksmīga vai kaut kas nogājis greizi, taču neviens no draugiem nav gatavs tevi uzklausīt, suns būs atbilstošais sarunu biedrs.

Tiesa, viņš nespēs atbildēt uz taviem, iespējams, pat retoriskajiem jautājumiem, taču viņa mīlošais acu skatiens noteikti nomierinās, bet sirsnīgā pieglaušanās liks aizmirst par dienas pārdzīvojumiem. Tu būsi izkratījis sirdi, bet suns būs priecīgs pieglausties tev un baudīt laiku kopā.

Galu galā, lieliska atruna!

Foto: Shutterstock

Suns - lieliska atruna

Ja nevari vai negribi vairs uzkavēties kādā ballītē vai ciemos, saki, ka tevi mājās gaida suns, kas visu dienu ir neēdis vai kuru nepieciešams izvest pastaigā. Pirmkārt, tas nebūs melots, otrkārt, sunim tas tiešām būs nepieciešams.

Turklāt suns, kas pieradis pie dienas režīma un tavas dienaskārtības, rēķinās, ka tu nāksi mājās, piemēram, septiņos vakarā, un tas būs laiks, kad dosieties pastaigā. Reizēm pat nokavēta pusstunda var būt pārāk ilga, tāpēc neliec sunim gaidīt, ja pats atrodies tur, kur nemaz nevēlies būt.

Viņš nevienam neko neteiks

Protams, suns neprot runāt, tāpēc ikreiz, kad pateiksi ko tādu, ko nevēlies, lai uzzina citi, pat nebūs nepieciešams sunim teikt "Tikai nesaki nevienam!". Viņš to tāpat nedarīs.

Ticams, ka sunim maz ko izsaka tas, vai tev vispār ir noslēpumi un ko tieši nevēlies stāstīt citiem. Tiesa, suns gan jau sapratīs, ka tev kaut kur ir viņa iecienītie gardumi, tāpēc par tiem labāk tomēr nesaki.

Jauna nozīme vārdiem "beznosacījuma mīlestība"

Tieši to saimnieki jūt pret saviem četrkājainajiem draugiem - beznosacījumu mīlestību. Pat tad, ja saimnieks nejūtas labi vai kādudien slikti izskatās, arī suns nemitīgi izrāda pieķeršanos savam saimniekam.

Jāatzīst - suņa ārkārtīgi lielo mīlestību saimniekam būs grūti pārspēt. Taču mēs visi esam tikai cilvēki.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!